"Halewijn heeft reden om te feesten. Het bestaat 60 jaar en een nieuwe hoogtechnologische pers werd in gebruik genomen. Er zit nieuw leven in Kerk & Leven," zei J.P. De Rudder, voorzitter van Halewijn N.V in zijn openingstoespraak.

Toon Osaer, sinds 2009 directeur van Halewijn en voormalig hoofdredacteur van Kerk & Leven en woordvoerder van de eveneens aanwezige kardinaal Danneels, herinnerde aan de vroegere glorietijden met bijna 800.000 abonnees voor het "parochieblad". "Nu zijn dat er nog steeds 300.000 verspreid over 480 lokale edities. De combinatie van het grote volume met de vele verschillende edities waarvan sommigen in oplagen van nauwelijks 50 exemplaren, dwongen ons tot het gebruik van nieuwe digitale printtechnologie in plaats van offset. We willen namelijk de communicatie binnen de rooms-katholieke gemeenschap en met de wereld in stand houden. Dat is ons mission statement," zei Toon Osaer.

De nieuwe inkjetpers stelt uitgever Halewijn in staat de sterke lokale verankering van Kerk & Leven te behouden. Kerk & Leven bestaat door het gebruik van de inkjetpers nog uit één enkele katern en is volledig in kleur. De kranten worden in de volgorde waarin ze door de postbodes worden afgeleverd, gedrukt. Halewijn liet ook een webgebaseerde editor ontwikkelen bij het Brugse bedrijf Duo. Met het programma kunnen medewerkers in de parochies op een eenvoudige manier teksten en beelden in templates plaatsen en uploaden.

Halewijn ging op zoek naar een partner met ervaring als commercieel printbedrijf, waarmee het projectrisico en de grote financiële inspanningen konden worden gedeeld. Dat werd Speos (dochtermaatschappij van bpost). Beide bedrijven kunnen als backup voor elkaar fungeren.

De Colorstream 3900 bij Halewijn beschikt over twee printtorens voor 4/4 productie aan 127 m/min. De breedte van het Océ-rollenprintsysteem werd aangepast, 56 cm in plaats van 54 cm. Er wordt geprint met watergebaseerde dye inkten. Er werd gekozen voor nearline afwerking op machines van Hunkeler.

Minister-president Kris Peeters uitte zijn waardering voor de investering van Halewijn in moeilijke economische tijden. De grafische industrie die het niet gemakkelijk heeft, is een sector die we moeten koesteren, voegde hij er nog aan toe.

De nieuwe investering bij Halewijn past volgens Kris Peeters in het concept "Fabriek van de Toekomst" van de Vlaamse overheid. Het zijn projecten die de transformatie van de industrie mee mogelijk maken.

Daarna volgde de inzegening van de productieruimte en de Colorstream door Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, en werd de nieuwe inkjetpers gestart.

"Halewijn heeft reden om te feesten. Het bestaat 60 jaar en een nieuwe hoogtechnologische pers werd in gebruik genomen. Er zit nieuw leven in Kerk & Leven," zei J.P. De Rudder, voorzitter van Halewijn N.V in zijn openingstoespraak.Toon Osaer, sinds 2009 directeur van Halewijn en voormalig hoofdredacteur van Kerk & Leven en woordvoerder van de eveneens aanwezige kardinaal Danneels, herinnerde aan de vroegere glorietijden met bijna 800.000 abonnees voor het "parochieblad". "Nu zijn dat er nog steeds 300.000 verspreid over 480 lokale edities. De combinatie van het grote volume met de vele verschillende edities waarvan sommigen in oplagen van nauwelijks 50 exemplaren, dwongen ons tot het gebruik van nieuwe digitale printtechnologie in plaats van offset. We willen namelijk de communicatie binnen de rooms-katholieke gemeenschap en met de wereld in stand houden. Dat is ons mission statement," zei Toon Osaer. De nieuwe inkjetpers stelt uitgever Halewijn in staat de sterke lokale verankering van Kerk & Leven te behouden. Kerk & Leven bestaat door het gebruik van de inkjetpers nog uit één enkele katern en is volledig in kleur. De kranten worden in de volgorde waarin ze door de postbodes worden afgeleverd, gedrukt. Halewijn liet ook een webgebaseerde editor ontwikkelen bij het Brugse bedrijf Duo. Met het programma kunnen medewerkers in de parochies op een eenvoudige manier teksten en beelden in templates plaatsen en uploaden.Halewijn ging op zoek naar een partner met ervaring als commercieel printbedrijf, waarmee het projectrisico en de grote financiële inspanningen konden worden gedeeld. Dat werd Speos (dochtermaatschappij van bpost). Beide bedrijven kunnen als backup voor elkaar fungeren.De Colorstream 3900 bij Halewijn beschikt over twee printtorens voor 4/4 productie aan 127 m/min. De breedte van het Océ-rollenprintsysteem werd aangepast, 56 cm in plaats van 54 cm. Er wordt geprint met watergebaseerde dye inkten. Er werd gekozen voor nearline afwerking op machines van Hunkeler.Minister-president Kris Peeters uitte zijn waardering voor de investering van Halewijn in moeilijke economische tijden. De grafische industrie die het niet gemakkelijk heeft, is een sector die we moeten koesteren, voegde hij er nog aan toe.De nieuwe investering bij Halewijn past volgens Kris Peeters in het concept "Fabriek van de Toekomst" van de Vlaamse overheid. Het zijn projecten die de transformatie van de industrie mee mogelijk maken.Daarna volgde de inzegening van de productieruimte en de Colorstream door Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, en werd de nieuwe inkjetpers gestart.