2007 was volgens de Duitse machinebouwfederatie VDMA het laatste gloriejaar voor de Duitse fabrikanten van drukpersen. Er werd toen een gezamenlijke omzet van 6,1 miljard euro gerealiseerd. In 2009 viel de omzet terug naar 3,1 miljard euro. Maar drukpersen hebben nog een toekomst, zegt een VDMA-woordvoerder. China en Indië blijven belangrijke markten voor nieuwe krantenpersen en het segment van de verpakkingsdruk zal nog sterk groeien.

De moeilijkheden van manroland hebben ook een impact op de activiteiten van de toeleveranciers. Technotrans dat vochtwerksystemen aan manroland levert, zegt dat het concordaat van de Duitse persfabrikant het resultaat van haar fiscale jaar 2011 kan beïnvloeden.

Intussen zijn alle ogen gericht op de bekende en succesrijke 68-jarige Werner Schneider, die als insolventiemanager is aangesteld. Die zegt geen tovenaar te zijn en voegt eraan toe bovendien te maken te hebben met een moeilijk thema als dat van de grafische industrie. Hij bevestigde dat er nog steeds interesse bestaat voor manroland maar dat de onderhandelingen met het Zwitserse Capvis afgesprongen, omwille van de zware op stapel staande herstructureringskosten bij manroland. Schneider zei eerder dat het concern wellicht niet als één geheel zal verder gaan.

Komt de Zwitserse investeringsgroep weer in beeld nu het door het concordaat af is van vorderingen en pensioensverplichtingen? Ook Canon en de stichting achter Wifag worden als mogelijke geïnteresseerde partijen genoemd. Océ dat tot het Canon-concern behoort, werkt sinds eind 2010 samen met manroland op het vlak van digitale druk.

Het concordaat hoeft niet het einde van manroland te betekenen. Intussen roepen politieke verantwoordelijken en de vakbonden de Bondsrepubliek op om te helpen. De vakbond stuurt ook aan op een allesomvattende oplossing voor de gezamenlijke Duitse drukpersindustrie.

Schneider bereikte intussen eind vorige week een akkoord met een consortium van 15 banken, voor een massakrediet van 55 miljoen euro. Het moet manroland in staat stellen normaal verder te werken en zijn verbintenissen met klanten en leveranciers na te komen.

2007 was volgens de Duitse machinebouwfederatie VDMA het laatste gloriejaar voor de Duitse fabrikanten van drukpersen. Er werd toen een gezamenlijke omzet van 6,1 miljard euro gerealiseerd. In 2009 viel de omzet terug naar 3,1 miljard euro. Maar drukpersen hebben nog een toekomst, zegt een VDMA-woordvoerder. China en Indië blijven belangrijke markten voor nieuwe krantenpersen en het segment van de verpakkingsdruk zal nog sterk groeien.De moeilijkheden van manroland hebben ook een impact op de activiteiten van de toeleveranciers. Technotrans dat vochtwerksystemen aan manroland levert, zegt dat het concordaat van de Duitse persfabrikant het resultaat van haar fiscale jaar 2011 kan beïnvloeden.Intussen zijn alle ogen gericht op de bekende en succesrijke 68-jarige Werner Schneider, die als insolventiemanager is aangesteld. Die zegt geen tovenaar te zijn en voegt eraan toe bovendien te maken te hebben met een moeilijk thema als dat van de grafische industrie. Hij bevestigde dat er nog steeds interesse bestaat voor manroland maar dat de onderhandelingen met het Zwitserse Capvis afgesprongen, omwille van de zware op stapel staande herstructureringskosten bij manroland. Schneider zei eerder dat het concern wellicht niet als één geheel zal verder gaan. Komt de Zwitserse investeringsgroep weer in beeld nu het door het concordaat af is van vorderingen en pensioensverplichtingen? Ook Canon en de stichting achter Wifag worden als mogelijke geïnteresseerde partijen genoemd. Océ dat tot het Canon-concern behoort, werkt sinds eind 2010 samen met manroland op het vlak van digitale druk. Het concordaat hoeft niet het einde van manroland te betekenen. Intussen roepen politieke verantwoordelijken en de vakbonden de Bondsrepubliek op om te helpen. De vakbond stuurt ook aan op een allesomvattende oplossing voor de gezamenlijke Duitse drukpersindustrie.Schneider bereikte intussen eind vorige week een akkoord met een consortium van 15 banken, voor een massakrediet van 55 miljoen euro. Het moet manroland in staat stellen normaal verder te werken en zijn verbintenissen met klanten en leveranciers na te komen.