Christian Van Doorslaer, Chairman van de Supply Chain Award jury beschreef het als volgt: "Het winnende project is uitzonderlijk omdat zoveel verschillende schakels in de supply chain er deel van uitmaken. Zowel de aankoopafdeling en de leveranciers, als de verkoopsafdeling en hun klanten zijn - samen met nog een aantal externe partners - bij het project betrokken. Daarom is het een mooi voorbeeld van een collaboratieve supply chain in een sterk netwerk."

Met deze prijs willen de organisatoren VIB en PICS, supply chain-projecten in de kijker tzetten die de aandacht verdienen van Belgische bedrijfsleiders en beleidsorganisaties. Het doel is ook hen aan te zetten om meer te investeren in projecten die de supply chain efficiënter kunnen maken.

Agfa Graphics wint dit jaar met een project voor aluminium drukplaten die in offsetdrukkerijen worden gebruikt. Voor Agfa Graphics maken die drukplaten tot 60% van de omzet uit; Agfa is wereldwijd één van de grootste leveranciers van drukplaten. Voor de realisatie van het project werd intens samengewerkt met de partners in de sector. Het nieuwe systeem laat toe aluminium drukplaten via een closed loop supply systeem aan grote drukkerijen aan te bieden. Hierdoor kan het aluminium steeds opnieuw en zonder kwaliteitsverlies worden herbruikt.

Een studie naar de ecologische voetafdruk van drukplaten toonde immers aan dat de productie van het aluminium de grootste impact heeft op het milieu. Maar ondertussen bestaan er efficiënte recyclagetechnieken die toelaten deze impact met liefst 70% te reduceren op voorwaarde dat de drukplaten, na gebruik op de drukpers, netjes worden opgehaald en terug naar de aluminiumproducent worden gestuurd. Vandaar dat een collaboratieve supply chain uiterst belangrijk is.

Geert Lammens, Vice President Operations bij Agfa Graphics: "De resultaten van de studie hebben geleid tot een zogenaamd circular supply chain model voor drukplaten dat we nu verder ontwikkelden en implementeren. Het is een systeem dat zowel milieubewust als financieel duurzaam is voor alle partijen: de aluminiumleverancier, de logistieke partner, de drukkerij en natuurlijk ook Agfa Graphics."

Dankzij deze nieuwe technieken wordt 'downcycling' (recycleren met waardeverlies) voorkomen en wordt de intrinsieke waarde van het aluminium zoveel mogelijk behouden.

"Dit is volledig in lijn met de richtlijnen van de Europese commissie die er alles aan doen om tot een circulair economiemodel te komen," voegt Geert Lammens er nog toe. "Het systeem wordt nu bij die klanten ingevoerd die voldoende volume aan drukplaten verwerken en ook organisatorisch in staat zijn in te stappen in dit systeem."

Als winnaar van de Supply Chain Award kan Agfa Graphics op Europees niveau meedingen naar de European Award for Logistics Excellence, georganizeerd door ELA (European Logistics Association), die aanzien wordt als de champions league van de sector en waar enkel de winnaars van de lokale wedstrijden mogen aan deelnemen.

Christian Van Doorslaer, Chairman van de Supply Chain Award jury beschreef het als volgt: "Het winnende project is uitzonderlijk omdat zoveel verschillende schakels in de supply chain er deel van uitmaken. Zowel de aankoopafdeling en de leveranciers, als de verkoopsafdeling en hun klanten zijn - samen met nog een aantal externe partners - bij het project betrokken. Daarom is het een mooi voorbeeld van een collaboratieve supply chain in een sterk netwerk."Met deze prijs willen de organisatoren VIB en PICS, supply chain-projecten in de kijker tzetten die de aandacht verdienen van Belgische bedrijfsleiders en beleidsorganisaties. Het doel is ook hen aan te zetten om meer te investeren in projecten die de supply chain efficiënter kunnen maken.Agfa Graphics wint dit jaar met een project voor aluminium drukplaten die in offsetdrukkerijen worden gebruikt. Voor Agfa Graphics maken die drukplaten tot 60% van de omzet uit; Agfa is wereldwijd één van de grootste leveranciers van drukplaten. Voor de realisatie van het project werd intens samengewerkt met de partners in de sector. Het nieuwe systeem laat toe aluminium drukplaten via een closed loop supply systeem aan grote drukkerijen aan te bieden. Hierdoor kan het aluminium steeds opnieuw en zonder kwaliteitsverlies worden herbruikt. Een studie naar de ecologische voetafdruk van drukplaten toonde immers aan dat de productie van het aluminium de grootste impact heeft op het milieu. Maar ondertussen bestaan er efficiënte recyclagetechnieken die toelaten deze impact met liefst 70% te reduceren op voorwaarde dat de drukplaten, na gebruik op de drukpers, netjes worden opgehaald en terug naar de aluminiumproducent worden gestuurd. Vandaar dat een collaboratieve supply chain uiterst belangrijk is.Geert Lammens, Vice President Operations bij Agfa Graphics: "De resultaten van de studie hebben geleid tot een zogenaamd circular supply chain model voor drukplaten dat we nu verder ontwikkelden en implementeren. Het is een systeem dat zowel milieubewust als financieel duurzaam is voor alle partijen: de aluminiumleverancier, de logistieke partner, de drukkerij en natuurlijk ook Agfa Graphics."Dankzij deze nieuwe technieken wordt 'downcycling' (recycleren met waardeverlies) voorkomen en wordt de intrinsieke waarde van het aluminium zoveel mogelijk behouden."Dit is volledig in lijn met de richtlijnen van de Europese commissie die er alles aan doen om tot een circulair economiemodel te komen," voegt Geert Lammens er nog toe. "Het systeem wordt nu bij die klanten ingevoerd die voldoende volume aan drukplaten verwerken en ook organisatorisch in staat zijn in te stappen in dit systeem."Als winnaar van de Supply Chain Award kan Agfa Graphics op Europees niveau meedingen naar de European Award for Logistics Excellence, georganizeerd door ELA (European Logistics Association), die aanzien wordt als de champions league van de sector en waar enkel de winnaars van de lokale wedstrijden mogen aan deelnemen.