De Digital Print & Chemicals-divisie is de op één na grootste afdeling van Agfa en een van de belangrijkste groeimotoren van de groep. Binnen het partnership met EFI kan Agfa zijn klantenaanbod en zijn commerciële draagwijdte uitbreiden, aldus Pascal Juéry, de CEO van Agfa-Gevaert. Agfa neemt twee roll-to-roll LED UV-printers van EFI (met een breedte van 5,2 m) in zijn aanbod op, terwijl EFI de hybride LED UV-inkjetprinters van Agfa zal verkopen (zie kader). De samenwerking tussen de twee bedrijven zal internationaal voor het eerst duidelijk worden op de internationale vakbeurs Fespa die van 19 tot 22 maart 2024 in Amsterdam (Nederland) plaatsvindt.

Arnaud Calleja, vice-president Digital Printing Solutions bij Agfa, duidt: "We zijn opgetogen over de samenwerking met EFI. Door hun roll-to-roll-platform te integreren, in ons sign & display-aanbod zijn we klaar om een uitzonderlijk divers productgamma met ongekende waarde te leveren aan ons klantenbestand. Tegelijkertijd kunnen we ons allebei blijven richten op productinnovatie binnen onze respectieve gespecialiseerde domeinen, zodat onze technologieën toonaangevend blijven op het gebied van digitale druktransformatie."

"Al meer dan dertig jaar richt EFI zich op de digitalisering van hoogwaardige printtoepassingen. EFI en Agfa zijn de meest vertrouwde merken in de industrie en we hebben nu de mogelijkheid om de digitale reis van onze klanten te versnellen en hen nog productiever te maken. We zijn enthousiast over dit volgende hoofdstuk en over de mogelijkheid om de sterke punten van beide organisaties te benutten om de industrie vooruit te helpen", stelt Frank Pennisi, de CEO van EFI.

Agfa zal de rollenprinters Vutek Q5r en Q5r+ van EFI met een breedte van 5,2 m verkopen.

Positieve impact voor de groep Agfa-Gevaert

Volgens Viviane Dictus, de woordvoerster van Agfa, in de krant De Tijd zal "de operatie een positieve impact hebben op de resultaten van de afdeling Digital Print & Chemicals, die in 2022 een omzet van 372 miljoen euro boekte. In de periode van half 2024 tot half 2025 zal de samenwerking de omzet met 15 à 20 miljoen euro verhogen. Nadien stijgt dat cijfer tot 30 of 40 miljoen euro per jaar."

EFI neemt de 3,3 meter brede hybride pers van Agfa, de Jeti Tauro H3300HS LED/H3300 S LED, in zijn productaanbod op.

Innovatie en diversificatie

Agfa en EFI zijn niet aan hun eerste samenwerking toe. De workflow Apogee van Agfa werd in 2016 bijvoorbeeld al geïntegreerd in de digitale frontoplossingen (DFE) Fiery van EFI. De twee fabrikanten van grootformaatprinters verbinden er zich toe om te blijven innoveren en de verschillende toepassingen van de inkjetdruk te verruimen, meer bepaald in de verpakkingssector. "Agfa blijft nieuwe producten ontwikkelen en breidt zijn aanbod tot verschillende segmenten en toepassingen uit", aldus Mike Horsten, PR-manager bij Digital Printing Solutions & Chemicals. "Agfa heeft nieuwe printtechnologieën ontwikkeld, zoals de Speedset 1060 (inkjetpers in de bètatestfase, bestemd voor het verpakkingssegment, 11.000 B1-vellen per uur, nvdr.) en andere printplatforms, om in elke markt die het bedrijf bedient de beste oplossingen in hun categorie te kunnen aanbieden", gaat hij voort.

Over welke printers gaat het?

-EFI Vutek Q5r: 5,2 m breed, 672 m²/u, max. 9 kleuren (CMYK standaard + LC, LM, LK, wit, transparant in optie)

-EFI Vutek Q5r+: 5,2 m breed, 487 m²/u, max. 9 kleuren

De LED UV-printers van EFI zijn bedoeld voor als moeilijk omschreven grootformaattoepassingen, zoals recto-/versodruk, witte en transparante inkt, of nog textieldruk.

-Jeti Tauro H3300 HS LED: 3,3 m breed, 680 m²/u, 6 kleuren (CMYK standaard + wit of wit en primerlaag als optie)

-Jeti Tauro H3300 S LED: 3,3 m breed, 450 m²/u (op te voeren tot 680 m²/u), 6 kleuren

De printers uit de reeks Jeti Tauro van Agfa bestaan in vlakbed- en rollenmodellen. Ze kunnen een ruime waaier stijve en soepele dragers aan, zoals papier, golfkarton, polystyreen, PVC, textiel, zelfklevend vinyl, enz. De printers lenen zich voor tal van toepassingen: banners, affiches, signpanelen, POP (point of purchase), zelfklevende dragers, enzovoort.

De Digital Print & Chemicals-divisie is de op één na grootste afdeling van Agfa en een van de belangrijkste groeimotoren van de groep. Binnen het partnership met EFI kan Agfa zijn klantenaanbod en zijn commerciële draagwijdte uitbreiden, aldus Pascal Juéry, de CEO van Agfa-Gevaert. Agfa neemt twee roll-to-roll LED UV-printers van EFI (met een breedte van 5,2 m) in zijn aanbod op, terwijl EFI de hybride LED UV-inkjetprinters van Agfa zal verkopen (zie kader). De samenwerking tussen de twee bedrijven zal internationaal voor het eerst duidelijk worden op de internationale vakbeurs Fespa die van 19 tot 22 maart 2024 in Amsterdam (Nederland) plaatsvindt.Arnaud Calleja, vice-president Digital Printing Solutions bij Agfa, duidt: "We zijn opgetogen over de samenwerking met EFI. Door hun roll-to-roll-platform te integreren, in ons sign & display-aanbod zijn we klaar om een uitzonderlijk divers productgamma met ongekende waarde te leveren aan ons klantenbestand. Tegelijkertijd kunnen we ons allebei blijven richten op productinnovatie binnen onze respectieve gespecialiseerde domeinen, zodat onze technologieën toonaangevend blijven op het gebied van digitale druktransformatie.""Al meer dan dertig jaar richt EFI zich op de digitalisering van hoogwaardige printtoepassingen. EFI en Agfa zijn de meest vertrouwde merken in de industrie en we hebben nu de mogelijkheid om de digitale reis van onze klanten te versnellen en hen nog productiever te maken. We zijn enthousiast over dit volgende hoofdstuk en over de mogelijkheid om de sterke punten van beide organisaties te benutten om de industrie vooruit te helpen", stelt Frank Pennisi, de CEO van EFI. Volgens Viviane Dictus, de woordvoerster van Agfa, in de krant De Tijd zal "de operatie een positieve impact hebben op de resultaten van de afdeling Digital Print & Chemicals, die in 2022 een omzet van 372 miljoen euro boekte. In de periode van half 2024 tot half 2025 zal de samenwerking de omzet met 15 à 20 miljoen euro verhogen. Nadien stijgt dat cijfer tot 30 of 40 miljoen euro per jaar."Agfa en EFI zijn niet aan hun eerste samenwerking toe. De workflow Apogee van Agfa werd in 2016 bijvoorbeeld al geïntegreerd in de digitale frontoplossingen (DFE) Fiery van EFI. De twee fabrikanten van grootformaatprinters verbinden er zich toe om te blijven innoveren en de verschillende toepassingen van de inkjetdruk te verruimen, meer bepaald in de verpakkingssector. "Agfa blijft nieuwe producten ontwikkelen en breidt zijn aanbod tot verschillende segmenten en toepassingen uit", aldus Mike Horsten, PR-manager bij Digital Printing Solutions & Chemicals. "Agfa heeft nieuwe printtechnologieën ontwikkeld, zoals de Speedset 1060 (inkjetpers in de bètatestfase, bestemd voor het verpakkingssegment, 11.000 B1-vellen per uur, nvdr.) en andere printplatforms, om in elke markt die het bedrijf bedient de beste oplossingen in hun categorie te kunnen aanbieden", gaat hij voort.