De totale omzet van de groep daalde met 9 procent van 435 miljoen euro (Q1 2020) tot 369 miljoen euro (Q1 2021), terwijl de EBITDA met 36,3 procent terugviel tot 15 miljoen euro. De operationele winst (aangepaste EBIT) daalde van 7 miljoen euro in het eerste trimester 2020 tot een verlies van 1 miljoen euro over dezelfde periode in 2021.

De omzet van de afdeling Offset Solutions, de grootste bedrijfseenheid van Agfa, is in vergelijking met Q1 2020 met 9,7 procent gedaald tot 169 miljoen euro. De EBITDA is met bijna 57 procent gedaald tot 1,6 miljoen euro. Als we echter met het vierde trimester van 2020 vergelijken, dan is de brutomarge van de afdeling gestegen van 20,6 tot 23,6 procent. Volgens Agfa bewijst dit dat de maatregelen die genomen werden om het rendement van die afdeling te herstellen (kostenbesparingen en prijsstijgingen), concrete resultaten opleveren.

De afdeling Digital Print & Chemicals zag de omzet met 1,9 procent dalen tot 73 miljoen euro. Volgens Agfa hebben de grootformaatactiviteiten het herstel ingezet na de impact van Covid-19 en zouden de inkten voor sign&display-toepassingen het goed moeten blijven doen.

De groeimotoren van Agfa blijven de afdelingen HealthCare IT en Digital Print & Chemicals die wat de winstmarge betreft, stevige resultaten kunnen voorleggen. "Die werden echter tenietgedaan door volumedalingen voor enkele traditionele producten en door inflatoire druk", stelt CEO Pascal Juéry. De afdeling Radiology Solutions werd geconfronteerd met een verhoogde prijs- en volumedruk door nieuwe gecentraliseerde aankooppraktijken in China.

Agfa-Gevaert verwacht dat de herneming van het omzetvolume zich in de loop van het jaar voortzet. De betere prestaties van de afdelingen HealthCare IT en Digital Print & Chemicals zouden zich moeten bevestigen. Hoewel ook voor Offset Solutions een verbetering verwacht wordt, zal die afdeling gebukt blijven gaan onder de inflatieneiging en onder de structurele achteruitgang van de offsetindustrie. De groep blijft haar doorgedreven programma voor kostenvermindering in de praktijk brengen en verwacht daarnaast dat ook het programma om de prijzen te verhogen, voortgezet zal moeten worden.

Agfa vormt partnership met Hybrid Software

Agfa heeft zijn ambitie aangekondigd om de samenwerking met de groep Global Graphics niet tot de RIP-technologie te beperken. Die samenwerking verloopt via Hybrid Software, al sinds jaren een partner van de groep bij de ontwikkeling van software, en mikt op de verpakkingssector.

Het OEM-partnership met Hybrid Software geeft de afdeling Offset Solutions van Agfa toegang tot de technologische kennis en de productportefeuille van de groep, meer bepaald de bedrijfssoftware voor de sector van de verpakkingsdruk.

De totale omzet van de groep daalde met 9 procent van 435 miljoen euro (Q1 2020) tot 369 miljoen euro (Q1 2021), terwijl de EBITDA met 36,3 procent terugviel tot 15 miljoen euro. De operationele winst (aangepaste EBIT) daalde van 7 miljoen euro in het eerste trimester 2020 tot een verlies van 1 miljoen euro over dezelfde periode in 2021.De omzet van de afdeling Offset Solutions, de grootste bedrijfseenheid van Agfa, is in vergelijking met Q1 2020 met 9,7 procent gedaald tot 169 miljoen euro. De EBITDA is met bijna 57 procent gedaald tot 1,6 miljoen euro. Als we echter met het vierde trimester van 2020 vergelijken, dan is de brutomarge van de afdeling gestegen van 20,6 tot 23,6 procent. Volgens Agfa bewijst dit dat de maatregelen die genomen werden om het rendement van die afdeling te herstellen (kostenbesparingen en prijsstijgingen), concrete resultaten opleveren.De afdeling Digital Print & Chemicals zag de omzet met 1,9 procent dalen tot 73 miljoen euro. Volgens Agfa hebben de grootformaatactiviteiten het herstel ingezet na de impact van Covid-19 en zouden de inkten voor sign&display-toepassingen het goed moeten blijven doen.De groeimotoren van Agfa blijven de afdelingen HealthCare IT en Digital Print & Chemicals die wat de winstmarge betreft, stevige resultaten kunnen voorleggen. "Die werden echter tenietgedaan door volumedalingen voor enkele traditionele producten en door inflatoire druk", stelt CEO Pascal Juéry. De afdeling Radiology Solutions werd geconfronteerd met een verhoogde prijs- en volumedruk door nieuwe gecentraliseerde aankooppraktijken in China.Agfa-Gevaert verwacht dat de herneming van het omzetvolume zich in de loop van het jaar voortzet. De betere prestaties van de afdelingen HealthCare IT en Digital Print & Chemicals zouden zich moeten bevestigen. Hoewel ook voor Offset Solutions een verbetering verwacht wordt, zal die afdeling gebukt blijven gaan onder de inflatieneiging en onder de structurele achteruitgang van de offsetindustrie. De groep blijft haar doorgedreven programma voor kostenvermindering in de praktijk brengen en verwacht daarnaast dat ook het programma om de prijzen te verhogen, voortgezet zal moeten worden.