Het is een imposant gezicht in een van de productiehallen van VPK Courcelles. Met op de achtergrond een stampende digitale drukpers van Durst en te midden van een voorraad van pallets met stapels gigantische kartonnen vellen, is de Zund D3 2XL-3200 snijmachine onverstoorbaar aan het werk. Allereerst pakt de feeder, voorzien van een grote serie zuignappen, een gigantische kartonnen plaat van de stapel om deze vervolgens naar de snijtafel te tillen. Via camera's wordt gecheckt op welke plek van de snijtafel het vel moet worden gepositioneerd. Een fractie later wordt vervolgens door twee snijbruggen het automatisch voorgegeven ontwerp minutieus uit de plaat gesneden. Om vervolgens naar de uitgang van de machine te worden gedirigeerd en daarna naar plak- of vouwtafel te worden gebracht. En daarmee hebben we meteen de belangrijkste specialiteit van VPK Courcelles in het vizier.

Kei in personaliseren

VPK Courcelles is een bijzonder bedrijf in de VPK-familie. En familie is in dit geval niet toevallig gekozen, want ondanks haar indrukwekkende omvang is dit van origine Belgische concern met tal van vestigingen in andere landen nog steeds een familiebedrijf. VPK Courcelles heeft zich in het bijzonder toegelegd op de productie van kleine tot middelgrote oplages bijzondere kartonnen verpakkingen en displays. Daarvoor beschikt het Waalse bedrijf over drie grote productielijnen die nog met twee andere machines worden ondersteund. Zo is er een casemaker-lijn en een lijn waarop producten in flexo gedrukt en vervolgens gestanst worden. De meest bijzondere producten worden echter op de derde lijn geproduceerd. Hier worden kartonnen vellen, al dan niet eerst digitaal bedrukt op een Durst Delta 2500 HS digitaal (maximaal afdrukformaat 2500 x 3200 mm), digitaal gesneden op een Zünd D3 2XL-3200 snijtafel. Daarop kunnen grote platen worden verwerkt van maximaal 2700 x 3200 mm. In de praktijk produceert VPK op maximaal 2400 mm, omdat er anders aan eisen voor uitzonderlijk vervoer moet worden voldaan.

Twee snijbruggen

De Zünd D3 2XL-3200 heeft in tegenstelling tot vergelijkbare machines van andere fabrikanten twee snijbruggen in plaats van één. Daardoor is het in het geval van kleinere platen mogelijk om er twee tegelijk te snijden, wat uiteraard productieverhogend werkt. Dat was destijds ook een van de doorslaggevende argumenten om te kiezen voor een digitale snijtafel van Zünd. Waar concurrerende machines tijdens een test respectievelijk 53 en 40 minuten over een opdracht deden, deed de Zünd er dankzij haar twee snijbruggen slechts 23 minuten over. De laadeenheid kan de snijmachine namelijk ook voorzien van meerdere - kleinere - vellen. Het Zünd snijsysteem wijst de taken vervolgens optimaal toe aan elk van de twee balken, waardoor maximale productiviteit wordt gegarandeerd. Het beproefde modulaire gereedschapssysteem van Zünd is beschikbaar op beide bruggen van de D3. Dankzij het modulaire concept kunnen per opdracht drie verschillende technieken worden gebruikt - snijden, rillen en perforeren - zonder dat de lopende productie hoeft te worden onderbroken om het gereedschap te wisselen. De installatie voor snij-, frees- en riltools is volledig geautomatiseerd vanwege het geïntegreerde toolinitialisatiesysteem. Het ITI-systeem is snel en nauwkeurig en helpt de snijmachine om de juiste verwerkingsdiepte voor elke tool zeer efficiënt te bepalen. De D3 is daarbij altijd aan te passen aan nieuwe vereisten met modificaties en upgrades.

Complex en snel

Plantmanager Jean-Christophe Raad van VPK Courcelles: "De machine biedt hoge precisie en snelheid bij het snijden, waardoor we complexe ontwerpen met en hoge nauwkeurigheid kunnen produceren." Naast hoge productiesnelheden leiden extreem korte insteltijden tot een hoge productiviteit.

De kartonnen vellen worden door de board handlingsysteem BHS150 aan de snijmachine aangevoerd. Tijdens het beladen leest een scanner de opdrachtgegevens uit opgedrukte QR-codes uit. Zo kan de installatie verschillende opdrachten binnen één stapel herkennen en automatisch verwerken.

Plantmanager Jean-Christophe Raad (links) en productieverantwoordelijke Marc T'Kindt.
Plantmanager Jean-Christophe Raad (links) en productieverantwoordelijke Marc T'Kindt.

Onbeperkte mogelijkheden

Los van het formaat, zijn de mogelijkheden voor het soort golfkartonnen verpakking of display ook onbeperkt. VPK Courcelles verwerkt allerlei soorten golfkarton, variërend van E tot en met EBE-golf, oftewel variërend van 1 tot 10 millimeter. Inclusief golfkarton met een dubbele golf of massief karton.

En dat is een kolfje naar de hand van VPK Courcelles, zo blijkt uit de woorden van productieleider Marc T'Kindt. Hij legt uit dat de specialiteit van VPK last minute, op maat geproduceerde opdrachten in kleine hoeveelheden zijn. "Met de Zünd hebben wij een hele grote flexibiliteit. Hoe groter de uitdaging hoe interessanter en leuker wij dat vinden. We proberen er altijd iets van te maken. En als dat niet lukt denken wij mee over een alternatief dat wij wel kunnen maken. Zelfs als er al eens een plaat dusdanig wordt aangeleverd, dat het design niet helemaal recht voor het mes ligt, kan dat met de Zünd gecorrigeerd worden, zodat het design toch perfect past op de verpakking of het display. Iets wat met een vast stansmes niet tot de mogelijkheden behoort."

Kleinere series verpakkingen

Plantmanager Raad signaleert dat er een toenemende behoefte is aan kleinere series verpakkingen. "Deze stijging kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de groei van de e-commerce industrie, de opkomst van nichemarkten en gepersonaliseerde verpakkingen. Daarnaast willen klanten steeds minder voorraad aanhouden om kosten te besparen en ruimte te optimaliseren. Tegelijkertijd zien we ook een toename in actiematige verpakkingen, waarbij bedrijven speciale verpakkingen creëren voor promoties, seizoensgebonden evenementen en andere marketingcampagnes."

Daarbij heeft VPK Courcelles belangrijke klanten in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. "Met name de biermarkt is natuurlijk een hele actiematige markt. En er zijn meer en meer kleine opstartende bedrijven met nood aan meer gepersonaliseerde en op maat gemaakte verpakkingsoplossingen om zich te onderscheiden in een competitieve markt en dit in kleine oplages. Daarbij zien klanten hun verzendverpakkingen steeds meer als een kans om hun merkidentiteit te communiceren en een blijvende indruk achter te laten. Dat is de reden waarom het bedrukken van verzenddozen, met aandacht voor detail en kwaliteit, steeds belangrijker geworden."

Productieverantwoordelijke T'Kindt laat een prachtig voorbeeld zien van een doos die zowel aan de binnen-als buitenzijde bedrukt is. "Wij zijn toegewijd aan het leveren van hoogwaardige verpakkingen die niet alleen de inhoud van de doos beschermen, maar ook de boodschap en het imago van onze klanten versterken. Het oog wil namelijk ook wat." En dat geldt dan niet alleen voor zeer verfijnd drukwerk als natuurlijk evenzeer voor de vorm van de verpakking, waar de Zünd dan weer de hoofdrol in speelt. Zo blijkt in een rondgang langs allerlei voorbeelden in de etalagekasten waarvan Zünd er diverse in haar kantoorruimten heeft.

Volgens plantmanager Raad gebruikt VPK Courcelles de Zund voor 30 procent van zijn orders. Dit kan wel variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke projecten en mix van productieorders gedurende het jaar. "Daarbij speelt mee dat wij nog vaak last-minute opdrachten doen, waarvoor men bij andere kartonnagebedrijven niet meer terecht kan. Over het algemeen is het echter een aanzienlijk deel van onze productie, aangezien de Zünd-machines een essentieel onderdeel zijn van ons productieproces voor hoogwaardige verpakkingsoplossingen."

Zünd servicegericht

Los van alle positieve machine-eigenschappen is er nog een uitermate belangrijk element, waarom VPK inmiddels zweert bij Zünd, en dat is de servicegerichtheid van het bedrijf. "Waar we soms bij een andere leverancier wel eens weken moeten wachten bij een storing, wordt er door Zünd meteen een afspraak voor de korte termijn ingepland", aldus T'Kindt. "En men denkt altijd mee in technische oplossingen voor nog specialere producten." Wat dat betreft vormen VPK Courcelles en Zünd een natuurlijke twee-eenheid.

De Zünd D3 2XL-3200 snijtafel is uitgerust met een dubbele snijbrug.
De Zünd D3 2XL-3200 snijtafel is uitgerust met een dubbele snijbrug.

www.zund.com

Het is een imposant gezicht in een van de productiehallen van VPK Courcelles. Met op de achtergrond een stampende digitale drukpers van Durst en te midden van een voorraad van pallets met stapels gigantische kartonnen vellen, is de Zund D3 2XL-3200 snijmachine onverstoorbaar aan het werk. Allereerst pakt de feeder, voorzien van een grote serie zuignappen, een gigantische kartonnen plaat van de stapel om deze vervolgens naar de snijtafel te tillen. Via camera's wordt gecheckt op welke plek van de snijtafel het vel moet worden gepositioneerd. Een fractie later wordt vervolgens door twee snijbruggen het automatisch voorgegeven ontwerp minutieus uit de plaat gesneden. Om vervolgens naar de uitgang van de machine te worden gedirigeerd en daarna naar plak- of vouwtafel te worden gebracht. En daarmee hebben we meteen de belangrijkste specialiteit van VPK Courcelles in het vizier.Kei in personaliserenVPK Courcelles is een bijzonder bedrijf in de VPK-familie. En familie is in dit geval niet toevallig gekozen, want ondanks haar indrukwekkende omvang is dit van origine Belgische concern met tal van vestigingen in andere landen nog steeds een familiebedrijf. VPK Courcelles heeft zich in het bijzonder toegelegd op de productie van kleine tot middelgrote oplages bijzondere kartonnen verpakkingen en displays. Daarvoor beschikt het Waalse bedrijf over drie grote productielijnen die nog met twee andere machines worden ondersteund. Zo is er een casemaker-lijn en een lijn waarop producten in flexo gedrukt en vervolgens gestanst worden. De meest bijzondere producten worden echter op de derde lijn geproduceerd. Hier worden kartonnen vellen, al dan niet eerst digitaal bedrukt op een Durst Delta 2500 HS digitaal (maximaal afdrukformaat 2500 x 3200 mm), digitaal gesneden op een Zünd D3 2XL-3200 snijtafel. Daarop kunnen grote platen worden verwerkt van maximaal 2700 x 3200 mm. In de praktijk produceert VPK op maximaal 2400 mm, omdat er anders aan eisen voor uitzonderlijk vervoer moet worden voldaan.Twee snijbruggenDe Zünd D3 2XL-3200 heeft in tegenstelling tot vergelijkbare machines van andere fabrikanten twee snijbruggen in plaats van één. Daardoor is het in het geval van kleinere platen mogelijk om er twee tegelijk te snijden, wat uiteraard productieverhogend werkt. Dat was destijds ook een van de doorslaggevende argumenten om te kiezen voor een digitale snijtafel van Zünd. Waar concurrerende machines tijdens een test respectievelijk 53 en 40 minuten over een opdracht deden, deed de Zünd er dankzij haar twee snijbruggen slechts 23 minuten over. De laadeenheid kan de snijmachine namelijk ook voorzien van meerdere - kleinere - vellen. Het Zünd snijsysteem wijst de taken vervolgens optimaal toe aan elk van de twee balken, waardoor maximale productiviteit wordt gegarandeerd. Het beproefde modulaire gereedschapssysteem van Zünd is beschikbaar op beide bruggen van de D3. Dankzij het modulaire concept kunnen per opdracht drie verschillende technieken worden gebruikt - snijden, rillen en perforeren - zonder dat de lopende productie hoeft te worden onderbroken om het gereedschap te wisselen. De installatie voor snij-, frees- en riltools is volledig geautomatiseerd vanwege het geïntegreerde toolinitialisatiesysteem. Het ITI-systeem is snel en nauwkeurig en helpt de snijmachine om de juiste verwerkingsdiepte voor elke tool zeer efficiënt te bepalen. De D3 is daarbij altijd aan te passen aan nieuwe vereisten met modificaties en upgrades. Complex en snelPlantmanager Jean-Christophe Raad van VPK Courcelles: "De machine biedt hoge precisie en snelheid bij het snijden, waardoor we complexe ontwerpen met en hoge nauwkeurigheid kunnen produceren." Naast hoge productiesnelheden leiden extreem korte insteltijden tot een hoge productiviteit. De kartonnen vellen worden door de board handlingsysteem BHS150 aan de snijmachine aangevoerd. Tijdens het beladen leest een scanner de opdrachtgegevens uit opgedrukte QR-codes uit. Zo kan de installatie verschillende opdrachten binnen één stapel herkennen en automatisch verwerken.Onbeperkte mogelijkhedenLos van het formaat, zijn de mogelijkheden voor het soort golfkartonnen verpakking of display ook onbeperkt. VPK Courcelles verwerkt allerlei soorten golfkarton, variërend van E tot en met EBE-golf, oftewel variërend van 1 tot 10 millimeter. Inclusief golfkarton met een dubbele golf of massief karton. En dat is een kolfje naar de hand van VPK Courcelles, zo blijkt uit de woorden van productieleider Marc T'Kindt. Hij legt uit dat de specialiteit van VPK last minute, op maat geproduceerde opdrachten in kleine hoeveelheden zijn. "Met de Zünd hebben wij een hele grote flexibiliteit. Hoe groter de uitdaging hoe interessanter en leuker wij dat vinden. We proberen er altijd iets van te maken. En als dat niet lukt denken wij mee over een alternatief dat wij wel kunnen maken. Zelfs als er al eens een plaat dusdanig wordt aangeleverd, dat het design niet helemaal recht voor het mes ligt, kan dat met de Zünd gecorrigeerd worden, zodat het design toch perfect past op de verpakking of het display. Iets wat met een vast stansmes niet tot de mogelijkheden behoort."Kleinere series verpakkingenPlantmanager Raad signaleert dat er een toenemende behoefte is aan kleinere series verpakkingen. "Deze stijging kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de groei van de e-commerce industrie, de opkomst van nichemarkten en gepersonaliseerde verpakkingen. Daarnaast willen klanten steeds minder voorraad aanhouden om kosten te besparen en ruimte te optimaliseren. Tegelijkertijd zien we ook een toename in actiematige verpakkingen, waarbij bedrijven speciale verpakkingen creëren voor promoties, seizoensgebonden evenementen en andere marketingcampagnes." Daarbij heeft VPK Courcelles belangrijke klanten in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. "Met name de biermarkt is natuurlijk een hele actiematige markt. En er zijn meer en meer kleine opstartende bedrijven met nood aan meer gepersonaliseerde en op maat gemaakte verpakkingsoplossingen om zich te onderscheiden in een competitieve markt en dit in kleine oplages. Daarbij zien klanten hun verzendverpakkingen steeds meer als een kans om hun merkidentiteit te communiceren en een blijvende indruk achter te laten. Dat is de reden waarom het bedrukken van verzenddozen, met aandacht voor detail en kwaliteit, steeds belangrijker geworden."Productieverantwoordelijke T'Kindt laat een prachtig voorbeeld zien van een doos die zowel aan de binnen-als buitenzijde bedrukt is. "Wij zijn toegewijd aan het leveren van hoogwaardige verpakkingen die niet alleen de inhoud van de doos beschermen, maar ook de boodschap en het imago van onze klanten versterken. Het oog wil namelijk ook wat." En dat geldt dan niet alleen voor zeer verfijnd drukwerk als natuurlijk evenzeer voor de vorm van de verpakking, waar de Zünd dan weer de hoofdrol in speelt. Zo blijkt in een rondgang langs allerlei voorbeelden in de etalagekasten waarvan Zünd er diverse in haar kantoorruimten heeft. Volgens plantmanager Raad gebruikt VPK Courcelles de Zund voor 30 procent van zijn orders. Dit kan wel variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke projecten en mix van productieorders gedurende het jaar. "Daarbij speelt mee dat wij nog vaak last-minute opdrachten doen, waarvoor men bij andere kartonnagebedrijven niet meer terecht kan. Over het algemeen is het echter een aanzienlijk deel van onze productie, aangezien de Zünd-machines een essentieel onderdeel zijn van ons productieproces voor hoogwaardige verpakkingsoplossingen."Zünd servicegerichtLos van alle positieve machine-eigenschappen is er nog een uitermate belangrijk element, waarom VPK inmiddels zweert bij Zünd, en dat is de servicegerichtheid van het bedrijf. "Waar we soms bij een andere leverancier wel eens weken moeten wachten bij een storing, wordt er door Zünd meteen een afspraak voor de korte termijn ingepland", aldus T'Kindt. "En men denkt altijd mee in technische oplossingen voor nog specialere producten." Wat dat betreft vormen VPK Courcelles en Zünd een natuurlijke twee-eenheid.www.zund.com