Het project maakt gebruik van kartonnen palletdozen voor de inzameling van kunststofpanelen die gebruikt worden voor visuele communicatie en signalisatie. Deze zogenaamde 'Eco Buddies' worden plat geleverd en door de klant gevuld per gesorteerde afvalstroom. Ze worden door Igepa opgehaald bij levering van nieuwe goederen bij klanten, waardoor geen extra transport nodig is.

Polypropyleen en PVC

"Deze 'reverse' logistiek zorgt ervoor dat kleine hoeveelheden afval toch op een efficiënte en duurzame manier ingezameld kunnen worden", duiden de initiatiefnemers. Het partnerschap zorgt voor lagere transportkosten en een kleinere milieu-impact.

"Kunststofpanelen hebben een grote impact op het milieu", stelt Justine Vanheede van Vanheede Environment Group. "Door deze materialen te recycleren, kunnen we ze opnieuw inzetten, zoals polypropyleen voor bloempotten en PVC voor de buizenindustrie."

Bij het print & sign-bedrijf Shannon in Lubbeek wordt reeds gewerkt met de 'Eco Buddies'. Alexander Van Duffel, mede-eigenaar van Shannon, vindt de duurzame mindset heel belangrijk. "We bieden nu betere ecologische alternatieven aan, zoals PVC-vrije banners en outdoor karton. Onze klanten vragen om ecologische oplossingen en dankzij de samenwerking met Vanheede en Igepa kunnen we die nu bieden."

Het project maakt gebruik van kartonnen palletdozen voor de inzameling van kunststofpanelen die gebruikt worden voor visuele communicatie en signalisatie. Deze zogenaamde 'Eco Buddies' worden plat geleverd en door de klant gevuld per gesorteerde afvalstroom. Ze worden door Igepa opgehaald bij levering van nieuwe goederen bij klanten, waardoor geen extra transport nodig is."Deze 'reverse' logistiek zorgt ervoor dat kleine hoeveelheden afval toch op een efficiënte en duurzame manier ingezameld kunnen worden", duiden de initiatiefnemers. Het partnerschap zorgt voor lagere transportkosten en een kleinere milieu-impact."Kunststofpanelen hebben een grote impact op het milieu", stelt Justine Vanheede van Vanheede Environment Group. "Door deze materialen te recycleren, kunnen we ze opnieuw inzetten, zoals polypropyleen voor bloempotten en PVC voor de buizenindustrie."