Drupa, de belangrijkste internationale vakbeurs voor de grafische industrie, verwacht van 28 mei tot 7 juni 1427 exposanten uit vijftig landen in Düsseldorf. De beursorganisator voorziet ongeveer 140.000 vierkante meter expositieruimte in 18 hallen.

Enkele maanden nadat Roularta Printing een partnerschap afsloot met de Britse uitgeverij The Financial Times, kiest ook het Amerikaanse The New York Times voor de grootste offsetdrukkerij van het land.

De Italiaanse papierproducent Fedrigoni heeft een onderdeel van het Amerikaanse Mohawk Fine Papers overgenomen, 16 maanden nadat beide bedrijven een industrieel partnership sloten. Het gaat om de derde fusie-overname van Fedrigoni sinds het begin van het jaar.

Van 6 tot 8 februari 2024 haalde de elfde editie van de vakbeurs C!Print een recordaantal van 15.269 bezoekers naar Lyon, 8 procent meer dan in 2023. Vanuit Frankrijk en Europa vonden professionals uit zowel de sector van de visuele communicatie als de grafische bedrijven de weg naar de beurs.

De pulp- en papierproductie in Europa is er in 2023 op achteruit gegaan, vooral het grafische en het schrijfpapier scoorden slecht. Sectororganisatie Cepi haalt verschillende externe factoren aan als verklaring voor die achteruitgang: de ongunstige economische situatie, de afbouw van de voorraden en de nog altijd hoge energiekosten.

De grootste internationale beurs voor de grafische industrie vindt plaats van 28 mei tot 7 juni 2024 in Düsseldorf (Duitsland). Ludwin Monz, de CEO van Heidelberg, geeft een overzicht van de oplossingen die zijn bedrijf op de Drupa zal voorstellen om de uitdagingen van de sector aan te pakken.

Op het dak van de grote productiehal van swissQprint, de Zwitserse constructeur van grootformaatprinters, werden onlangs 1.276 zonnepanelen geplaatst. Op termijn zal die installatie goed zijn voor meer dan 50 procent van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van de industriezone 'Schützenwiese' in Kriessern, waar de constructeur gevestigd is.

Sinds 1 februari 2024 heeft de Belgische grafische groep Daddy Kate uit Sint-Pieters-Leeuw de Imprimerie Faurite in Lyon (Miribel) in handen. Dankzij drie overnames in 2019-2020 in het noorden van Frankrijk was de drukkerijgroep al actief in het gebied van Rijsel tot Parijs. Met deze nieuwe stap mikt Daddy Kate op de hele Franse markt.

Tijdens een tweedaags lanceringsevent in de Oude Vismijn in Gent stelde het Belgische Four Pees, distributeur en integrator voor de printindustrie, Atomyx voor. Het gaat om een cloudgebaseerd platform voor printproductiemanagement.

De beursgenoteerde drukpersenbouwer Heidelberg rapporteert na drie kwartalen een omzet van 1,686 miljard euro, voornamelijk dankzij groei in het verpakkingssegment. Na aanpassing voor wisselkoersschommelingen komt dit cijfer overeen met het niveau van het voorgaande jaar (1,729 miljard euro).

De Japanse constructeur maakt bekend dat de ontwikkeling van de nieuwe rolleninkjetpers Truepress JET 560 HDX afgerond is. De nieuwe printer vormt een uitbreiding van het aanbod van Screen voor commerciële drukkerijen, mailingbedrijven en uitgeverijen.

De Ghent Workgroup (GWG) heeft standaarden uitgewerkt voor commerciële druk, digitale print, sign & display en verpakkingen. De GWG wil haar terrein verder uitbreiden naar de textiel- en 3D-printmarkt en is op zoek naar mensen met expertise in die domeinen.