In Nederland groepeert Dravik al een vijftigtal onafhankelijke drukkers - over het algemeen kleine offsetdrukkerijen. Het collectief beheert voor zijn leden een gedeelte van hun aankooppolitiek, meer bepaald door met de grote leveranciers te onderhandelen, maar biedt ook andere diensten aan - FSC- of ISO-certificatie, verzekeringscontracten, communicatie, informatie uitwisseling, of de ontwikkeling van bepaalde gemeenschappelijke instrumenten.

Tim de Kraker, beheerder van Dravik, wil in een eerste fase 20 à 25 Belgische drukkerijen bij elkaar krijgen. De zes eerste leden zijn de drukkerijen Bolton (Aalst), De Mol (Sint-Genesius-Rode), Gillis (Anderlecht), Grafische Groep Matthys (Turnhout), Van Dingenen (Laakdal) en Vanoverbeke (Vichte). De lijst is iets langer en anders dan die van de eerste 'potentiële leden' die in februari werd bekend gemaakt.

In Nederland groepeert Dravik al een vijftigtal onafhankelijke drukkers - over het algemeen kleine offsetdrukkerijen. Het collectief beheert voor zijn leden een gedeelte van hun aankooppolitiek, meer bepaald door met de grote leveranciers te onderhandelen, maar biedt ook andere diensten aan - FSC- of ISO-certificatie, verzekeringscontracten, communicatie, informatie uitwisseling, of de ontwikkeling van bepaalde gemeenschappelijke instrumenten. Tim de Kraker, beheerder van Dravik, wil in een eerste fase 20 à 25 Belgische drukkerijen bij elkaar krijgen. De zes eerste leden zijn de drukkerijen Bolton (Aalst), De Mol (Sint-Genesius-Rode), Gillis (Anderlecht), Grafische Groep Matthys (Turnhout), Van Dingenen (Laakdal) en Vanoverbeke (Vichte). De lijst is iets langer en anders dan die van de eerste 'potentiële leden' die in februari werd bekend gemaakt.