De Codipack Group bestaat reeds 25 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een referentie in de markt van labeling & coding oplossingen. Met een team van 50 mensen leveren zij geïntegreerde oplossingen, zowel in hardware, software, verbruiksartikelen, als services en diensten die in eigen beheer uitgewerkt en geïmplementeerd worden. En dit voor zowel de kleine KMO als bij grote spelers zoals IJsboerke. Codipack beschikt eveneens over eigen productielijnen voor etiketten en tags, zodat zij aan hun klanten een totaaloplossing kunnen bieden op het vlak van labeling & coding.

Reeds 80 jaar IJsboerke
Met een naambekendheid in België van niet minder dan 80 %, behoeft IJsboerke eigenlijk geen introductie meer, maar voor alle duidelijkheid, toch een overzicht. De fundering van deze legendarische ijsfabrikant werd exact 80 jaar terug gelegd toen Staf Janssens - pas 15 jaar oud - met een tonnetje van zes liter ijs op een kruiwagen langsgaat bij de buren in Tielen. De ijsronde van Staf groeit met de dag. Staf's kruiwagen wordt al snel ingeruild voor een bakfiets, de bakfiets voor een brommer en uiteindelijk voor het alom gekende bestelwagentje ... IJsboerke boert goed! Maar in 2013 gaat het minder goed. De bestelwagens verdwijnen uit het straatbeeld en het bedrijf wordt overgenomen door het in Beerse gevestigde Glacio, ice cream designers voor zowel thuis- als commerciële toepassingen. De naam IJsboerke blijft, maar door de overname verbreedt Glacio haar assortiment. Dankzij die gecombineerde expertises van Beerse en Tielen ziet het bedrijf terug groei en staat het anno 2015 sterker in de schoenen dan ooit.

Geen verstopte inktkoppen meer
Glacio doet reeds sinds 2007 beroep op de expertise van Codipack. Eerst met de NiceLabel softwareoplossing voor het ontwerp van labels en de koppeling met hun ERP-systeem. Daarenboven neemt NiceLabel ook de aansturing van de etikettenprinters, etiketteermachines en inkjettoestellen voor haar rekening. Hierover vertelt Maarten Bosschaert, sales manager bij Codipack het volgende: "Die aansturing naar de reeds bestaande printers vanuit NiceLabel ging prima, maar waar Glacio vooral veel problemen mee had waren de inkjettoestellen zelf. Vooral verstoppingen van de printkoppen was een veel voorkomend probleem. Na uitvoerige testen in 2010 heeft Glacio de eerste Leibinger inkjetprinters aangekocht bij Codipack. Het verschil was enorm. De betere printkoppen gaven niet alleen een mooiere printkwaliteit, maar ze hadden op slag ook geen last meer van verstoppingen."

Meerdere verpakkingsbanen per productielijn
Vooral die bedrijfszekerheid en betrouwbaarheid zou een belangrijke rol gaan spelen bij de investeringen die later bij IJsboerke zouden gebeuren. Ringo Embrechts, facility manager bij IJsboerke legt uit: "Vroeger hadden we slechts 1 label nodig per doos waarop de productgegevens, track & Trace code en vervaldatum stond. Die printers bevonden zich aan het eind van de productielijn, dus na het inpakken van de ijsjes in dozen. Als er al eens een storing was met een printer was dat nog op te lossen, want de dozen konden reeds de vriezer in om ze later nog van een etiket te voorzien. Met de nieuwe Europese wetgeving werd dat plots een pak complexer. Nu moest elk ijsje van een houdbaarheidsdatum voorzien worden en om dat te realiseren heb je per verpakkingsbaan een aparte printer nodig. Als je weet dat elke productielijn beschikt over meerdere verpakkingsbanen, gaande van drie tot zes banen, dan begrijp je ook meteen dat de situatie er niet eenvoudiger op wordt."

Bedrijfszekerheid van de printers is cruciaal
We doen even een rekensommetje: uit een productielijn met zes verpakkingsbanen, komen er 300 ijsjes/minuut. Dat is dus 50 ijsjes/minuut per baan. Stel je voor dat 1 van de zes printers een storing heeft, dan is het verlies op die baan reeds 50 ijsjes na slechts 1 minuut. Die productie is sowieso verloren omdat het achteraf niet haalbaar is om per individueel product nog een vervaldatum te gaan aanbrengen. De bedrijfszekerheid van de inkjetprinters is dus uitermate belangrijk, want foutmarges zijn er niet. Het is alles of niets! En daar scoort Codipack met de inkjetprinters van Leibinger zeer hoog. Het zijn zeer robuuste en betrouwbare toestellen.

Verhoogde eenvoud en standaardisatie
Vóór de overname door Glacio, beschikte IJsboerke eveneens over een veelvoud van inkjettoestellen van verschillende fabrikanten. Elk met een andere bediening en gebruikersinterface, alsook andere inkten en verbruiksgoederen. Door deze te vervangen door toestellen van één en dezelfde fabrikant heeft men daar nu komaf mee gemaakt. Ringo legt uit: "Logistiek gezien is dat veel eenvoudiger te beheren en zeker naar bediening en gebruiksgemak scheelt dat een slok op een borrel. In een omgeving waar het aantal personeelsleden fluctueert met de seizoenen, is het uitermate belangrijk dat die mensen zo snel mogelijk vertrouwd zijn met de bediening van de apparatuur. In eerste instantie heeft Codipack een aantal van onze mensen getraind, zodat zij op hun beurt die kennis intern konden doorgeven. Bijkomend voordeel van de Leibinger inkjet printers is dat deze op eender welke drager kunnen printen. Of het nu papier, karton of plastic is, maakt geen enkel verschil en de inkt is ook meteen droog."

Rechtstreekse koppeling met het SAP ERP-systeem
Een ander voordeel van de nieuwe printoplossing is de rechtstreekse koppeling met het SAP ERP-systeem van IJsboerke. Maarten Bosschaert: "Op dit moment worden de printgegevens nog manueel per printer ingevoerd, maar later op het jaar zal ook dit volautomatisch verlopen. Deze aanpak geeft de medewerkers bij IJsboerke de nodige tijd om vertrouwd te geraken met de bediening van de inkjettoestellen. Als dan later eventueel een manuele wijziging dient te gebeuren, dan heeft men de bediening alvast onder de knie. De automatische koppeling loopt via een centrale printserver die vervolgens exact dezelfde gegevens doorstuurt naar de individuele printers in een productielijn. Door de manuele inputfase over te slaan, wordt de kans op fouten quasi nihil."

Om af te ronden vragen we Ringo nog naar de belangrijkste voordelen voor Glacio om met Codipack samen te werken. "Eerst en vooral vinden wij de producten en diensten die Codipack levert van een zeer hoogstaande kwaliteit, en dat sluit dan weer nauw aan bij onze eigen waarden. Een ander belangrijk gegeven is de centrale ligging van Codipack ten opzichte van onze beide vestigingen. Op minder dan een half uur is iemand van Codipack bij ons. Ook de prettige manier van samenwerken en de flexibiliteit van Codipack speelt een belangrijke rol. Op piekmomenten kunnen wij beroep doen op extra tijdelijke printers en bij een storing krijgen we een reserve printer zodat we ongestoord kunnen verder werken. Ook financieel denken zij met ons mee, want de 54 nieuwe inkjettoestellen zijn aangekocht via een financiële renting, zodat wij niet meteen voor een zware investering stonden. De plannen voor extra inkjetprinters en etiketteermachines liggen nu op tafel en dat deze door Codipack geleverd worden lijdt geen twijfel. In elk geval staat op de samenwerking tussen Glacio-IJsboerke en Codipack alvast geen vervaldatum. Zoveel is wel zeker!"

Meer informatie over Codipack en IJsboerke vindt u op www.codipack.com en www.ijsboerke.be

De Codipack Group bestaat reeds 25 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een referentie in de markt van labeling & coding oplossingen. Met een team van 50 mensen leveren zij geïntegreerde oplossingen, zowel in hardware, software, verbruiksartikelen, als services en diensten die in eigen beheer uitgewerkt en geïmplementeerd worden. En dit voor zowel de kleine KMO als bij grote spelers zoals IJsboerke. Codipack beschikt eveneens over eigen productielijnen voor etiketten en tags, zodat zij aan hun klanten een totaaloplossing kunnen bieden op het vlak van labeling & coding.Reeds 80 jaar IJsboerke Met een naambekendheid in België van niet minder dan 80 %, behoeft IJsboerke eigenlijk geen introductie meer, maar voor alle duidelijkheid, toch een overzicht. De fundering van deze legendarische ijsfabrikant werd exact 80 jaar terug gelegd toen Staf Janssens - pas 15 jaar oud - met een tonnetje van zes liter ijs op een kruiwagen langsgaat bij de buren in Tielen. De ijsronde van Staf groeit met de dag. Staf's kruiwagen wordt al snel ingeruild voor een bakfiets, de bakfiets voor een brommer en uiteindelijk voor het alom gekende bestelwagentje ... IJsboerke boert goed! Maar in 2013 gaat het minder goed. De bestelwagens verdwijnen uit het straatbeeld en het bedrijf wordt overgenomen door het in Beerse gevestigde Glacio, ice cream designers voor zowel thuis- als commerciële toepassingen. De naam IJsboerke blijft, maar door de overname verbreedt Glacio haar assortiment. Dankzij die gecombineerde expertises van Beerse en Tielen ziet het bedrijf terug groei en staat het anno 2015 sterker in de schoenen dan ooit.Geen verstopte inktkoppen meer Glacio doet reeds sinds 2007 beroep op de expertise van Codipack. Eerst met de NiceLabel softwareoplossing voor het ontwerp van labels en de koppeling met hun ERP-systeem. Daarenboven neemt NiceLabel ook de aansturing van de etikettenprinters, etiketteermachines en inkjettoestellen voor haar rekening. Hierover vertelt Maarten Bosschaert, sales manager bij Codipack het volgende: "Die aansturing naar de reeds bestaande printers vanuit NiceLabel ging prima, maar waar Glacio vooral veel problemen mee had waren de inkjettoestellen zelf. Vooral verstoppingen van de printkoppen was een veel voorkomend probleem. Na uitvoerige testen in 2010 heeft Glacio de eerste Leibinger inkjetprinters aangekocht bij Codipack. Het verschil was enorm. De betere printkoppen gaven niet alleen een mooiere printkwaliteit, maar ze hadden op slag ook geen last meer van verstoppingen." Meerdere verpakkingsbanen per productielijn Vooral die bedrijfszekerheid en betrouwbaarheid zou een belangrijke rol gaan spelen bij de investeringen die later bij IJsboerke zouden gebeuren. Ringo Embrechts, facility manager bij IJsboerke legt uit: "Vroeger hadden we slechts 1 label nodig per doos waarop de productgegevens, track & Trace code en vervaldatum stond. Die printers bevonden zich aan het eind van de productielijn, dus na het inpakken van de ijsjes in dozen. Als er al eens een storing was met een printer was dat nog op te lossen, want de dozen konden reeds de vriezer in om ze later nog van een etiket te voorzien. Met de nieuwe Europese wetgeving werd dat plots een pak complexer. Nu moest elk ijsje van een houdbaarheidsdatum voorzien worden en om dat te realiseren heb je per verpakkingsbaan een aparte printer nodig. Als je weet dat elke productielijn beschikt over meerdere verpakkingsbanen, gaande van drie tot zes banen, dan begrijp je ook meteen dat de situatie er niet eenvoudiger op wordt."Bedrijfszekerheid van de printers is cruciaal We doen even een rekensommetje: uit een productielijn met zes verpakkingsbanen, komen er 300 ijsjes/minuut. Dat is dus 50 ijsjes/minuut per baan. Stel je voor dat 1 van de zes printers een storing heeft, dan is het verlies op die baan reeds 50 ijsjes na slechts 1 minuut. Die productie is sowieso verloren omdat het achteraf niet haalbaar is om per individueel product nog een vervaldatum te gaan aanbrengen. De bedrijfszekerheid van de inkjetprinters is dus uitermate belangrijk, want foutmarges zijn er niet. Het is alles of niets! En daar scoort Codipack met de inkjetprinters van Leibinger zeer hoog. Het zijn zeer robuuste en betrouwbare toestellen. Verhoogde eenvoud en standaardisatie Vóór de overname door Glacio, beschikte IJsboerke eveneens over een veelvoud van inkjettoestellen van verschillende fabrikanten. Elk met een andere bediening en gebruikersinterface, alsook andere inkten en verbruiksgoederen. Door deze te vervangen door toestellen van één en dezelfde fabrikant heeft men daar nu komaf mee gemaakt. Ringo legt uit: "Logistiek gezien is dat veel eenvoudiger te beheren en zeker naar bediening en gebruiksgemak scheelt dat een slok op een borrel. In een omgeving waar het aantal personeelsleden fluctueert met de seizoenen, is het uitermate belangrijk dat die mensen zo snel mogelijk vertrouwd zijn met de bediening van de apparatuur. In eerste instantie heeft Codipack een aantal van onze mensen getraind, zodat zij op hun beurt die kennis intern konden doorgeven. Bijkomend voordeel van de Leibinger inkjet printers is dat deze op eender welke drager kunnen printen. Of het nu papier, karton of plastic is, maakt geen enkel verschil en de inkt is ook meteen droog."Rechtstreekse koppeling met het SAP ERP-systeem Een ander voordeel van de nieuwe printoplossing is de rechtstreekse koppeling met het SAP ERP-systeem van IJsboerke. Maarten Bosschaert: "Op dit moment worden de printgegevens nog manueel per printer ingevoerd, maar later op het jaar zal ook dit volautomatisch verlopen. Deze aanpak geeft de medewerkers bij IJsboerke de nodige tijd om vertrouwd te geraken met de bediening van de inkjettoestellen. Als dan later eventueel een manuele wijziging dient te gebeuren, dan heeft men de bediening alvast onder de knie. De automatische koppeling loopt via een centrale printserver die vervolgens exact dezelfde gegevens doorstuurt naar de individuele printers in een productielijn. Door de manuele inputfase over te slaan, wordt de kans op fouten quasi nihil."Om af te ronden vragen we Ringo nog naar de belangrijkste voordelen voor Glacio om met Codipack samen te werken. "Eerst en vooral vinden wij de producten en diensten die Codipack levert van een zeer hoogstaande kwaliteit, en dat sluit dan weer nauw aan bij onze eigen waarden. Een ander belangrijk gegeven is de centrale ligging van Codipack ten opzichte van onze beide vestigingen. Op minder dan een half uur is iemand van Codipack bij ons. Ook de prettige manier van samenwerken en de flexibiliteit van Codipack speelt een belangrijke rol. Op piekmomenten kunnen wij beroep doen op extra tijdelijke printers en bij een storing krijgen we een reserve printer zodat we ongestoord kunnen verder werken. Ook financieel denken zij met ons mee, want de 54 nieuwe inkjettoestellen zijn aangekocht via een financiële renting, zodat wij niet meteen voor een zware investering stonden. De plannen voor extra inkjetprinters en etiketteermachines liggen nu op tafel en dat deze door Codipack geleverd worden lijdt geen twijfel. In elk geval staat op de samenwerking tussen Glacio-IJsboerke en Codipack alvast geen vervaldatum. Zoveel is wel zeker!"Meer informatie over Codipack en IJsboerke vindt u op www.codipack.com en www.ijsboerke.be