Kodak heeft zich van zijn zwaarste financiële last kunnen bevrijden door een akkoord met het Britse pensioenfonds KPP (Kodak Pension Plan) te sluiten. Dat fonds ziet af van schuldvorderingen ter waarde van 2,8 miljard dollar. Het meest verrassende aspect van de transactie is echter dat KPP de afdeling met de producten voor het grote publiek van Kodak voor 650 miljoen dollar overneemt. Het fonds dat verscheidene duizenden gepensioneerden van Kodak vertegenwoordigt, wordt zo eigenaar van een van de belangrijkste activiteiten van de groep (film en fotopapier, printkiosken, enz.). Kodak had in februari voor 527 miljoen dollar al een reeks van patenten verkocht. En vorige maand kondigde het bedrijf de verkoop van zijn afdeling beeldverwerking aan - Brother is bereid om daar 210 miljoen dollar voor te betalen.

In zijn enthousiasme over het nieuwe akkoord met KPP heeft Kodak ten slotte ook zijn herstelplan voorgesteld. Dat concentreert de overblijvende activiteiten rond twee polen: Graphics, Entertainment & Commercial film (GEFC) waarin de drukvoorbereiding (platen, werkstroom- en belichtingsystemen), de systemen voor beeldverwerking en de films voor de ontspanningsindustrie ondergebracht worden; en Digital Printing & Enterprise (DP&E) dat zich op de digitale druk, de flexodruk voor verpakkingen en de dienstverlening aan bedrijven toelegt.

Kodak rekent meer bepaald op de verpakkingsmarkt (met de systemen Flexcel) en op de inkjet (met de Stream-technologie en de Prosper-koppen) om in de loop van de volgende jaren zijn omzet op te vijzelen. Het bedrijf kondigt overigens ook nog nieuwe ontwikkelingen op drukgebied aan.

Als de rechtbank en de schuldeisers van Kodak het plan goedkeuren, hoopt het bedrijf in juli een einde te kunnen maken aan de bescherming van Chapter 11, die in januari 2012 begon. De groep uit Rochester verwacht voor dit jaar een exploitatiewinst van 167 miljoen dollar - de eerste exploitatiewinst sinds 2007. In 2017 zou die winst zelfs 500 miljoen dollar moeten bedragen op een omzet van 3,2 miljard dollar.

Kodak heeft zich van zijn zwaarste financiële last kunnen bevrijden door een akkoord met het Britse pensioenfonds KPP (Kodak Pension Plan) te sluiten. Dat fonds ziet af van schuldvorderingen ter waarde van 2,8 miljard dollar. Het meest verrassende aspect van de transactie is echter dat KPP de afdeling met de producten voor het grote publiek van Kodak voor 650 miljoen dollar overneemt. Het fonds dat verscheidene duizenden gepensioneerden van Kodak vertegenwoordigt, wordt zo eigenaar van een van de belangrijkste activiteiten van de groep (film en fotopapier, printkiosken, enz.). Kodak had in februari voor 527 miljoen dollar al een reeks van patenten verkocht. En vorige maand kondigde het bedrijf de verkoop van zijn afdeling beeldverwerking aan - Brother is bereid om daar 210 miljoen dollar voor te betalen. In zijn enthousiasme over het nieuwe akkoord met KPP heeft Kodak ten slotte ook zijn herstelplan voorgesteld. Dat concentreert de overblijvende activiteiten rond twee polen: Graphics, Entertainment & Commercial film (GEFC) waarin de drukvoorbereiding (platen, werkstroom- en belichtingsystemen), de systemen voor beeldverwerking en de films voor de ontspanningsindustrie ondergebracht worden; en Digital Printing & Enterprise (DP&E) dat zich op de digitale druk, de flexodruk voor verpakkingen en de dienstverlening aan bedrijven toelegt. Kodak rekent meer bepaald op de verpakkingsmarkt (met de systemen Flexcel) en op de inkjet (met de Stream-technologie en de Prosper-koppen) om in de loop van de volgende jaren zijn omzet op te vijzelen. Het bedrijf kondigt overigens ook nog nieuwe ontwikkelingen op drukgebied aan. Als de rechtbank en de schuldeisers van Kodak het plan goedkeuren, hoopt het bedrijf in juli een einde te kunnen maken aan de bescherming van Chapter 11, die in januari 2012 begon. De groep uit Rochester verwacht voor dit jaar een exploitatiewinst van 167 miljoen dollar - de eerste exploitatiewinst sinds 2007. In 2017 zou die winst zelfs 500 miljoen dollar moeten bedragen op een omzet van 3,2 miljard dollar.