Vijfhonderd deelnemers uit meer dan dertig landen debatteerden dinsdag in Wenen over het medialandschap. Het European Newspaper Congress wil ingaan op de nieuwe middelen die de media in toenemende mate ter beschikking hebben. Een belangrijk thema wordt dat van de 'robotjournalistiek', die antwoorden kan bieden op de verwerking van de dagelijkse toevloed aan informatie.

De gemiddelde smartphonegebruiker grijpt ongeveer 150 keer per dag naar zijn toestel om te zien of er iets nieuws te beleven valt. Daar wil de mediawereld op inspelen. Op het congres wordt daarom heel wat aandacht besteed aan 'robotjournalistiek'. Het concept kan antwoorden bieden over hoe de mediawereld kan inspelen op nieuwe trends, zoals het geautomatiseerd zoeken naar vermeldenswaardige berichten op sociale netwerken als Facebook en Twitter.

Norbert Kupper, medeverantwoordelijke voor het congres, stelt dat er "vele kleine ondernemingen zijn opgestart die zich hebben gespecialiseerd in de materie". Hun diensten kunnen een meerwaarde betekenen voor redacties.

Google News-baas Richard Gingras beveelt datajournalistiek alvast aan als het te volgen recept. "Wij hebben nood aan computerwetenschappers die journalisten zijn, en journalisten, die computerwetenschappers zijn", stelt Gingras. Volgens hem kan de kennis en het datamateriaal die redacties ter beschikking hebben, doelgericht aan eindgebruikers aangeboden worden.

Onlangs bracht een robotjournalist voor The Los Angeles Times de primeur over een aardbeving in het zuidwesten van Californië, weliswaar aan de hand van een algoritme dat door een journalist van de krant werd geschreven. (Belga/MI)

Vijfhonderd deelnemers uit meer dan dertig landen debatteerden dinsdag in Wenen over het medialandschap. Het European Newspaper Congress wil ingaan op de nieuwe middelen die de media in toenemende mate ter beschikking hebben. Een belangrijk thema wordt dat van de 'robotjournalistiek', die antwoorden kan bieden op de verwerking van de dagelijkse toevloed aan informatie. De gemiddelde smartphonegebruiker grijpt ongeveer 150 keer per dag naar zijn toestel om te zien of er iets nieuws te beleven valt. Daar wil de mediawereld op inspelen. Op het congres wordt daarom heel wat aandacht besteed aan 'robotjournalistiek'. Het concept kan antwoorden bieden over hoe de mediawereld kan inspelen op nieuwe trends, zoals het geautomatiseerd zoeken naar vermeldenswaardige berichten op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Norbert Kupper, medeverantwoordelijke voor het congres, stelt dat er "vele kleine ondernemingen zijn opgestart die zich hebben gespecialiseerd in de materie". Hun diensten kunnen een meerwaarde betekenen voor redacties. Google News-baas Richard Gingras beveelt datajournalistiek alvast aan als het te volgen recept. "Wij hebben nood aan computerwetenschappers die journalisten zijn, en journalisten, die computerwetenschappers zijn", stelt Gingras. Volgens hem kan de kennis en het datamateriaal die redacties ter beschikking hebben, doelgericht aan eindgebruikers aangeboden worden. Onlangs bracht een robotjournalist voor The Los Angeles Times de primeur over een aardbeving in het zuidwesten van Californië, weliswaar aan de hand van een algoritme dat door een journalist van de krant werd geschreven. (Belga/MI)