De deelnemers konden een project in twee categorieën indienen: 'Informatie en opvoeding' en 'Technologische innovatie en O&O'. De ERPC, de Europese Raad van Gerecycleerd Papier die onder andere de verenigingen Intergraf en CEPI omvat, heeft twee organisaties voor hun inspanningen bekroond.

Béatrice Klose, voorzitter van de ERPC en Secretaris-Generaal van Intergraf, onderstreepte het belang van deze prijs. De 'European Paper Recycling Awards' richten de schijnwerpers op innoverende benaderingen van de papierrecyclage die het verdienen om een ruimere bekendheid te krijgen. De voorzitter herinnerde er ook aan dat in 2012 niet minder dan 71,7% van het papier gerecycleerd werd en dat de ERPC dat niveau tegen 2015 nog wil verhogen.

Informatie en opvoeding

De gemeente Alcorcón uit Spanje is de winnaar in de categorie 'Informatie en opvoeding'. Die gemeente had papiermanden in alle scholen van de gemeente gedistribueerd om het ophalen van het papier te verbeteren. "Uiteindelijk hebben meer dan 15.000 kinderen geleerd hoe ze papier kunnen recycleren en hoe belangrijk recyclage is," zei Susana Mozo, de vertegenwoordigster van het project van Alcorcón.

Hier kunt u de video van het bekroonde project bekijken.

Technologische innovatie en O&O

De winnaar van de tweede categorie, 'Technologische innovatie en O&O', is het Duitse bedrijf Voith Paper GmbH&Co. KG dat om zijn nieuwe technologie, de 'LowEnergyFlotation' (LEF), bekroond werd. "Het gaat om een innoverende techniek die de energie die nodig is om de inkt van de papiervezels te scheiden, significant vermindert," legde productmanager Reinhard Blujm uit.

Gerben-Jan Gerbrandy, Europees volksvertegenwoordiger voor ALDE, herinnerde er tijdens de plechtigheid aan dat "een spaarzaam gebruik van grondstoffen geen luxe is tegen de achtergrond van een almaar groeiende wereldbevolking. Op het ogenblik is de Europese Unie de wereldleider op het vlak van papierrecyclage." Om die positie te behouden, zullen er tijdens de volgende revisie van de Europese afvalwetgeving nieuwe doelstellingen vastgelegd worden.

De deelnemers konden een project in twee categorieën indienen: 'Informatie en opvoeding' en 'Technologische innovatie en O&O'. De ERPC, de Europese Raad van Gerecycleerd Papier die onder andere de verenigingen Intergraf en CEPI omvat, heeft twee organisaties voor hun inspanningen bekroond.Béatrice Klose, voorzitter van de ERPC en Secretaris-Generaal van Intergraf, onderstreepte het belang van deze prijs. De 'European Paper Recycling Awards' richten de schijnwerpers op innoverende benaderingen van de papierrecyclage die het verdienen om een ruimere bekendheid te krijgen. De voorzitter herinnerde er ook aan dat in 2012 niet minder dan 71,7% van het papier gerecycleerd werd en dat de ERPC dat niveau tegen 2015 nog wil verhogen. Informatie en opvoedingDe gemeente Alcorcón uit Spanje is de winnaar in de categorie 'Informatie en opvoeding'. Die gemeente had papiermanden in alle scholen van de gemeente gedistribueerd om het ophalen van het papier te verbeteren. "Uiteindelijk hebben meer dan 15.000 kinderen geleerd hoe ze papier kunnen recycleren en hoe belangrijk recyclage is," zei Susana Mozo, de vertegenwoordigster van het project van Alcorcón.Hier kunt u de video van het bekroonde project bekijken. Technologische innovatie en O&ODe winnaar van de tweede categorie, 'Technologische innovatie en O&O', is het Duitse bedrijf Voith Paper GmbH&Co. KG dat om zijn nieuwe technologie, de 'LowEnergyFlotation' (LEF), bekroond werd. "Het gaat om een innoverende techniek die de energie die nodig is om de inkt van de papiervezels te scheiden, significant vermindert," legde productmanager Reinhard Blujm uit.Gerben-Jan Gerbrandy, Europees volksvertegenwoordiger voor ALDE, herinnerde er tijdens de plechtigheid aan dat "een spaarzaam gebruik van grondstoffen geen luxe is tegen de achtergrond van een almaar groeiende wereldbevolking. Op het ogenblik is de Europese Unie de wereldleider op het vlak van papierrecyclage." Om die positie te behouden, zullen er tijdens de volgende revisie van de Europese afvalwetgeving nieuwe doelstellingen vastgelegd worden.