Uit het magazine

Na een tweecijferige groei in 2022 daalde de omzet van de Belgische grafische industrie vorig jaar met 4,94 procent. Ook de tewerkstelling kromp met bijna vijf procent. "We hebben meer dan ooit nood aan een overheidsbeleid dat het ondernemerschap ondersteunt", zegt Marc Vandenbroucke, de topman van sectorfederatie Febelgra.

Uit het magazine

Online print heeft de wind mee. Terwijl in de Benelux sprake is van gestage groei, zal in Duitsland de omzet van online besteld drukwerk zelfs nog dit jaar voor het eerst uitstijgen boven de omzet van traditionele drukkerijen. Het Benelux Online Print Event (BOPE) van het VIGC bood dan ook zicht op een kansrijke toekomst - zeker voor de drukker die ook de mogelijkheden van AI omarmt.

Uit het magazine

'Drupa pakt de rode draad weer op', schreven we voorafgaand aan de internationale vakbeurs. En zo voelde het in Düsseldorf ook: alsof er niet acht maar slechts vier jaar verstreken waren. De stands van de exposanten waren weliswaar indrukwekkend als vanouds, maar met veel evoluties en weinig opzienbarende verrassingen op het programma leek voor bezoekers de urgentie toch minder groot dan voorheen.

Uit het magazine

'Het potentieel is nog altijd enorm. Pas tien procent van al het drukwerk wordt op een digitale pers geproduceerd'. Markus Weiss (HP) verwoordt wat natuurlijk ook Ricoh, Canon, Fujifilm, Konica Minolta en alle andere fabrikanten van digitale persen zien: er valt nog een wereld te winnen - en op Drupa maakt iedereen zich dan ook op voor de volgende ronde.