Het topmanagement van Agfa was afgereisd naar Cambridge (VK) voor de demonstratie van de SpeedSet 1060 inkjetdrukpers voor de verpakkingsmarkt, een nieuwe markt voor de groep. De SpeedSet is gebouwd voor de vouwkartonmarkt, voor golfkarton wordt in samenwerking met BHS de Print Engine ontwikkeld die in 2024 in bètatest gaat.

Hightech

Volgens Pascal Juéry, de CEO van Agfa, wordt het bedrijf met deze stap nu één van de spelers die de markt zullen bepalen in digitale technologie. "We zijn een digitale groep, hightech. Analoog verkopen en investeren in digitaal, dat is onze boodschap", aldus Juéry.

Voor het demo-event op 14 december 2023 had Agfa een dertigtal klanten uitgenodigd in Cambridge. Analisten en vakpers kregen de indrukwekkende SpeedSet 1060 een dag later te zien. Vincent Wille, de president Digital Print & Chemicals bij Agfa, beklemtoonde het belang van de vlotte integratie van Inca binnen Agfa. "De teams hebben uitstekend samengewerkt. De speed-to-market van de SpeedSet is met één jaar versneld dankzij de Agfa-knowhow."

Gamechanger

"De SpeedSet zal een gamechanger worden in de markt van het verpakkingsdrukwerk", duidt Matt Brooks, de head of Packaging bij Agfa. "Deze volledig digitale verpakkingsdrukpers combineert de robuustheid en uitstekende kwaliteit van een offsetpers met de aantrekkelijke eigenschappen van inkjetdruk. Hij biedt aan offset gelijkaardige drukkwaliteit, maar zorgt tegelijk ook voor kortere insteltijden, minder materiaalverspilling en efficiënt afdrukken van variabele gegevens. Bovendien is hij met zijn topsnelheid van 11.000 B1-vellen per uur de snelste digitale verpakkingspers op de markt."

De recordsnelheid wordt onder meer gehaald dankzij een gepatenteerd transportsysteem van staal dat snelheden haalt tot 150 m/min. Volgens product manager Rita Torfs zullen verpakkingsproducenten met deze pers hun huidige activiteiten efficiënter kunnen maken. "De SpeedSet zal oplagen tot 5000 exemplaren goedkoper maken in vergelijking met offset", claimt ze.

Rita Torfs, product manager packaging bij Agfa Digital Printing Solutions.

Bètasites

De SpeedSet kan gebruikt worden met een breed scala aan substraten, van vouwkarton en 'micro-flute' karton (tot 2 mm) tot verschillende papiersoorten (vanaf 0.2 mm). De op water gebaseerde inkten, primer en vernis voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften. De inkjetpers draait op Agfa's Asanti workflow software.

In 2024 worden twee bètasites voorzien, een in Europa, hoogstwaarschijnlijk in het VK in de buurt van de productievestiging in Cambridge, en een in Noord-Amerika. De commerciële lancering volgt dan in 2025. De SpeedSet zal in verschillende configuraties beschikbaar zijn vanaf een budget van ongeveer 5 miljoen euro.

De inkjetpers produceert met een resolutie van 1200 dpi aan offset gelijkaardige drukkwaliteit.
Het topmanagement van Agfa was afgereisd naar Cambridge (VK) voor de demonstratie van de SpeedSet 1060 inkjetdrukpers voor de verpakkingsmarkt, een nieuwe markt voor de groep. De SpeedSet is gebouwd voor de vouwkartonmarkt, voor golfkarton wordt in samenwerking met BHS de Print Engine ontwikkeld die in 2024 in bètatest gaat.Volgens Pascal Juéry, de CEO van Agfa, wordt het bedrijf met deze stap nu één van de spelers die de markt zullen bepalen in digitale technologie. "We zijn een digitale groep, hightech. Analoog verkopen en investeren in digitaal, dat is onze boodschap", aldus Juéry.Voor het demo-event op 14 december 2023 had Agfa een dertigtal klanten uitgenodigd in Cambridge. Analisten en vakpers kregen de indrukwekkende SpeedSet 1060 een dag later te zien. Vincent Wille, de president Digital Print & Chemicals bij Agfa, beklemtoonde het belang van de vlotte integratie van Inca binnen Agfa. "De teams hebben uitstekend samengewerkt. De speed-to-market van de SpeedSet is met één jaar versneld dankzij de Agfa-knowhow.""De SpeedSet zal een gamechanger worden in de markt van het verpakkingsdrukwerk", duidt Matt Brooks, de head of Packaging bij Agfa. "Deze volledig digitale verpakkingsdrukpers combineert de robuustheid en uitstekende kwaliteit van een offsetpers met de aantrekkelijke eigenschappen van inkjetdruk. Hij biedt aan offset gelijkaardige drukkwaliteit, maar zorgt tegelijk ook voor kortere insteltijden, minder materiaalverspilling en efficiënt afdrukken van variabele gegevens. Bovendien is hij met zijn topsnelheid van 11.000 B1-vellen per uur de snelste digitale verpakkingspers op de markt."De recordsnelheid wordt onder meer gehaald dankzij een gepatenteerd transportsysteem van staal dat snelheden haalt tot 150 m/min. Volgens product manager Rita Torfs zullen verpakkingsproducenten met deze pers hun huidige activiteiten efficiënter kunnen maken. "De SpeedSet zal oplagen tot 5000 exemplaren goedkoper maken in vergelijking met offset", claimt ze.De SpeedSet kan gebruikt worden met een breed scala aan substraten, van vouwkarton en 'micro-flute' karton (tot 2 mm) tot verschillende papiersoorten (vanaf 0.2 mm). De op water gebaseerde inkten, primer en vernis voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften. De inkjetpers draait op Agfa's Asanti workflow software.In 2024 worden twee bètasites voorzien, een in Europa, hoogstwaarschijnlijk in het VK in de buurt van de productievestiging in Cambridge, en een in Noord-Amerika. De commerciële lancering volgt dan in 2025. De SpeedSet zal in verschillende configuraties beschikbaar zijn vanaf een budget van ongeveer 5 miljoen euro.