Benny Landa is terug nadat hij tien jaren geleden Indigo verkocht aan HP. Met zijn nanografische persen is hij de vedette van de beurs. Ziehier een bedrijf dat niets te verkopen heeft -de eerste installatie wordt niet voor eind 2013 verwacht- maar die een kwart van een hal heeft afgehuurd om er niet minder dan zes nieuwe persen in voor te stellen. En intussen sloten ook nog eens drie persfabrikanten (Komori, Heidelberg en manroland) samenwerkingsakkoorden af met Landa. Hoed af hiervoor!

Bijna twintig jaar na Ipex 1993 lijkt de geschiedenis zich met Landa en Xeikon, de uitvinders van het digitale drukken, te herhalen. Xeikon heeft namelijk ook een veelbelovende nieuwe technologie aangekondigd: Trillium op basis van vloeibare toner. Ook Ryobi en Miyakoshi hebben een gezamenlijk poject op basis van vloeibare toner.

De digitale B2-vellenpersen halen de nieuwskoppen. Niet alleen bij Landa Corporation, Ryobi en Miyakoshi, Screen, Fujifilm, maar ook bij MGI (Alphajet), HP Indigo, KonicaMinolta (het KM1-project) en Komori, om er een aantal te noemen.

Een andere speler waarover de eerste week veel werd gesproken was het Australische Memjet. Memjet wiens technologie voor zeer snelle inkjet wordt geïmplementeerd door verschillende partners waaronder Delphax, Canon/Océ en FujiXerox.

Nog altijd op het vlak van de inkjet, kan men de aangekondigde RotaJet van KBA zien. Kodak dat in volle transformatie is, heeft de Prosper6000XL gepresenteerd. Ricoh heeft voor grootformaatprinten voor de print & sign-sector nu ook een model met de milieuvriendelijke latexinkt. Screen en Durst komen met nieuwe digitale labelpersen terwijl Efi op zijn stand een digitale labelpers met inline digitale afwerking toont.

Op het vlak van de droge toner, heeft Xerox nu een iGen-printsysteem voor 150 ppm, hetgeen 25% sneller is dan met de iGen4.

De offsetfabrikanten zitten intussen ook niet stil om de digitale concurrent op afstand en hun vellenpersen voor hun klanten aantrekkelijk te houden. Ze doen dat door de persstilstandtijden te verkorten, de snelheden op te drijven en de formaten te optimaliseren. Heidelberg toont zijn Speedmaster XL106 (75 x 106 cm) voor 18.000 r/v per uur. Manroland's Roland 700 loopt 17.000 per uur en KBA toont echte snelheidsmonsters.

Verschillende van deze berichten in deze samenvatting waren al te lezen op onze website. U vindt ze integraal terug in onze rubriek nieuws/nieuwsoverzicht.

Benny Landa is terug nadat hij tien jaren geleden Indigo verkocht aan HP. Met zijn nanografische persen is hij de vedette van de beurs. Ziehier een bedrijf dat niets te verkopen heeft -de eerste installatie wordt niet voor eind 2013 verwacht- maar die een kwart van een hal heeft afgehuurd om er niet minder dan zes nieuwe persen in voor te stellen. En intussen sloten ook nog eens drie persfabrikanten (Komori, Heidelberg en manroland) samenwerkingsakkoorden af met Landa. Hoed af hiervoor! Bijna twintig jaar na Ipex 1993 lijkt de geschiedenis zich met Landa en Xeikon, de uitvinders van het digitale drukken, te herhalen. Xeikon heeft namelijk ook een veelbelovende nieuwe technologie aangekondigd: Trillium op basis van vloeibare toner. Ook Ryobi en Miyakoshi hebben een gezamenlijk poject op basis van vloeibare toner.De digitale B2-vellenpersen halen de nieuwskoppen. Niet alleen bij Landa Corporation, Ryobi en Miyakoshi, Screen, Fujifilm, maar ook bij MGI (Alphajet), HP Indigo, KonicaMinolta (het KM1-project) en Komori, om er een aantal te noemen.Een andere speler waarover de eerste week veel werd gesproken was het Australische Memjet. Memjet wiens technologie voor zeer snelle inkjet wordt geïmplementeerd door verschillende partners waaronder Delphax, Canon/Océ en FujiXerox.Nog altijd op het vlak van de inkjet, kan men de aangekondigde RotaJet van KBA zien. Kodak dat in volle transformatie is, heeft de Prosper6000XL gepresenteerd. Ricoh heeft voor grootformaatprinten voor de print & sign-sector nu ook een model met de milieuvriendelijke latexinkt. Screen en Durst komen met nieuwe digitale labelpersen terwijl Efi op zijn stand een digitale labelpers met inline digitale afwerking toont. Op het vlak van de droge toner, heeft Xerox nu een iGen-printsysteem voor 150 ppm, hetgeen 25% sneller is dan met de iGen4.De offsetfabrikanten zitten intussen ook niet stil om de digitale concurrent op afstand en hun vellenpersen voor hun klanten aantrekkelijk te houden. Ze doen dat door de persstilstandtijden te verkorten, de snelheden op te drijven en de formaten te optimaliseren. Heidelberg toont zijn Speedmaster XL106 (75 x 106 cm) voor 18.000 r/v per uur. Manroland's Roland 700 loopt 17.000 per uur en KBA toont echte snelheidsmonsters.Verschillende van deze berichten in deze samenvatting waren al te lezen op onze website. U vindt ze integraal terug in onze rubriek nieuws/nieuwsoverzicht.