Voor de acquisitie van Xeikon wordt 168 miljoen euro op tafel gelegd. De Tijd meldt dat het Vlaamse fonds Gimv XL waarin ook de Vlaamse overheid participeert, hiervan 33,6 miljoen euro, of een vijfde van het overnamebedrag, voor zijn rekening neemt.

Xeikon fabriceert in Lier hoogwaardige digitale printsystemen. Die activiteiten worden aangevuld met workflowsoftware , toepassingsspecifieke toners en andere verbruiksproducten.

Als OEM-toeleverancier ontwikkelt en produceert Xeikon in een andere fabriek in Ieper echter ook drukplaatbelichtingssystemen voor krantenoffsetdruk (onder meer de Polaris- en Advantage-plaatbelichters van Agfa). In dezelfde fabriek in Ieper worden tevens eigen plaatbelichters onder de merknaam basysPrint gefabriceerd. Dit zijn computer-to-plate systemen voor het belichten van conventionele UV-drukplaten.

Xeikon is onder de merknaam ThermoflexX eveneens actief in de flexomarkt, ondermeer met flexoplaatbelichtingssystemen. Met de flexobelichters heeft Xeikon als fabrikant van onder andere digitale labelpersen, nu een vroege voet in huis bij de "analoge" flexolabeldrukkers.

Xeikon Trillium-technologie komt in 2014 op de markt

Xeikon komt met zijn vloeibare toner technologie "Trillium" in de lente van volgend jaar op de markt.

Bij elektrofotografisch (toner) printen zoals bij Xeikon, gebruiken de meeste apparaten droge toner. Van de grote merken maakte tot nog toe alleen HP Indigo gebruik van de vloeibare tonertechnologie. De voordelen van laatstgenoemde techniek zijn de hoge snelheid en de erg hoge kwaliteit van de output.

Op drupa 2012, de hoogmis van de grafische industrie in het Duitse Düsseldorf, waren er meerdere aankondigingen van andere vloeibare toner-technologieën. Eén ervan was van Xeikon dat op de drupa-beurs een beperkte demonstratie gaf van zijn Trillium-technologie.

Xeikon heeft aangekondigd dat eind van dit jaar en in het eerste kwartaal van 2014 de eerste betatests bij gebruikers in de Benelux van start gaan. De 500 mm brede rollenprinters met Trillium-technologie zullen worden gelanceerd met een snelheid van 60 m/min. Snelheden tot 120 m/min. worden in het vooruitzicht gesteld.

Waren de printtorens van de Trillium-machine op drupa nog in rij geordend, zo zullen de machines nu geconstrueerd worden volgens de typische verticale en compacte Xeikon-bouwwijze. Als duplexmachine met twee druktorens, inclusief afwikkelsysteem, fixeereenheid en opwikkelsysteem, heeft de machineopstelling een lengte van 11 m.

De Trillium-technologie is bedoeld voor documentgebaseerde toepassingen zoals voor direct mail en boeken op kleinere oplagen. De machines zullen vanaf de lente van volgend jaar worden gecommercialiseerd, de VS volgen zes maand later.

Voor de acquisitie van Xeikon wordt 168 miljoen euro op tafel gelegd. De Tijd meldt dat het Vlaamse fonds Gimv XL waarin ook de Vlaamse overheid participeert, hiervan 33,6 miljoen euro, of een vijfde van het overnamebedrag, voor zijn rekening neemt.Xeikon fabriceert in Lier hoogwaardige digitale printsystemen. Die activiteiten worden aangevuld met workflowsoftware , toepassingsspecifieke toners en andere verbruiksproducten. Als OEM-toeleverancier ontwikkelt en produceert Xeikon in een andere fabriek in Ieper echter ook drukplaatbelichtingssystemen voor krantenoffsetdruk (onder meer de Polaris- en Advantage-plaatbelichters van Agfa). In dezelfde fabriek in Ieper worden tevens eigen plaatbelichters onder de merknaam basysPrint gefabriceerd. Dit zijn computer-to-plate systemen voor het belichten van conventionele UV-drukplaten. Xeikon is onder de merknaam ThermoflexX eveneens actief in de flexomarkt, ondermeer met flexoplaatbelichtingssystemen. Met de flexobelichters heeft Xeikon als fabrikant van onder andere digitale labelpersen, nu een vroege voet in huis bij de "analoge" flexolabeldrukkers.Xeikon Trillium-technologie komt in 2014 op de marktXeikon komt met zijn vloeibare toner technologie "Trillium" in de lente van volgend jaar op de markt. Bij elektrofotografisch (toner) printen zoals bij Xeikon, gebruiken de meeste apparaten droge toner. Van de grote merken maakte tot nog toe alleen HP Indigo gebruik van de vloeibare tonertechnologie. De voordelen van laatstgenoemde techniek zijn de hoge snelheid en de erg hoge kwaliteit van de output. Op drupa 2012, de hoogmis van de grafische industrie in het Duitse Düsseldorf, waren er meerdere aankondigingen van andere vloeibare toner-technologieën. Eén ervan was van Xeikon dat op de drupa-beurs een beperkte demonstratie gaf van zijn Trillium-technologie. Xeikon heeft aangekondigd dat eind van dit jaar en in het eerste kwartaal van 2014 de eerste betatests bij gebruikers in de Benelux van start gaan. De 500 mm brede rollenprinters met Trillium-technologie zullen worden gelanceerd met een snelheid van 60 m/min. Snelheden tot 120 m/min. worden in het vooruitzicht gesteld. Waren de printtorens van de Trillium-machine op drupa nog in rij geordend, zo zullen de machines nu geconstrueerd worden volgens de typische verticale en compacte Xeikon-bouwwijze. Als duplexmachine met twee druktorens, inclusief afwikkelsysteem, fixeereenheid en opwikkelsysteem, heeft de machineopstelling een lengte van 11 m. De Trillium-technologie is bedoeld voor documentgebaseerde toepassingen zoals voor direct mail en boeken op kleinere oplagen. De machines zullen vanaf de lente van volgend jaar worden gecommercialiseerd, de VS volgen zes maand later.