Voor u ligt het themanummer van Verpakking & Label Magazine over Verpakken & Duurzaamheid. En u begrijpt, dat is tegenwoordig niet zo moeilijk in te vullen, want de artikelideeën liggen voor het oprapen. Dat betekent dat wij keuzes moesten maken. Keuzes welke onderwerpen we precies aan de orde wilden laten komen. Zeker wanneer het vakbeurzenseizoen ook alweer in volle kracht is losgebarsten.
...

Voor u ligt het themanummer van Verpakking & Label Magazine over Verpakken & Duurzaamheid. En u begrijpt, dat is tegenwoordig niet zo moeilijk in te vullen, want de artikelideeën liggen voor het oprapen. Dat betekent dat wij keuzes moesten maken. Keuzes welke onderwerpen we precies aan de orde wilden laten komen. Zeker wanneer het vakbeurzenseizoen ook alweer in volle kracht is losgebarsten. We hebben daarom in een aantal gevallen van de nood een deugd gemaakt door beide te combineren, dat wil zeggen beurzen en duurzaamheid. Want of je het nu hebt over ProSweets (al geweest), Anuga FoodTec of Empack Gorinchem (de eerstvolgende beurzen als eerste van een hele reeks), ze staan er bol van. Zowel voor wat betreft duurzame, zo milieuvriendelijk mogelijke verpakking voor de noodzakelijke bescherming als zo energiezuinig als efficiënt mogelijke machines. Overigens zijn we er dan nog niet qua vakbeurzen dit jaar, want in België zelf zijn er alleen al twee met Empack Namur (30 mei) en Empack Gent (17 en 18 september). Daarnaast brachten we voor deze uitgave een bezoek aan Filao, een heuse van fles tot fles-recyclagefabriek in Couillet, dicht bij Charleroi. Hier worden rPET-flessen geproduceerd voor het Franse bronwatermerk Sources Alma, het voormalige Roxane. À propos recyclage: Ook Fost Plus en Valipac timmeren onverminderd aan de weg met nieuwe stappen in de recyclage van verpakkingen. We belichten hun jongste initiatieven. In zekere zin is ook het nieuwe project LEAK van MPR&S (Universiteit Hasselt) waar we prof. Roos Peeters over spraken, gericht op duurzaamheid. In dit project wordt onderzocht hoe lekken in een verpakking kunnen ontstaan door verkeerd materiaalgebruik en onjuist sealen ervan. Want als die verpakkingen, voordat ze de deur uitgaan, tijdig worden onderschept in de productie scheelt dat weer aanzienlijke kosten en moeite om bedorven of in kwaliteit aangetaste producten via een recall uit het supermarktschap terug te halen. En wat te denken van de voedselverspilling zelf die altijd nog zwaarder op het milieu drukt dan de verpakking. Deskundigen spreken over vier keer zo zwaar. Tel daarbij op dat er op dit moment wereldwijd nog uiteindelijk 30 procent van het totaal van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid, omdat zij niet meer geconsumeerd kan worden of wordt. Zie hier de noodzaak van een correct uitgevoerde, goed afsluitende seal. We togen voor deze uitgave ook naar branchevereniging Detic om er eens te horen hoe zij tegen de duurzaamheidsuitdagingen aankijkt. Dat blijkt een behoorlijke ingewikkelde puzzel omdat voor de verschillende sectoren die Detic vertegenwoordigt iedere uitdaging weer heel anders is. Dit aangevuld met het nodige sectornieuws geeft deze uitgave weer een goede update van de actuele stand van zaken in onze nooit stilstaande verpakkingssector. En heeft u zelf interessant verpakkingsnieuws of tips? Laat het ons vooral weten via Erik.Kruisselbrink@roularta.be. Ik wens u in ieder geval veel nieuwe inspiratie en leesplezier met deze uitgave!