61 procent van de Belgische professionals vindt het een aantrekkelijk idee om zo weinig mogelijk met papier te werken. Tegelijkertijd twijfelen ze ook aan de haalbaarheid van een kantoor waar iPads en andere beeldschermen printers grotendeels overbodig maken. Belgische werknemers printen vandaag nog gemiddeld 17 pagina's per dag. Dat is heel wat meer dan hun Nederlandse collega's (9 pagina's per dag), maar minder dan hun Duitse tegenhangers (25 pagina's per dag).

Het percentage Belgen dat een papierloos kantoor realistisch acht is bijna gelijk aan het percentage dat gebruik maakt van internet op de smartphone of tablet: zo'n 43 procent. Dat percentage ligt hoger dan het Europees gemiddelde van 35 procent.

Een groot pluspunt van digitaal werken is volgens Belgische professionals vooral het eenvoudig delen van documenten. Ruim 85 procent is ervan overtuigd dat je presentaties, rapporten en dossiers makkelijker digitaal dan via papier kan verdelen. Daarentegen ziet men ook een hoop nadelen in een papierloos kantoor: een ruime meerderheid (63 procent) vindt het makkelijker om aantekeningen te maken op papier dan op een tablet of smartphone. Ook geeft ruim de helft (52 procent) aan dat documenten op het bureau laten zien wat er nog gedaan moet worden. Ondanks de toenemende digitalisering van de werkplek vindt bijna driekwart van de Belgische professionals dan ook dat de printer op kantoor moet blijven staan.

Duitse professionals zijn nog wat conservatiever: slechts 38 procent van hen vindt een papierloos kantoor realistisch. Nederlandse werknemers zijn daarentegen veel positiever: ruim 85% denkt dat een papierloos kantoor werkelijkheid wordt.

Over het onderzoek

Viadesk bevroeg begin 2014 in België 415 repondenten waaronder 207 vrouwen. In 2013 werd dit onderzoek uitgevoerd in Nederland en Duitsland. De meeste Belgische deelnemers aan dit onderzoek hebben een fulltime job (77%). De gemiddelde leeftijd is bijna 41 jaar. Net als de Nederlandse en Duitse deelnemers is de meerderheid hoog opgeleid. De gegevens van de vragenlijst werden vergeleken met de gegevens verzameld onder Nederlanders en Duitsers in 2013.

61 procent van de Belgische professionals vindt het een aantrekkelijk idee om zo weinig mogelijk met papier te werken. Tegelijkertijd twijfelen ze ook aan de haalbaarheid van een kantoor waar iPads en andere beeldschermen printers grotendeels overbodig maken. Belgische werknemers printen vandaag nog gemiddeld 17 pagina's per dag. Dat is heel wat meer dan hun Nederlandse collega's (9 pagina's per dag), maar minder dan hun Duitse tegenhangers (25 pagina's per dag).Het percentage Belgen dat een papierloos kantoor realistisch acht is bijna gelijk aan het percentage dat gebruik maakt van internet op de smartphone of tablet: zo'n 43 procent. Dat percentage ligt hoger dan het Europees gemiddelde van 35 procent.Een groot pluspunt van digitaal werken is volgens Belgische professionals vooral het eenvoudig delen van documenten. Ruim 85 procent is ervan overtuigd dat je presentaties, rapporten en dossiers makkelijker digitaal dan via papier kan verdelen. Daarentegen ziet men ook een hoop nadelen in een papierloos kantoor: een ruime meerderheid (63 procent) vindt het makkelijker om aantekeningen te maken op papier dan op een tablet of smartphone. Ook geeft ruim de helft (52 procent) aan dat documenten op het bureau laten zien wat er nog gedaan moet worden. Ondanks de toenemende digitalisering van de werkplek vindt bijna driekwart van de Belgische professionals dan ook dat de printer op kantoor moet blijven staan. Duitse professionals zijn nog wat conservatiever: slechts 38 procent van hen vindt een papierloos kantoor realistisch. Nederlandse werknemers zijn daarentegen veel positiever: ruim 85% denkt dat een papierloos kantoor werkelijkheid wordt. Over het onderzoekViadesk bevroeg begin 2014 in België 415 repondenten waaronder 207 vrouwen. In 2013 werd dit onderzoek uitgevoerd in Nederland en Duitsland. De meeste Belgische deelnemers aan dit onderzoek hebben een fulltime job (77%). De gemiddelde leeftijd is bijna 41 jaar. Net als de Nederlandse en Duitse deelnemers is de meerderheid hoog opgeleid. De gegevens van de vragenlijst werden vergeleken met de gegevens verzameld onder Nederlanders en Duitsers in 2013.