"We konden dit niet meer vermijden. Anders handelen zou onverantwoord zijn geweest", zegt meerderheidsaandeelhouder Allianz. Dat staat te lezen in de Augsburger Allgemeine. Een woordvoerster van Allianz zei dat het om economische gronden niet meer te verantwoorden viel nog langer geld in het Augsburgse concern te stoppen.

Allianz Capital Partners (ACP), de investeringspoot van het verzekeringsconcern, bezit 77 % van de aandelen en de meerderheid van de stemmen. Vrachtwagenfabrikant MAN bezit de overige aandelen.

Beiden hebben lang naar een investeerder gezocht maar de onderhandelingen met de Zwitserse investeringsgroep CAPVIS zouden volgens manroland op het laatste moment zijn afgesprongen. Manroland telt wereldwijd 6500 mensen medewerkers, waarvan 2400 in Augsburg waar de kranten- en commerciële rotatiepersen worden gemaakt. Manroland heeft in Duitsland ook nog productievestigingen in Offenbach (vellenpersen) en Plauen (productie voor derden).

De belangrijkste reden voor de moeilijkheden van manroland is de fel gekrompen orderportefeuille. De grootte van de markt wordt vandaag geschat op ongeveer 50 % van die van het begin van de crisis in 2008. Vooral in de VS en West-Europa vielen de investeringen fors terug. Het segment van de vellenpersen kreeg daarbij harde klappen.

Door het kleinere marktpotentieel en de druk van de concurrentie, daalden tevens de verkoopprijzen. De financiële crisis heeft er bovendien nog voor gezorgd dat de klanten met kredietmoeilijkheden kampen.

Manroland is na Heidelberg de tweede grootste persenfabrikant ter wereld en met een marktaandeel van 44 % in 2010, de grootste fabrikant van commerciële rotatiepersen. In het segment van de krantenpersen bedraagt het marktaandeel 19 %, in dat van de vellenpersen 12 %.

Bij Manroland Benelux dat via zijn vestigingen in Wemmel (100 werknemers) en Amsterdam (60 werknemers) de persen van de Duitse fabrikant naast ander grafisch materiaal verdeelt, is er voorlopig geen banenverlies. De verkoop van manroland-drukpersen maakt er 20 % van de omzet uit.

De bescherming tegen schuldeisers kan de start van een nieuw begin zijn. Het stelt manroland in staat herstructureringen te forceren en het concern aantrekkelijker te maken voor mogelijke investeerders.

"We konden dit niet meer vermijden. Anders handelen zou onverantwoord zijn geweest", zegt meerderheidsaandeelhouder Allianz. Dat staat te lezen in de Augsburger Allgemeine. Een woordvoerster van Allianz zei dat het om economische gronden niet meer te verantwoorden viel nog langer geld in het Augsburgse concern te stoppen.Allianz Capital Partners (ACP), de investeringspoot van het verzekeringsconcern, bezit 77 % van de aandelen en de meerderheid van de stemmen. Vrachtwagenfabrikant MAN bezit de overige aandelen.Beiden hebben lang naar een investeerder gezocht maar de onderhandelingen met de Zwitserse investeringsgroep CAPVIS zouden volgens manroland op het laatste moment zijn afgesprongen. Manroland telt wereldwijd 6500 mensen medewerkers, waarvan 2400 in Augsburg waar de kranten- en commerciële rotatiepersen worden gemaakt. Manroland heeft in Duitsland ook nog productievestigingen in Offenbach (vellenpersen) en Plauen (productie voor derden).De belangrijkste reden voor de moeilijkheden van manroland is de fel gekrompen orderportefeuille. De grootte van de markt wordt vandaag geschat op ongeveer 50 % van die van het begin van de crisis in 2008. Vooral in de VS en West-Europa vielen de investeringen fors terug. Het segment van de vellenpersen kreeg daarbij harde klappen.Door het kleinere marktpotentieel en de druk van de concurrentie, daalden tevens de verkoopprijzen. De financiële crisis heeft er bovendien nog voor gezorgd dat de klanten met kredietmoeilijkheden kampen.Manroland is na Heidelberg de tweede grootste persenfabrikant ter wereld en met een marktaandeel van 44 % in 2010, de grootste fabrikant van commerciële rotatiepersen. In het segment van de krantenpersen bedraagt het marktaandeel 19 %, in dat van de vellenpersen 12 %. Bij Manroland Benelux dat via zijn vestigingen in Wemmel (100 werknemers) en Amsterdam (60 werknemers) de persen van de Duitse fabrikant naast ander grafisch materiaal verdeelt, is er voorlopig geen banenverlies. De verkoop van manroland-drukpersen maakt er 20 % van de omzet uit. De bescherming tegen schuldeisers kan de start van een nieuw begin zijn. Het stelt manroland in staat herstructureringen te forceren en het concern aantrekkelijker te maken voor mogelijke investeerders.