De startup Colossus uit Genk test een reuzegrote 3D-printer die de machinebouwer IMA uit Houthalen-Helchteren geleverd heeft. Het systeem is uniek omdat het uiteenlopende voorwerpen tot 50 keer sneller kan vervaardigen dan andere 3D-printers. De toepassingen kunnen 2,67 x 1 x 1,5 m (l x b x h) groot zijn en worden met een snelheid van 3 tot 10 kg per uur opgebouwd. Voor de voorwerpen wordt gerecycled materiaal gebruikt, zoals kunststof, koolstof of brons.

Colossus is vertrokken van het idee om de plastic bekertjes die op het festival Pukkelpop gebruikt worden, via de 3D-druk tot stevig meubilair te recyclen. "Geen enkele bestaande leverancier van 3D-technieken had echter een goede oplossing: te duur, te tijdrovend, of ons product was te groot. We hebben dus zelf een nieuwe technologie ontwikkeld om snel afval tot grote hoeveelheden korrels te verwerken en daar dan grote 3D-voorwerpen mee te maken." Colossus dat zich op de ontwikkeling van de machine en de software toelegt, heeft een beroep gedaan op IMA om de 3D-printer te bouwen. Bedrijven uit Limburg, zoals Vansichen Lineairtechniek en Budé, hebben de glazen container geleverd. De 3D-printer kan verplaatst worden en zal op verscheidene zomerfestivals, zoals Pukkelpop en Tomorrowland, geïnstalleerd worden. De bezoekers kunnen zo zien hoe hun oude bekertjes tot bruikbare voorwerpen getransformeerd worden. Colossus wil ook bedrijven en overheden aanspreken om met hun afval stadsmeubilair te maken.

Op het ogenblik test Colossus de eerste versie van de 3D-printer met verschillende types van korrels als grondstof uit. Dit om te beoordelen welke afvaltypes in de gewenste toepassingen gerecycled kunnen worden. "We testen alles: kunststof vermengd met koolstof, glasvezel, hout, brons, ijzer of rubber. En in alle kleuren en vormen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en daarom is er veel belangstelling vanuit België en het buitenland," zegt Philippe Merillet, de Zwitserse medeoprichter van Colossus. Colossus wil de technologie verkopen en de machines installeren. De startup hoopt om met de hulp van investeerders in Limburg een fabriek te kunnen bouwen. Met deze machine brengen de oprichters Philippe Merillet en Harold Van Der Straten Ponthoz een oplossing op de markt voor het duurzame beheer van afval.

Bron: MadeinLimburg.com, Colossusprinters.com

De startup Colossus uit Genk test een reuzegrote 3D-printer die de machinebouwer IMA uit Houthalen-Helchteren geleverd heeft. Het systeem is uniek omdat het uiteenlopende voorwerpen tot 50 keer sneller kan vervaardigen dan andere 3D-printers. De toepassingen kunnen 2,67 x 1 x 1,5 m (l x b x h) groot zijn en worden met een snelheid van 3 tot 10 kg per uur opgebouwd. Voor de voorwerpen wordt gerecycled materiaal gebruikt, zoals kunststof, koolstof of brons.Colossus is vertrokken van het idee om de plastic bekertjes die op het festival Pukkelpop gebruikt worden, via de 3D-druk tot stevig meubilair te recyclen. "Geen enkele bestaande leverancier van 3D-technieken had echter een goede oplossing: te duur, te tijdrovend, of ons product was te groot. We hebben dus zelf een nieuwe technologie ontwikkeld om snel afval tot grote hoeveelheden korrels te verwerken en daar dan grote 3D-voorwerpen mee te maken." Colossus dat zich op de ontwikkeling van de machine en de software toelegt, heeft een beroep gedaan op IMA om de 3D-printer te bouwen. Bedrijven uit Limburg, zoals Vansichen Lineairtechniek en Budé, hebben de glazen container geleverd. De 3D-printer kan verplaatst worden en zal op verscheidene zomerfestivals, zoals Pukkelpop en Tomorrowland, geïnstalleerd worden. De bezoekers kunnen zo zien hoe hun oude bekertjes tot bruikbare voorwerpen getransformeerd worden. Colossus wil ook bedrijven en overheden aanspreken om met hun afval stadsmeubilair te maken.Op het ogenblik test Colossus de eerste versie van de 3D-printer met verschillende types van korrels als grondstof uit. Dit om te beoordelen welke afvaltypes in de gewenste toepassingen gerecycled kunnen worden. "We testen alles: kunststof vermengd met koolstof, glasvezel, hout, brons, ijzer of rubber. En in alle kleuren en vormen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en daarom is er veel belangstelling vanuit België en het buitenland," zegt Philippe Merillet, de Zwitserse medeoprichter van Colossus. Colossus wil de technologie verkopen en de machines installeren. De startup hoopt om met de hulp van investeerders in Limburg een fabriek te kunnen bouwen. Met deze machine brengen de oprichters Philippe Merillet en Harold Van Der Straten Ponthoz een oplossing op de markt voor het duurzame beheer van afval.Bron: MadeinLimburg.com, Colossusprinters.com