De SA Idempapers uit Virginal (Ittre) werkte al sinds 13 december 2016 binnen een gerechtelijke reorganisatieprocedure. In de hoop dat het bedrijf een overnemer zou vinden, had de handelsrechtbank van Nijvel al verscheidene keren haar beslissing uitgesteld. De laatste potentiële overnemer was de Amerikaanse groep Avery Dennison, maar die trok zich uiteindelijk ook terug.

Woensdag laatstleden dan diende Idempapers een verzoek in bij de handelsrechtbank van Waals-Brabant. De papierproducent verzocht om vroegtijdig een einde te maken aan de gerechtelijke reorganisatieprocedure, die op 12 juni zou aflopen, en om vast te stellen dat aan de voorwaarden voor een faillissement voldaan was. De volgende ochtend zijn de plaatsvervangende rechter en het openbaar ministerie tijdens een korte zitting op dat verzoek ingegaan. Enkele dagen daarvoor hadden de vakbonden tijdens de raad van bestuur van de onderneming gevraagd om niet voor eind mei het faillissement aan te vragen. Dit opdat de ongeveer 400 werknemers het loon van de lopende maand zouden ontvangen vooraleer de rekeningen geblokkeerd zouden worden. De Waals-Brabantse papierproducent heeft een schuld van 2,479 miljoen euro bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Er werden twee curatoren aangesteld. De vakbonden (FGTB, CGSLB en CSC) zijn van mening dat de Waalse regering onvoldoende steun geboden heeft.

Terugblik

Idempapers, met een productievestiging in Virginal en een magazijn in Nijvel, had zich gespecialiseerd in de productie van doorschrijfpapier en eenzijdig gestreken papier. Het bedrijf werd in 2009 opgericht na een management buy-out. De huidige bestuurder van de papierproducent was een voormalig directeur van Arjowiggins Belgique dat na de overname tot Idempapers omgedoopt werd. De overnemer vervulde de functie van aankoopdirecteur. Op dat moment had het Franse moederbedrijf Sequana beslist om de activiteiten op de Belgische site stop te zetten. Om de activiteiten te kunnen voortzetten, had de Waalse regering een lening van 5 miljoen euro toegekend. Idempapers dat al verscheidene jaren verlies boekte, sloot 2016 af met een omzet van meer dan 142 miljoen euro en een verlies van meer dan 13 miljoen euro.

De SA Idempapers uit Virginal (Ittre) werkte al sinds 13 december 2016 binnen een gerechtelijke reorganisatieprocedure. In de hoop dat het bedrijf een overnemer zou vinden, had de handelsrechtbank van Nijvel al verscheidene keren haar beslissing uitgesteld. De laatste potentiële overnemer was de Amerikaanse groep Avery Dennison, maar die trok zich uiteindelijk ook terug.Woensdag laatstleden dan diende Idempapers een verzoek in bij de handelsrechtbank van Waals-Brabant. De papierproducent verzocht om vroegtijdig een einde te maken aan de gerechtelijke reorganisatieprocedure, die op 12 juni zou aflopen, en om vast te stellen dat aan de voorwaarden voor een faillissement voldaan was. De volgende ochtend zijn de plaatsvervangende rechter en het openbaar ministerie tijdens een korte zitting op dat verzoek ingegaan. Enkele dagen daarvoor hadden de vakbonden tijdens de raad van bestuur van de onderneming gevraagd om niet voor eind mei het faillissement aan te vragen. Dit opdat de ongeveer 400 werknemers het loon van de lopende maand zouden ontvangen vooraleer de rekeningen geblokkeerd zouden worden. De Waals-Brabantse papierproducent heeft een schuld van 2,479 miljoen euro bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Er werden twee curatoren aangesteld. De vakbonden (FGTB, CGSLB en CSC) zijn van mening dat de Waalse regering onvoldoende steun geboden heeft.Idempapers, met een productievestiging in Virginal en een magazijn in Nijvel, had zich gespecialiseerd in de productie van doorschrijfpapier en eenzijdig gestreken papier. Het bedrijf werd in 2009 opgericht na een management buy-out. De huidige bestuurder van de papierproducent was een voormalig directeur van Arjowiggins Belgique dat na de overname tot Idempapers omgedoopt werd. De overnemer vervulde de functie van aankoopdirecteur. Op dat moment had het Franse moederbedrijf Sequana beslist om de activiteiten op de Belgische site stop te zetten. Om de activiteiten te kunnen voortzetten, had de Waalse regering een lening van 5 miljoen euro toegekend. Idempapers dat al verscheidene jaren verlies boekte, sloot 2016 af met een omzet van meer dan 142 miljoen euro en een verlies van meer dan 13 miljoen euro.