Website Agoria:

Additieve productie, 3D-printing op industriële schaal, is een industriële expertise die steeds belangrijker wordt. Dat stellen technologiefederatie Agoria, consultancybureau PwC en techonderzoekscentrum Sirris vandaag in de eerste studie over additieve productie in België. Uit een bevraging bij 95 bedrijven die actief zijn in 3D-printing, blijkt dat de helft van hen in de komende vijf jaar een groei verwacht van meer dan tien procent op het vlak van inkomsten en dat het aantal banen in deze sector in dezelfde periode sterk zal stijgen. Tegelijk wijzen de organisaties op uitdagingen op het vlak van certificatie, kwalificatie, financiering en onderwijs.

Additive manufacturing (AM) werkt helemaal anders dan traditionele productieprocessen: het ontwerp van een onderdeel of product wordt eerst in lagen naar de 3D-printer gestuurd (voorbewerking), de printer bouwt dan het product door materiaal laag na laag aan te brengen (printen) en uiteindelijk wordt de draagstructuur weggenomen en het eindproduct gereinigd en gemonteerd (nabewerking).

3D-printing op industriële schaal wordt in de komende jaren een baanbrekende technologie. De technologie bestaat nu al meer dan dertig jaar, en bedrijven over de hele wereld geloven en investeren steeds meer in AM. Het wordt algemeen gesteld dat deze technologie in het komende decennium de maakindustrie zal hervormen.

U kan hier de studie downloaden.

Website Agoria:Additieve productie, 3D-printing op industriële schaal, is een industriële expertise die steeds belangrijker wordt. Dat stellen technologiefederatie Agoria, consultancybureau PwC en techonderzoekscentrum Sirris vandaag in de eerste studie over additieve productie in België. Uit een bevraging bij 95 bedrijven die actief zijn in 3D-printing, blijkt dat de helft van hen in de komende vijf jaar een groei verwacht van meer dan tien procent op het vlak van inkomsten en dat het aantal banen in deze sector in dezelfde periode sterk zal stijgen. Tegelijk wijzen de organisaties op uitdagingen op het vlak van certificatie, kwalificatie, financiering en onderwijs.Additive manufacturing (AM) werkt helemaal anders dan traditionele productieprocessen: het ontwerp van een onderdeel of product wordt eerst in lagen naar de 3D-printer gestuurd (voorbewerking), de printer bouwt dan het product door materiaal laag na laag aan te brengen (printen) en uiteindelijk wordt de draagstructuur weggenomen en het eindproduct gereinigd en gemonteerd (nabewerking).3D-printing op industriële schaal wordt in de komende jaren een baanbrekende technologie. De technologie bestaat nu al meer dan dertig jaar, en bedrijven over de hele wereld geloven en investeren steeds meer in AM. Het wordt algemeen gesteld dat deze technologie in het komende decennium de maakindustrie zal hervormen.U kan hier de studie downloaden.