Begin augustus maakte Gartner bekend dat Adobe het afgelopen jaar is gestopt met audits op softwarelicenties. Met uitzondering van enkele regio's wil het bedrijf die controleacties terugschroeven.

Dat wordt nu ook bevestigd aan onze redactie. "Als een deel van Adobe's algemene strategie, gaan we weg van license compliance programs. De Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika, nvdr) zit in een overgangsfase," klinkt het.

Gartner wijst er op dat Adobe vandaag zijn software eerder verhuurt dan verkoopt, wat nieuwe prijsmodellen opleverde, zoals een toegang tegen een maandelijkse vergoeding, die interessanter zijn voor bedrijven die vroeger misschien sneller naar piraterij grepen.

Toch wil dat niet zeggen dat je als bedrijf nu ongestraft Adobe-software kan pirateren. Zo zegt Adobe Benelux dat er momenteel geen plannen zijn om uit BSA te stappen. De Business Software Alliance controleert namens Adobe, Microsoft, Apple, IBM, Oracle, Salesforce en anderen op illegaal gebruik van zakelijke software in bedrijven. De teugels worden dus minder strak, maar voorlopig niet losgelaten.

Pieterjan Van Leemputten, Data News

Begin augustus maakte Gartner bekend dat Adobe het afgelopen jaar is gestopt met audits op softwarelicenties. Met uitzondering van enkele regio's wil het bedrijf die controleacties terugschroeven.Dat wordt nu ook bevestigd aan onze redactie. "Als een deel van Adobe's algemene strategie, gaan we weg van license compliance programs. De Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika, nvdr) zit in een overgangsfase," klinkt het.Gartner wijst er op dat Adobe vandaag zijn software eerder verhuurt dan verkoopt, wat nieuwe prijsmodellen opleverde, zoals een toegang tegen een maandelijkse vergoeding, die interessanter zijn voor bedrijven die vroeger misschien sneller naar piraterij grepen.Toch wil dat niet zeggen dat je als bedrijf nu ongestraft Adobe-software kan pirateren. Zo zegt Adobe Benelux dat er momenteel geen plannen zijn om uit BSA te stappen. De Business Software Alliance controleert namens Adobe, Microsoft, Apple, IBM, Oracle, Salesforce en anderen op illegaal gebruik van zakelijke software in bedrijven. De teugels worden dus minder strak, maar voorlopig niet losgelaten.Pieterjan Van Leemputten, Data News