Verpakkings- en Labelmagazine

Web weergave

Het rondwarende coronavirus heeft ook zijn weerslag op de verpakkingsindustrie. Met name de Belgische federatie InDUfed en diverse Europese organisaties met Belgische vertegenwoordiging zetten de afgelopen periode alle zeilen bij om de productie door te kunnen laten gaan. Voor papier en karton was de lucht redelijk snel geklaard, voor flexo en off-set-inkten voor de voedingsindustrie werd het spannender. Met desinfecterende handgel als logische concurrent voor synthetische ethylalcohol als grondstof. Een - voorlopige - reconstructie.

COVID-19: BRANCHEORGANISATIES TREKKEN MET SUCCES AAN DE BEL

Bij Janssen Supply Chain Beerse/Olen, onderdeel van Johnson & Johnson, rolden er vorig jaar 160 miljoen secundaire verpakkingen van de band. Hiermee vertegenwoordigt deze site 25 à 30% van de wereldwijde Janssen Supply Chain-organisatie. Er zijn heel wat medewerkers bij het verpakkingsproces betrokken: van R&D en 'art work', over master data, planning, quality en sustainability, tot productie en logistiek. De lijm die al deze partijen verbindt, is het verpakkingsteam met Steven Verdick aan het hoofd. Hij is dan ook de uitgelezen gesprekspartner om het over de huidige en toekomstige uitdagingen van de sector te hebben.

BEDRUKKING VOOR 80 LANDEN WISSELT REGELMATIG

Het is voor ziekenhuizen en groothandels nu ook mogelijk om de serialisatiecodes van de individuele verpakkingen op een hele pallet in één keer te scannen. Zetes heeft daarvoor een nieuwe module aan haar serialisatiesoftware toegevoegd. Deze module is al in gebruik bij Franse ziekenhuizen, Belgische staan op de drempel ervan.

ZIEKENHUIZEN BESPAREN VEEL KOSTBARE TIJD

Reynders Pharmaceutical Labels en inktfabrikant Sicpa met Quazar hebben een unieke anti-counterfeit oplossing voor geneesmiddelenverpakkingen gelanceerd. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een bijzondere inkt. Hiermee worden op een verpakking twee afbeeldingen aangebracht. De ene is zichtbaar als je de verpakking van voren bekijkt, de andere wanneer je de verpakking kantelt.

EXCLUSIEVE EUROPESE SUPPLIER SICPA VEILIGHEIDSINKT

Een wereld zonder plastiek is weinig waarschijnlijk. Toch hoeven de oceanen niet langer als afvalcontainer te fungeren. Er bestaat immers plastiek dat recycleer- of composteerbaar is. Helaas heeft de wetgever nog steeds weinig oog voor deze oplossing. Meer nog, met de Directive 2019-904 verbiedt Europa alle single-used plastics, inclusief deze zogenaamde bio-uitvoeringen. Volgens Dirk Wens, voorzitter van Belgian Biopackaging, is dit een treffend voorbeeld van het wanbeleid dat al vele jaren de scepter zwaait.

WAT LOOPT ER VERKEERD?

FrieslandCampina heeft een volledig recycleerbare en lichtere versie van haar hersluitbare kaasverpakking in de supermarkt geïntroduceerd. Hiermee realiseert het zuivelconcern naar eigen zeggen een plasticreductie van 30% voor zijn meest verkochte kaasverpakking in Europa. Plus een afnamepotentieel van 300.000 kg plastic per jaar en hergebruik in andere toepassingen. Deze besparing komt bovenop een eerdere plasticreductie van ruim 20%.

VANAF BEGIN DIT JAAR IN HET WARENHUIS

Packcontact krijgt op 23 en 24 september een vervolg in een groter jasje. Het Huis van de Voeding in Roeselare werd, gezien het enthousiasme van de standhouders, duidelijk te klein. Daarom is nu Kortrijk Xpo de locatie. Packcontact wordt daar gecombineerd met parallelbeurs Intrafood.

UIT HET JASJE GEGROEID IN HET HUIS VAN DE VOEDING

Manroland Benelux verkoopt in België CMC-verpakkingsmachines waarmee verzendverpakkingen op maat kunnen worden gemaakt. Naast de CartonWrap, de CartonPack, de BubbleWrap en de SmartStore, die in V&L 3 2019 de revue passeerden, heeft de CMC-lijn diverse nieuwe opties gekregen.

MANROLAND BENELUX DISTRIBUTEUR

Vorig jaar formuleerde Europa de ambitieuze doelstelling om de broeikasemissies tegen 2050 met 80 à 95% te verminderen. Onder meer het goederentransport zal een flinke inspanning moeten leveren. En dat zal een erg grote impact op de verpakkingen hebben. Wat er precies staat aan te komen, is lang niet duidelijk. Wel staat vast dat logistiek zoals we dat nu kennen, gedoemd is om te verdwijnen. Tri-Vizor dat meedenkt over nieuwe oplossingen, licht alvast een topje van de sluier op.

DRASTISCHE VERANDERINGEN OP TIL VOOR LOGISTIEKE SECTOR

Xeikon heeft een nieuwe digitale etikettendrukpers gelanceerd op basis van een nieuw Cheetah 2.0-platform. Het uitstel van Drupa naar 2021 doet daar niets aan af. Deze Xeikon CX300 is sinds begin deze maand op de markt.

NIEUWE LABELPERS MET NIEUWE TONER

Met haar nieuwste twaalfkleuren-labelpers introduceert HP Indigo een unieke digitale labelpers. Aanvankelijk zou deze nieuwe digitale etikettenpers komende juni op de Drupa in Düsseldorf worden getoond, maar die beurs wordt, zoals bekend, uitgesteld tot april 2021. Overigens was en is deze pers pas in 2022 commercieel beschikbaar.

HP INDIGO LANCEERT V12 IN 2022