Het doel is om ervoor te zorgen dat de Vlaamse uitgevers mee aan de top staan van de ontwikkeling van nieuwe boekvormen en nieuwe digitale leesvormen. Het gaat om een grootschalig project, waarvoor het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) een subsidie voorziet van 1,4 miljoen euro. Het project zal lopen over vier jaar.

Boek.be wil zoveel mogelijk Vlaamse uitgevers en ict-bedrijven samenbrengen om onderzoek te doen naar nieuwe crossmediale en innovatieve concepten, voornamelijk voor digitale geïllustreerde boeken. Er zal niet alleen rond de technologie gewerkt worden: ook nieuwe businessmodellen voor digitaal uitgeven zullen onderzocht en uitgetest worden.

Concreet worden binnen het project twee laboratoria opgezet. In het eerste moeten uiteindelijk 'state of the art'-oplossingen ontwikkeld worden rond onder meer ePub3 (de in oktober vorig jaar gelanceerde standaard voor e-boeken), verrijkte content, en html5. Er wordt daarbij gedacht aan webapps rond de nieuwe html-standaard om op die manier onafhankelijk van besturingssystemen te kunnen werken. Het tweede lab zal getrokken worden door SMIT-IBBT-VUB en wil testtrajecten opzetten met nieuwe distributiekanalen (telecomoperatoren en internetspeler). Bedoeling is om de effecten duidelijk te kunnen meten, en die informatie terug te koppelen naar uitgevers.

In de loop van de maand juni zal Boek.be een open infovergadering beleggen om het project ruimer toe te lichten. Uitgeverijen en ict-bedrijven die hiervoor interesse hebben, kunnen zich nu reeds opgeven.

Kristof Van der Stadt (Datanews, Roularta Media Group)

Het doel is om ervoor te zorgen dat de Vlaamse uitgevers mee aan de top staan van de ontwikkeling van nieuwe boekvormen en nieuwe digitale leesvormen. Het gaat om een grootschalig project, waarvoor het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) een subsidie voorziet van 1,4 miljoen euro. Het project zal lopen over vier jaar.Boek.be wil zoveel mogelijk Vlaamse uitgevers en ict-bedrijven samenbrengen om onderzoek te doen naar nieuwe crossmediale en innovatieve concepten, voornamelijk voor digitale geïllustreerde boeken. Er zal niet alleen rond de technologie gewerkt worden: ook nieuwe businessmodellen voor digitaal uitgeven zullen onderzocht en uitgetest worden.Concreet worden binnen het project twee laboratoria opgezet. In het eerste moeten uiteindelijk 'state of the art'-oplossingen ontwikkeld worden rond onder meer ePub3 (de in oktober vorig jaar gelanceerde standaard voor e-boeken), verrijkte content, en html5. Er wordt daarbij gedacht aan webapps rond de nieuwe html-standaard om op die manier onafhankelijk van besturingssystemen te kunnen werken. Het tweede lab zal getrokken worden door SMIT-IBBT-VUB en wil testtrajecten opzetten met nieuwe distributiekanalen (telecomoperatoren en internetspeler). Bedoeling is om de effecten duidelijk te kunnen meten, en die informatie terug te koppelen naar uitgevers.In de loop van de maand juni zal Boek.be een open infovergadering beleggen om het project ruimer toe te lichten. Uitgeverijen en ict-bedrijven die hiervoor interesse hebben, kunnen zich nu reeds opgeven. Kristof Van der Stadt (Datanews, Roularta Media Group)