De man heeft wellicht gelijk indien hij bedoelt dat de gehypete systemen zich eerst nog moeten bewijzen, hetgeen ten vroegste maar over enkele maanden zal kunnen gebeuren. Maar we hebben goede hoop over de afloop want de multi-pass grootformaat printsystemen die in de sector van print & sign worden gebruikt, bewijzen al jaren elke dag hun deugdelijkheid. De man had het natuurlijk op de single pass inkjetsystemen voor commerciële druktoepassingen gemunt. Single pass inkjet kan echter nu al een aantal succesrijke referenties voorleggen met toepassingen in label- en verpakkingsdrukkerijen en in drukkerijen waar transactionele documenten worden geprint. We geven het toe: deze printsystemen zijn niet goedkoop. De prijs per nozzle (spuitmondje) maakt de spuitkoppen duur en de prijzen voor de inkt zijn dat eveneens. Volgens een branchespecialist zijn dit echter maar tijdelijke bezwaren, want inktproductie is eigenlijk goedkoper dan tonerproductie (inkt kan dus tegen lagere prijzen als toner worden verkocht) en de prijs per nozzle zal drastisch dalen als gevolg van nieuwe fabricatiemethoden en de grotere afname van printkoppen.

De printkwaliteit van de huidige generatie van inkjetsystemen torent hoog uit boven die van de eerste digitale kleurentonersystemen die in 1994 werden gelanceerd. De techniek heeft dus alvast zijn perceptie van kwaliteit mee, een niet te onderschatten vaststelling. De huidige inkjettechnologie heeft bovendien nog een flink evolutiepotentieel. Maar ook de kleurentonertechnologie is er sinds 1994 met sprongen op vooruitgegaan. Het heeft op die manier in zekere zin het pad geëffend voor andere digitale printtechnieken en een uitstekende pioniersrol vervuld. Inkjet heeft alvast het voordeel dat het een non-impact systeem is, hetgeen tot gevolg heeft dat er weinig mechanische onderdelen in de machines zitten en er met juist samengestelde inkt op alle materialen kan worden gespoten. Het kan een bedrijf doen besluiten voor inkjet- in plaats van voor tonertechnologie te kiezen. Wat er ook van zij, tonerprinten is net zo min als drukken in offset uitgeteld. Laat het soort van toepassingen, de correcte calculatie van de "total cost of ownership" en de weg die u als grafisch bedrijf uit wil, bepalen welke druktechniek u in de toekomst in huis haalt. Inkjet zal in ieder geval één van de keuzemogelijkheden op uw short list zijn.

De man heeft wellicht gelijk indien hij bedoelt dat de gehypete systemen zich eerst nog moeten bewijzen, hetgeen ten vroegste maar over enkele maanden zal kunnen gebeuren. Maar we hebben goede hoop over de afloop want de multi-pass grootformaat printsystemen die in de sector van print & sign worden gebruikt, bewijzen al jaren elke dag hun deugdelijkheid. De man had het natuurlijk op de single pass inkjetsystemen voor commerciële druktoepassingen gemunt. Single pass inkjet kan echter nu al een aantal succesrijke referenties voorleggen met toepassingen in label- en verpakkingsdrukkerijen en in drukkerijen waar transactionele documenten worden geprint. We geven het toe: deze printsystemen zijn niet goedkoop. De prijs per nozzle (spuitmondje) maakt de spuitkoppen duur en de prijzen voor de inkt zijn dat eveneens. Volgens een branchespecialist zijn dit echter maar tijdelijke bezwaren, want inktproductie is eigenlijk goedkoper dan tonerproductie (inkt kan dus tegen lagere prijzen als toner worden verkocht) en de prijs per nozzle zal drastisch dalen als gevolg van nieuwe fabricatiemethoden en de grotere afname van printkoppen. De printkwaliteit van de huidige generatie van inkjetsystemen torent hoog uit boven die van de eerste digitale kleurentonersystemen die in 1994 werden gelanceerd. De techniek heeft dus alvast zijn perceptie van kwaliteit mee, een niet te onderschatten vaststelling. De huidige inkjettechnologie heeft bovendien nog een flink evolutiepotentieel. Maar ook de kleurentonertechnologie is er sinds 1994 met sprongen op vooruitgegaan. Het heeft op die manier in zekere zin het pad geëffend voor andere digitale printtechnieken en een uitstekende pioniersrol vervuld. Inkjet heeft alvast het voordeel dat het een non-impact systeem is, hetgeen tot gevolg heeft dat er weinig mechanische onderdelen in de machines zitten en er met juist samengestelde inkt op alle materialen kan worden gespoten. Het kan een bedrijf doen besluiten voor inkjet- in plaats van voor tonertechnologie te kiezen. Wat er ook van zij, tonerprinten is net zo min als drukken in offset uitgeteld. Laat het soort van toepassingen, de correcte calculatie van de "total cost of ownership" en de weg die u als grafisch bedrijf uit wil, bepalen welke druktechniek u in de toekomst in huis haalt. Inkjet zal in ieder geval één van de keuzemogelijkheden op uw short list zijn.