Verpakkings- en Labelmagazine

Web weergave

Barrière- en hersluitbare verpakkingen zijn niet meer weg te denken om voedingsmiddelen de gewenste houdbaarheid te geven. En zo ook voedselverspilling tegen te gaan. Daarbij zorgen recente technische ontwikkelingen voor qua samenstelling eenvoudigere en beter recycleerbare materialen. En dat past natuurlijk helemaal in het straatje van Pack4Food dat als permanent motto 'Niet smossen met voeding door een optimale verpakking' hanteert.

VOEDINGSMIDDELENVERPAKKINGEN ONTWIKKELEN ZICH DOOR

Coca-Cola heeft een lange geschiedenis van 90 jaar in België en vierde onlangs de 50e verjaardag van haar productie- en distributievestiging in Gent. Daarbij kondigde de frisdrankproducent een investering van 27,9 miljoen euro aan in een nieuwe bliklijn. Coca-Cola investeerde sinds 2015 al meer dan 100 miljoen euro in haar Gentse vestiging.

COCA-COLA INVESTEERT 27,9 MILJOEN EURO

De jongste uitgave van ProSweets werd gedomineerd door innovaties op het gebied van veredelingstechnieken, digitale koppelingen in het verpakkingsproces en vooral duurzaamheid. Op dat laatste terrein bood met name verpakkingsfolieproducent Taghleef voor elk wat wils.

DUURZAAMHEID ZET OOK DOOR OP PROSWEETS

Tot en met 2020 investeert DS Smith 15 miljoen euro in haar Belgische productievestigingen in Gent en Buggenhout. Daarmee wil de producent naar een capaciteit van 8 miljoen golfkartonverpakkingen per week. De investering levert ook nieuwe jobs op. In Gent gaat de fabrikant van twee naar drie productieploegen.

UITBREIDING PRODUCTIE IN GENT EN BUGGENHOUT

De Brabanthallen in Den Bosch zijn op woensdag 3 en donderdag 4 april het toneel voor de Nederlandse versie van Empack. Deze wordt, net als twee jaar geleden, gecombineerd met de beurs Automation en Logistics & Distribution.

EMPACK DEN BOSCH, 3 EN 4 APRIL

Empack België is een verpakkingsevenement rijker. Tijdens de eerstvolgende editie in de Nekkarhal in Mechelen wordt het nieuwe event Get Smart (in) Packaging gehouden. Het gaat om een combinatie van interessante seminars van gerenommeerde sprekers en de introductie van een nieuwe verpakkingsprijs. Het nieuwe verpakkingsfeest op de eerste beursdag van Empack Mechelen begint om 15.15 uur.

PRIMEUR VOOR GET SMART (IN) PACKAGING

De papierfabrikanten BillerudKorsnäs en Stora Enso storten zich ook op de markt van de actieve en intelligente verpakkingen. BillerudKorsnäs komt met een vouwkartonnen verpakking met geïntegreerde batterij en Stora Enso met een geprinte RFID-tag op papier. En het goede nieuws is, beide verpakkingen zijn ook nog eens recyclebaar.

WERELDPRIMEURS STORA ENSO EN BILLERUDKORSNÄS

Wat is de optimale peelable seal voor een verpakking als deze zowel aan hitte als aan kou wordt blootgesteld? Dat is de centrale vraag in een grootschalig onderzoek dat op 1 januari 2019 van start is gegaan. Het wordt uitgevoerd door het VerpakkingsCentrum/IMO-IMOMEC van de Universiteit Hasselt, de divisie Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren (MeBioS) van KU Leuven en het Duitse IVV Fraunhofer instituut in Dresden.

VLAAMS-DUITS SEAL-ONDERZOEK GEPROLONGEERD

Voor de verpakking en codering van de artisanaal bereide wafels van Les Découvertes d'Adrien leverde Presa onlangs een GSP 50 EVO horizontale flowpacker met Dynacode folieprinter. De automatisering is een mijlpaal in de expansie van de onderneming.

MIJLPAAL VOOR DE PRODUCENT VAN ARTISANAAL GEBAKKEN WAFELS

Met een vaste set van vijf of meerdere drukinkten het kleurbereik dusdanig uitbreiden, zodat ook specifieke spotkleuren met die set inkten kunnen worden gedrukt. Dat is het principe van extended gamut printing. "Het grote voordeel ervan is een lagere kost per druk", aldus Steven Accou, project manager bij leverancier GMG Color.

STEVEN ACCOU (GMG) VOORSPELT DOORSTART VAN PROCÉDÉ