Komori lonkt naar de gedrukte elektronica

10/09/12 om 00:00 - Bijgewerkt op 09/09/12 om 23:59

Bron: Grafisch Nieuws

Komori heeft onlangs twee persen voorgesteld die heel specifiek voor de productie van gedrukte elektronica bedoeld zijn. De Pepio F20 en R20 combineren de offset- en diepdruktechniek om heel precieze drukresultaten te verkrijgen.

Komori lonkt naar de gedrukte elektronica

De machines werden eind augustus voorgesteld op de beurs 'Touch Taiwan' waar aanraakschermen en optische films centraal stonden. Bij de ontwikkeling van de persen, die onmiddellijk beschikbaar zijn, steunde Komori op de deskundigheid die het bedrijf verworven heeft op het vlak van de veiligheidsdruk, meer bepaald met koperdiepdruk.

De Pepio F20 is een vellenpers met een formaat van 520 x 600 mm. De pers kan zowel film als glas bedrukken en haalt snelheden tussen 0,5 en 20 m/min. Met de machine kunnen tot 30 micron (0,03 mm) fijne lijntjes aangebracht worden. Dat is fijn genoeg om capacity touch panels, zoals die in heel wat smartphones en tablets gebruikt worden, te produceren - toepassingen die volgens Komori tot nu toe niet met druk gerealiseerd konden worden. De Japanse constructeur is van mening dat die technologische vooruitgang in grote mate tot de ontwikkeling van de gedrukte elektronica zal bijdragen.

De Pepio R20 is een rollenpers met een breedte van 610 mm die een precisie van 50 micron (0,05 mm) en een snelheid van 1 à 10 m/min kan halen.

Lees meer over: