De machine zal als een prototype op de stand van Miyakoshi getoond worden. Volgens de twee partners kan de pers 8.000 vellen per uur drukken met een maximumformaat van 788 x 600 mm. Daardoor wordt dit de snelste van alle digitale persen die voor dat formaat aangekondigd zijn. De pers is bedoeld om kleine oplagen van catalogi, affiches of verpakkingen te drukken, maar kan ook variabel drukwerk van hoge kwaliteit aan.

De nieuwe pers is gebaseerd op het chassis van een vellenpers van Ryobi. De druktechnologie lijkt op wat Miyakoshi tijdens drupa 2008 al op een rotatiepers gedemonstreerd had. De technologie combineert het elektrografische principe met een 'vloeibare toner' die uit ultrafijne deeltjes bestaat, en biedt een resolutie van 1200 dpi. De druktechniek vergt wel het gebruik van een IR-droger en een fixeerrol.

Die kenmerken doen denken aan de techniek van de 'vloeibare toner' die HP Indigo al een tiental jaar toepast, alsook aan het procedé Quantum dat Xeikon op drupa wil demonstreren.

De oplossing van Ryobi/Miyakoshi zou kunnen steunen op het ontwikkelingswerk dat de Research Laboratories of Australia op het vlak van toners met hoge viscositeit geleverd hebben - ontwikkelingen die Miyakoshi in de jaren 2000 mee gefinancierd heeft.

Vorige maand al had onze collega Ed Boogaard een brevet opgespoord dat Xeikon in augustus 2011 neergelegd had. Dat brevet sloeg op de 'elektrografische druk met hoge snelheid' waarbij hetzelfde type van toner gebruikt wordt. Het systeem van Miyakoshi en Ryobi lijkt dus overeen te stemmen met het procedé Quantum dat de Belgische constructeur aankondigt. Het brevet in kwestie wordt in verband gebracht met Alex Ozerov, die in de Research Laboratories of Australia gewerkt heeft.

Gaat het wel degelijk om dezelfde technologie? En als dat zo is, wordt ze dan gedekt door verschillende patenten? Of bestaan er akkoorden tussen Belgen en Japanners om de technologie te exploiteren? Mysteries genoeg!

De aankondigingen van nieuwe digitale druktechnieken - vloeibare toner, inkjet of nanodruk - volgen elkaar zo snel op dat drupa alvast bijzonder boeiend belooft te worden.

De machine zal als een prototype op de stand van Miyakoshi getoond worden. Volgens de twee partners kan de pers 8.000 vellen per uur drukken met een maximumformaat van 788 x 600 mm. Daardoor wordt dit de snelste van alle digitale persen die voor dat formaat aangekondigd zijn. De pers is bedoeld om kleine oplagen van catalogi, affiches of verpakkingen te drukken, maar kan ook variabel drukwerk van hoge kwaliteit aan. De nieuwe pers is gebaseerd op het chassis van een vellenpers van Ryobi. De druktechnologie lijkt op wat Miyakoshi tijdens drupa 2008 al op een rotatiepers gedemonstreerd had. De technologie combineert het elektrografische principe met een 'vloeibare toner' die uit ultrafijne deeltjes bestaat, en biedt een resolutie van 1200 dpi. De druktechniek vergt wel het gebruik van een IR-droger en een fixeerrol. Die kenmerken doen denken aan de techniek van de 'vloeibare toner' die HP Indigo al een tiental jaar toepast, alsook aan het procedé Quantum dat Xeikon op drupa wil demonstreren. De oplossing van Ryobi/Miyakoshi zou kunnen steunen op het ontwikkelingswerk dat de Research Laboratories of Australia op het vlak van toners met hoge viscositeit geleverd hebben - ontwikkelingen die Miyakoshi in de jaren 2000 mee gefinancierd heeft. Vorige maand al had onze collega Ed Boogaard een brevet opgespoord dat Xeikon in augustus 2011 neergelegd had. Dat brevet sloeg op de 'elektrografische druk met hoge snelheid' waarbij hetzelfde type van toner gebruikt wordt. Het systeem van Miyakoshi en Ryobi lijkt dus overeen te stemmen met het procedé Quantum dat de Belgische constructeur aankondigt. Het brevet in kwestie wordt in verband gebracht met Alex Ozerov, die in de Research Laboratories of Australia gewerkt heeft. Gaat het wel degelijk om dezelfde technologie? En als dat zo is, wordt ze dan gedekt door verschillende patenten? Of bestaan er akkoorden tussen Belgen en Japanners om de technologie te exploiteren? Mysteries genoeg! De aankondigingen van nieuwe digitale druktechnieken - vloeibare toner, inkjet of nanodruk - volgen elkaar zo snel op dat drupa alvast bijzonder boeiend belooft te worden.