In september 2007 verkocht Stora Enso voor 2,52 miljard $ zijn Noord-Amerikaanse afdeling aan NewPage. Die transactie is al sinds lang afgesloten, maar Stora Enso bleef borg staan voor de leasing van een van de papiermachines die NewPage overgenomen had. Die situatie vertaalt zich vandaag in een verlies van 128 miljoen € in het raam van de gerechtelijke reorganisatie van NewPage. Zonder die buitengewone kosten zou Stora Enso een winst van 87 miljoen € geboekt hebben op een kwartaalomzet van 2,7 miljard €. De omzet over het derde kwartaal lag wel 4,4 % hoger dan in dezelfde periode in 2010.

NewPage, de grootste Noord-Amerikaanse producent van tijdschriftenpapier, telt ongeveer 8.000 medewerkers in de VS en Canada. Het is het grootste bedrijf dat dit jaar een beroep gedaan heeft op 'chapter 11' (een procedure om zich tegen schuldeisers te beschermen).

Ook de groep UPM, een concurrent van Stora Enso, leed tijdens het derde kwartaal verlies. Het bedrijf ging meer bepaald 109 miljoen € in het rood (in het derde kwartaal van 2010 werd nog een winst van 178 miljoen € geboekt) hoewel de omzet met 13% gestegen is (van 2,3 miljard naar 2,6 miljard €). Meteen kondigde UMP de definitieve sluiting van de fabriek van Myllykoski (Finland) aan: daardoor verdwijnen er 392 banen en wordt een productiecapaciteit van 600.000 ton tijdschriftenpapier, zowel gestreken als ongestreken, uit de markt genomen. De fabriek in kwestie was de historische zetel van de groep Myllykoski die in augustus door UPM overgenomen is.

In september 2007 verkocht Stora Enso voor 2,52 miljard $ zijn Noord-Amerikaanse afdeling aan NewPage. Die transactie is al sinds lang afgesloten, maar Stora Enso bleef borg staan voor de leasing van een van de papiermachines die NewPage overgenomen had. Die situatie vertaalt zich vandaag in een verlies van 128 miljoen € in het raam van de gerechtelijke reorganisatie van NewPage. Zonder die buitengewone kosten zou Stora Enso een winst van 87 miljoen € geboekt hebben op een kwartaalomzet van 2,7 miljard €. De omzet over het derde kwartaal lag wel 4,4 % hoger dan in dezelfde periode in 2010. NewPage, de grootste Noord-Amerikaanse producent van tijdschriftenpapier, telt ongeveer 8.000 medewerkers in de VS en Canada. Het is het grootste bedrijf dat dit jaar een beroep gedaan heeft op 'chapter 11' (een procedure om zich tegen schuldeisers te beschermen). Ook de groep UPM, een concurrent van Stora Enso, leed tijdens het derde kwartaal verlies. Het bedrijf ging meer bepaald 109 miljoen € in het rood (in het derde kwartaal van 2010 werd nog een winst van 178 miljoen € geboekt) hoewel de omzet met 13% gestegen is (van 2,3 miljard naar 2,6 miljard €). Meteen kondigde UMP de definitieve sluiting van de fabriek van Myllykoski (Finland) aan: daardoor verdwijnen er 392 banen en wordt een productiecapaciteit van 600.000 ton tijdschriftenpapier, zowel gestreken als ongestreken, uit de markt genomen. De fabriek in kwestie was de historische zetel van de groep Myllykoski die in augustus door UPM overgenomen is.