Unitedprint SE is een internationaal, innovatiegedreven e-commerce bedrijf in de druk-, media- en reclame-industrie. Als één van de eerste en toonaangevende internetprinters in Europa, exploiteert Unitedprint de bekende web-to-print portals print24 en Easyprint en het partner shop programma Unitedprint Shop Services (USS). Sinds 1 juli 2019 is Fabian Frenzel het nieuwe lid van de Raad van Bestuur van Unitedprint verantwoordelijk voor Innovatie/Marketing. In een interview geeft hij een exclusief inzicht in de strategie van Unitedprint en een visie op de toekomst van WtP.

Heer Frenzel, hartelijk dank dat u de tijd neemt voor dit interview. Kunt u ons meer vertellen over uw toekomstige verantwoordelijkheden in uw nieuwe functie in het Raad van Bestuur bij Unitedprint en wat uw missie is? In de komende jaren zal de focus vooral liggen op het begeleiden van een transformatie die wij ondergaan, van een hybride groep (bestaande uit WtP met onze eigen productiefaciliteiten) naar een slimme, data-intelligente, e-commerce onderneming die zich consequent in zal zetten voor deze nieuwe platformstrategie. Het gaat er bij ons momenteel om, om onze complexe, van oudsher verticale bedrijfsvoering, af te breken en deze, middels interactie van de in ons netwerk opgenomen productiepartners, efficiënter uit te laten voeren. Dit brengt niet alleen nieuwe marketing- en verkoopprocessen met zich mee maar vooral ook nieuwe inkoopprocessen, wat natuurlijk een uitdaging is voor ons hele bedrijf.

Unitedprint staat tot nu toe bekend als een bedrijf dat voor zijn eigen klanten produceert. Dit zal in de toekomst dus veranderen?

Ja, er is iets fundamenteels aan het veranderen bij ons. Op dit moment zijn we bezig met een stapsgewijze uitbesteding van onze gehele eigen productie. Onze analoge productie - dat wil zeggen alles wat met offsetdrukwerk te maken heeft - wordt in toenemende mate via gekwalificeerde nationale en internationale productiepartners behandeld. We maken gebruik van nieuwe technologische online middelen met doorslaggevende voordelen, ten opzichte van de huidige, conventionele structuren. Met behulp van dit nieuwe systeem kunnen operationele processen - waaronder uitdrukkelijk ook productieprocessen vallen - decentraal, schaalbaar en internationaal, proces-geoptimaliseerd worden gepresenteerd. Dit geeft ons onder meer een maximale flexibiliteit en versnelt de levertijden omdat we veel dichter bij onze klanten staan. "Denk globaal. Print lokaal." Dit slogan passen we al enkele jaren met veel succes toe, op verschillende niveaus in de praktijk. Een uitspraak die we nog altijd voortdurend perfectioneren.

Uw klanten waarderen print24 - het paradepaardje van Unitedprint - vanwege de hoge productkwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Kunnen uw productiepartners aan deze industriële productie eisen voldoen?

In heel Europa zijn er duizenden kleine, middelgrote en grote drukkerijen met geweldige expertise en betrouwbaarheid in het leveren van top producten. We hebben de afgelopen jaren ervaren dat veel van deze drukkers nog altijd moeilijke tijden doormaken, simpelweg omdat ze onvoldoende capaciteit hebben voor hooggekwalificeerde medewerkers en apparatuur. Bij ons krijgen deze drukkerijen een belangrijke extra bron van inkomsten zonder daar verdere marketing- en verkoopkosten voor te hoeven maken. Bij Unitedprint zullen we ons in de toekomst meer dan ooit richten op innovatieve, professionele e-commerce, zodat klantbestellingen en productiepartners de nodige kracht bezitten om deze orders, in grote getalen, optimaal te kunnen produceren. Uiteraard matigen wij de volledig geautomatiseerde processen en zorgen wij voor de noodzakelijke normen. Onze productiepartners zullen ook buiten onze opdrachten profiteren van een geoptimaliseerde organisatie, slanke processen en aanzienlijk verbeterde voorwaarden voor materiaalinkoop.

Duidelijk. Dat betekent dus platformeconomie bij inkoop.

Ja, en ook in verkoop! We bieden sinds 2016 ons USS Partnershop-programma aan bij Unitedprint. We hebben nu enkele honderden onafhankelijke partners in heel Europa die hun eigen WtP-winkel benutten. Deze partners gebruiken onze gratis WtP-kracht, inclusief onze volledige IT-infrastructuur, om een ??onafhankelijk web-to-print bedrijf op te bouwen met hun eigen lokale en regionale doelgroepen. Dit werkt echt goed en is, als het ware, de tegenhanger van ons inkoopplatform. Met name mijn collega Ali Jason Bazooband, directeur van al onze internationale verkoopbedrijven, speelt hier een beslissende rol in. Hij is verantwoordelijk voor de verkoop van onze merkwinkels print24, Easyprint en DDK PRINT BIG (ons speciale portaal voor advertentietechnieken), evenals al onze USS-partnershops. We zien onszelf dan ook als een open netwerk dat niet langer onze eigen productie voedt, maar vooral derde partijen toestaat, zoals handelspartners en producenten. Dit heeft veel te maken met data-intelligentie, netwerkcompetentie en het feit dat we al meer dan tien jaar een zeer lange en succesvolle ervaring als internationale online drukkerij hebben. Als een volledig schuldenvrij bedrijf met een ongeëvenaarde, uitstekende kapitaalbasis, zijn wij erg trots dat we het kunnen opnemen tegen nationale en internationale beursgenoteerde -en kapitaalmarkt gefinancierde bedrijven.

Toekomstige website van print24.com
Toekomstige website van print24.com

Is een lokale en regionale persoonlijke aanwezigheid in het digitale tijdperk nog altijd, of opnieuw, vereist?Correct! Om deze nabije benadering met persoonlijke begeleiding mogelijk te maken, fungeren onze USS-partners niet alleen als contactpunten in grote stedelijke gebieden. Veel van onze partners zijn actief in hun persoonlijke netwerken - waar tot nu toe weinig WtP-contact is geweest. In de afgelopen twee jaar hebben we bijzonder intensief geïnvesteerd in de nabijheid van onze klanten, voor ons merk print24. In elk van onze 22 Europese landen van bestemming hebben we nu onze eigen verkoopteams op locatie, die persoonlijk voor onze klanten zorgen en tegelijkertijd ook nieuwe klantrelaties ontwikkelen.

Wat zijn de grote thema's op het gebied van marketing?Natuurlijk is het ten eerste nog steeds de kerntaak om de hoogste klanttevredenheid te bereiken en deze ook blijvend te kunnen garanderen. Wij werken haast obsessief om onze klanten te voorzien van de perfecte mix van variatie, productkwaliteit, leveringssnelheid, service en de beste prijs. Dit betekent dat ondersteuning, promotie en verkoop nog meer dan ooit tevoren centraal staan in onze inspanningen. Een concrete taak zal zijn om onze bestaande klanten nog meer individuele en op maat gemaakte ondersteuning te bieden. Dit betekent enerzijds gerichte klantcommunicatie, op basis van de eisen en behoeften van onze klanten, en anderzijds een doelgerichte en effectieve koppeling van al onze communicatiekanalen. In de toekomst zullen onze klanten nauwkeuriger worden benaderd via de inhoud en kanalen die het beste bij hen passen. Dit betekent grote inspanningen met betrekking tot het gebruik van hedendaagse data intelligentie en, uiteraard, het verbeteren van onze aanwezigheid op het web.

Betekent dit dat print24 een nieuw gezicht krijgt?

Niet alleen print24, maar ook Easyprint - ons portaal speciaal voor kleinere bedrijven en families, die daar eenvoudig online een verscheidenheid aan producten kunnen ontwerpen met geweldig nieuwe designsjablonen en onze volledig nieuwe FreeDesign tool. Ook hier kiezen we voor een geheel nieuwe aanpak en integreren we onze zelf ontwikkelde, Kl-gebaseerde, chatbot voor onze geautomatiseerde klantcommunicatie.

Dat klinkt erg spannend, uw missie is ambitieus.

Ledereen heeft zich gerealiseerd dat het internet ons leven in zeer korte tijd fundamenteel heeft veranderd. Elk bedrijf moet zich ervan bewust zijn dat de verdere dynamiek van de digitalisering het basisconcept van de voorgaande bedrijfsstrategie op zijn kop zal zetten.

Voor meer informatie betreft het aanbod van Unitedprint voor productie- en distributiepartners, bezoek: www.unitedprint.info/nl

Toekomstige website van Easyprint.com
Toekomstige website van Easyprint.com
.
© .
Unitedprint SE is een internationaal, innovatiegedreven e-commerce bedrijf in de druk-, media- en reclame-industrie. Als één van de eerste en toonaangevende internetprinters in Europa, exploiteert Unitedprint de bekende web-to-print portals print24 en Easyprint en het partner shop programma Unitedprint Shop Services (USS). Sinds 1 juli 2019 is Fabian Frenzel het nieuwe lid van de Raad van Bestuur van Unitedprint verantwoordelijk voor Innovatie/Marketing. In een interview geeft hij een exclusief inzicht in de strategie van Unitedprint en een visie op de toekomst van WtP.Heer Frenzel, hartelijk dank dat u de tijd neemt voor dit interview. Kunt u ons meer vertellen over uw toekomstige verantwoordelijkheden in uw nieuwe functie in het Raad van Bestuur bij Unitedprint en wat uw missie is? In de komende jaren zal de focus vooral liggen op het begeleiden van een transformatie die wij ondergaan, van een hybride groep (bestaande uit WtP met onze eigen productiefaciliteiten) naar een slimme, data-intelligente, e-commerce onderneming die zich consequent in zal zetten voor deze nieuwe platformstrategie. Het gaat er bij ons momenteel om, om onze complexe, van oudsher verticale bedrijfsvoering, af te breken en deze, middels interactie van de in ons netwerk opgenomen productiepartners, efficiënter uit te laten voeren. Dit brengt niet alleen nieuwe marketing- en verkoopprocessen met zich mee maar vooral ook nieuwe inkoopprocessen, wat natuurlijk een uitdaging is voor ons hele bedrijf.Unitedprint staat tot nu toe bekend als een bedrijf dat voor zijn eigen klanten produceert. Dit zal in de toekomst dus veranderen?Ja, er is iets fundamenteels aan het veranderen bij ons. Op dit moment zijn we bezig met een stapsgewijze uitbesteding van onze gehele eigen productie. Onze analoge productie - dat wil zeggen alles wat met offsetdrukwerk te maken heeft - wordt in toenemende mate via gekwalificeerde nationale en internationale productiepartners behandeld. We maken gebruik van nieuwe technologische online middelen met doorslaggevende voordelen, ten opzichte van de huidige, conventionele structuren. Met behulp van dit nieuwe systeem kunnen operationele processen - waaronder uitdrukkelijk ook productieprocessen vallen - decentraal, schaalbaar en internationaal, proces-geoptimaliseerd worden gepresenteerd. Dit geeft ons onder meer een maximale flexibiliteit en versnelt de levertijden omdat we veel dichter bij onze klanten staan. "Denk globaal. Print lokaal." Dit slogan passen we al enkele jaren met veel succes toe, op verschillende niveaus in de praktijk. Een uitspraak die we nog altijd voortdurend perfectioneren.Uw klanten waarderen print24 - het paradepaardje van Unitedprint - vanwege de hoge productkwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Kunnen uw productiepartners aan deze industriële productie eisen voldoen?In heel Europa zijn er duizenden kleine, middelgrote en grote drukkerijen met geweldige expertise en betrouwbaarheid in het leveren van top producten. We hebben de afgelopen jaren ervaren dat veel van deze drukkers nog altijd moeilijke tijden doormaken, simpelweg omdat ze onvoldoende capaciteit hebben voor hooggekwalificeerde medewerkers en apparatuur. Bij ons krijgen deze drukkerijen een belangrijke extra bron van inkomsten zonder daar verdere marketing- en verkoopkosten voor te hoeven maken. Bij Unitedprint zullen we ons in de toekomst meer dan ooit richten op innovatieve, professionele e-commerce, zodat klantbestellingen en productiepartners de nodige kracht bezitten om deze orders, in grote getalen, optimaal te kunnen produceren. Uiteraard matigen wij de volledig geautomatiseerde processen en zorgen wij voor de noodzakelijke normen. Onze productiepartners zullen ook buiten onze opdrachten profiteren van een geoptimaliseerde organisatie, slanke processen en aanzienlijk verbeterde voorwaarden voor materiaalinkoop.Duidelijk. Dat betekent dus platformeconomie bij inkoop.Ja, en ook in verkoop! We bieden sinds 2016 ons USS Partnershop-programma aan bij Unitedprint. We hebben nu enkele honderden onafhankelijke partners in heel Europa die hun eigen WtP-winkel benutten. Deze partners gebruiken onze gratis WtP-kracht, inclusief onze volledige IT-infrastructuur, om een ??onafhankelijk web-to-print bedrijf op te bouwen met hun eigen lokale en regionale doelgroepen. Dit werkt echt goed en is, als het ware, de tegenhanger van ons inkoopplatform. Met name mijn collega Ali Jason Bazooband, directeur van al onze internationale verkoopbedrijven, speelt hier een beslissende rol in. Hij is verantwoordelijk voor de verkoop van onze merkwinkels print24, Easyprint en DDK PRINT BIG (ons speciale portaal voor advertentietechnieken), evenals al onze USS-partnershops. We zien onszelf dan ook als een open netwerk dat niet langer onze eigen productie voedt, maar vooral derde partijen toestaat, zoals handelspartners en producenten. Dit heeft veel te maken met data-intelligentie, netwerkcompetentie en het feit dat we al meer dan tien jaar een zeer lange en succesvolle ervaring als internationale online drukkerij hebben. Als een volledig schuldenvrij bedrijf met een ongeëvenaarde, uitstekende kapitaalbasis, zijn wij erg trots dat we het kunnen opnemen tegen nationale en internationale beursgenoteerde -en kapitaalmarkt gefinancierde bedrijven.Is een lokale en regionale persoonlijke aanwezigheid in het digitale tijdperk nog altijd, of opnieuw, vereist?Correct! Om deze nabije benadering met persoonlijke begeleiding mogelijk te maken, fungeren onze USS-partners niet alleen als contactpunten in grote stedelijke gebieden. Veel van onze partners zijn actief in hun persoonlijke netwerken - waar tot nu toe weinig WtP-contact is geweest. In de afgelopen twee jaar hebben we bijzonder intensief geïnvesteerd in de nabijheid van onze klanten, voor ons merk print24. In elk van onze 22 Europese landen van bestemming hebben we nu onze eigen verkoopteams op locatie, die persoonlijk voor onze klanten zorgen en tegelijkertijd ook nieuwe klantrelaties ontwikkelen.Wat zijn de grote thema's op het gebied van marketing?Natuurlijk is het ten eerste nog steeds de kerntaak om de hoogste klanttevredenheid te bereiken en deze ook blijvend te kunnen garanderen. Wij werken haast obsessief om onze klanten te voorzien van de perfecte mix van variatie, productkwaliteit, leveringssnelheid, service en de beste prijs. Dit betekent dat ondersteuning, promotie en verkoop nog meer dan ooit tevoren centraal staan in onze inspanningen. Een concrete taak zal zijn om onze bestaande klanten nog meer individuele en op maat gemaakte ondersteuning te bieden. Dit betekent enerzijds gerichte klantcommunicatie, op basis van de eisen en behoeften van onze klanten, en anderzijds een doelgerichte en effectieve koppeling van al onze communicatiekanalen. In de toekomst zullen onze klanten nauwkeuriger worden benaderd via de inhoud en kanalen die het beste bij hen passen. Dit betekent grote inspanningen met betrekking tot het gebruik van hedendaagse data intelligentie en, uiteraard, het verbeteren van onze aanwezigheid op het web. Betekent dit dat print24 een nieuw gezicht krijgt?Niet alleen print24, maar ook Easyprint - ons portaal speciaal voor kleinere bedrijven en families, die daar eenvoudig online een verscheidenheid aan producten kunnen ontwerpen met geweldig nieuwe designsjablonen en onze volledig nieuwe FreeDesign tool. Ook hier kiezen we voor een geheel nieuwe aanpak en integreren we onze zelf ontwikkelde, Kl-gebaseerde, chatbot voor onze geautomatiseerde klantcommunicatie.Dat klinkt erg spannend, uw missie is ambitieus.Ledereen heeft zich gerealiseerd dat het internet ons leven in zeer korte tijd fundamenteel heeft veranderd. Elk bedrijf moet zich ervan bewust zijn dat de verdere dynamiek van de digitalisering het basisconcept van de voorgaande bedrijfsstrategie op zijn kop zal zetten.Voor meer informatie betreft het aanbod van Unitedprint voor productie- en distributiepartners, bezoek: www.unitedprint.info/nl