Lucien De Schamphelaere werkte als ingenieur in de afdeling onderzoek en ontwikkeling bij Agfa-Gevaert en kreeg van toenmalig topman André Leysen groen licht om te werken aan digitale beeldvorming. Dat resulteerde in de P400, een 400 dots zwart-wit printsysteem, dat in 1982 op Cebit in Hannover werd gepresenteerd en dat men ook voor Siemens zou gaan maken. Met de oprichting van Xeikon richtte De Schamphelaere de pijlen op de ontwikkeling van een digitaal kleurenprintsysteem voor de hoog-kwalitatieve markt van het kleurendrukken. Agfa behield weliswaar een minderheidsparticipatie in Xeikon maar Lucien De Schamphelaere moest op zoek naar geld en andere aandeelhouders.

Xeikon lanceert haar eerste digitale full colour tonergebaseerde drukpers DCP-1 in 1993 tijdens de grafische beurs IPEX in Birmingham en is daarmee - samen met Indigo, dat gelijktijdig haar E-Print 1000 op de markt brengt - een pionier in de grafische industrie. In 1994 werd de eerste in serie gebouwde digitale pers aan een klant in Duitsland geleverd.

Vier jaar nadat De Schamphelaere het bedrijf verliet, verklaarde de handelsrechtbank van Antwerpen drukpersenproducent Xeikon in maart 2002 failliet. De Schamphelaere verklaarde de neergang van het bedrijf aan een gebrek aan focus en het ontwikkelen van activiteiten in teveel marktsegmenten.

In 2002 komt Xeikon in handen van het beursgenoteerde Punch, de groep rond Guido Dumarey. In 2013 neemt het Nederlandse investeringsfonds Bencis het aandelenbelang van Punch in Xeikon over. Sinds 20 november 2015 is printerfabrikant Xeikon een onderdeel van inktreus Flint, waar het de basis vormt van de nieuwe divisie "Digital Printing Solutions." Xeikon is met zijn digitale drukpersen vandaag succesvol in de markt van de zelfklevende etiketten.

Lucien De Schamphelaere werkte als ingenieur in de afdeling onderzoek en ontwikkeling bij Agfa-Gevaert en kreeg van toenmalig topman André Leysen groen licht om te werken aan digitale beeldvorming. Dat resulteerde in de P400, een 400 dots zwart-wit printsysteem, dat in 1982 op Cebit in Hannover werd gepresenteerd en dat men ook voor Siemens zou gaan maken. Met de oprichting van Xeikon richtte De Schamphelaere de pijlen op de ontwikkeling van een digitaal kleurenprintsysteem voor de hoog-kwalitatieve markt van het kleurendrukken. Agfa behield weliswaar een minderheidsparticipatie in Xeikon maar Lucien De Schamphelaere moest op zoek naar geld en andere aandeelhouders. Xeikon lanceert haar eerste digitale full colour tonergebaseerde drukpers DCP-1 in 1993 tijdens de grafische beurs IPEX in Birmingham en is daarmee - samen met Indigo, dat gelijktijdig haar E-Print 1000 op de markt brengt - een pionier in de grafische industrie. In 1994 werd de eerste in serie gebouwde digitale pers aan een klant in Duitsland geleverd.Vier jaar nadat De Schamphelaere het bedrijf verliet, verklaarde de handelsrechtbank van Antwerpen drukpersenproducent Xeikon in maart 2002 failliet. De Schamphelaere verklaarde de neergang van het bedrijf aan een gebrek aan focus en het ontwikkelen van activiteiten in teveel marktsegmenten. In 2002 komt Xeikon in handen van het beursgenoteerde Punch, de groep rond Guido Dumarey. In 2013 neemt het Nederlandse investeringsfonds Bencis het aandelenbelang van Punch in Xeikon over. Sinds 20 november 2015 is printerfabrikant Xeikon een onderdeel van inktreus Flint, waar het de basis vormt van de nieuwe divisie "Digital Printing Solutions." Xeikon is met zijn digitale drukpersen vandaag succesvol in de markt van de zelfklevende etiketten.