"Sinds vier jaar zijn de volumes sterk gedaald. We moeten onze kostenstructuur aan de realiteit van de papiermarkt aanpassen, maar zonder dat we echter onze dienstverlening aan de klanten mogen verminderen," legt Boris Kasteel uit, algemeen directeur van de bedrijven van de groep PaperlinX in de Benelux. "De integratie is een middel om de kosten te verminderen. In de Benelux is die stap op directieniveau al achter de rug - we zijn van vier naar twee en nu één algemeen directeur overgestapt. Vandaag moeten we de rest van de structuur rationaliseren: de administratie, het personeel, de IT-diensten, de logistiek, ..."

In Nederland heeft de herstructurering die al enkele maanden geleden van start gegaan is, zich op 1 juli vertaald in de fusie van BührmannUbbens, Proost & Brandt, en Velpa, de drie Nederlandse dochterondernemingen van de groep. Die vormen nu één juridische entiteit. De drie handelsmerken worden behouden, echter met een nieuwe visuele identiteit en met nieuwe op elkaar afgestemde logo's.

In België zal BührmannUbbens zijn activiteiten op de verkoop en de marketing concentreren, terwijl de administratieve taken naar Nederland verhuizen. "Het bedrijf zal in België geen voorraden aanhouden," preciseert Boris Kasteel, "behalve voor de producten met een snelle rotatie. De opslag en logistiek daarvan worden bij een partner uitbesteed, Distrilog. Dat bedrijf neemt ook een deel van ons Belgische personeel over. In Nederland houden we uiteraard voorraden van de andere producten aan, op een korte afstand." BührmannUbbens neemt daarnaast nog de Belgische activiteiten van het zusterbedrijf Proost & Brandt over. De gebouwen in Kontich worden verkocht en het bedrijf verhuist naar Lier. De afdeling Sign & Display in Kapellen blijft wel behouden.

Die plannen moeten tegen half 2013 afgerond zijn. Op dat moment zal het personeel van PaperlinX in Nederland tot 630 medewerkers teruggebracht zijn, dat zijn er een honderdtal minder dan in 2010. In België behoudt BührmannUbbens 50 medewerkers tegenover 70 vandaag.

Op internationaal niveau heeft PaperlinX onlangs drie van zijn dochterondernemingen verkocht, in Italië en de Verenigde Staten. De cashflow die dat opgeleverd heeft, moet de groep in staat stellen om haar herstructurering te financieren en om haar activiteiten op het domein van de verpakkingen en signs te versterken. Die twee segmenten maken nu 18% van de groepsomzet uit, maar kenmerken zich door hogere winstmarges en bieden betere perspectieven dan de papiermarkt. "Het is de bedoeling om op termijn 50% van de omzet buiten de papiermarkt te realiseren," preciseert Boris Kasteel.

"Sinds vier jaar zijn de volumes sterk gedaald. We moeten onze kostenstructuur aan de realiteit van de papiermarkt aanpassen, maar zonder dat we echter onze dienstverlening aan de klanten mogen verminderen," legt Boris Kasteel uit, algemeen directeur van de bedrijven van de groep PaperlinX in de Benelux. "De integratie is een middel om de kosten te verminderen. In de Benelux is die stap op directieniveau al achter de rug - we zijn van vier naar twee en nu één algemeen directeur overgestapt. Vandaag moeten we de rest van de structuur rationaliseren: de administratie, het personeel, de IT-diensten, de logistiek, ..."In Nederland heeft de herstructurering die al enkele maanden geleden van start gegaan is, zich op 1 juli vertaald in de fusie van BührmannUbbens, Proost & Brandt, en Velpa, de drie Nederlandse dochterondernemingen van de groep. Die vormen nu één juridische entiteit. De drie handelsmerken worden behouden, echter met een nieuwe visuele identiteit en met nieuwe op elkaar afgestemde logo's. In België zal BührmannUbbens zijn activiteiten op de verkoop en de marketing concentreren, terwijl de administratieve taken naar Nederland verhuizen. "Het bedrijf zal in België geen voorraden aanhouden," preciseert Boris Kasteel, "behalve voor de producten met een snelle rotatie. De opslag en logistiek daarvan worden bij een partner uitbesteed, Distrilog. Dat bedrijf neemt ook een deel van ons Belgische personeel over. In Nederland houden we uiteraard voorraden van de andere producten aan, op een korte afstand." BührmannUbbens neemt daarnaast nog de Belgische activiteiten van het zusterbedrijf Proost & Brandt over. De gebouwen in Kontich worden verkocht en het bedrijf verhuist naar Lier. De afdeling Sign & Display in Kapellen blijft wel behouden. Die plannen moeten tegen half 2013 afgerond zijn. Op dat moment zal het personeel van PaperlinX in Nederland tot 630 medewerkers teruggebracht zijn, dat zijn er een honderdtal minder dan in 2010. In België behoudt BührmannUbbens 50 medewerkers tegenover 70 vandaag. Op internationaal niveau heeft PaperlinX onlangs drie van zijn dochterondernemingen verkocht, in Italië en de Verenigde Staten. De cashflow die dat opgeleverd heeft, moet de groep in staat stellen om haar herstructurering te financieren en om haar activiteiten op het domein van de verpakkingen en signs te versterken. Die twee segmenten maken nu 18% van de groepsomzet uit, maar kenmerken zich door hogere winstmarges en bieden betere perspectieven dan de papiermarkt. "Het is de bedoeling om op termijn 50% van de omzet buiten de papiermarkt te realiseren," preciseert Boris Kasteel.