De terugval van de omzet heeft onder meer te maken met de impact van de coronapandemie, die zich vooral op de drukactiviteiten laat voelen, meldt Agfa woensdag.

De COVID-19-pandemie, de problemen in de offsetdrukindustrie en de heroriëntatie op activiteiten met hogere marges in verschillende activiteitsgebieden hadden een sterke impact op de omzet van de groep', klinkt het in een persbericht. De aangepaste operationele winst (ebit) ging bijna de helft lager tot 16 miljoen euro.

Agfa-Gevaert verwacht een licht herstel in het derde kwartaal, maar 'het hersteltempo zal naar verwachting nog zeer laag blijven', luidt het. Vooral in de drukindustrie kan de impact van de coronapandemie de komende kwartalen nog aanzienlijk zijn. Vooruitzichten voor het volledige jaar 2020 geeft het bedrijf niet.

In mei werd de verkoop afgerond van een deel van de HealthCare IT-activiteiten aan de Italiaanse groep Dedalus voor een ondernemingswaarde van 975 miljoen. Dankzij die verkoop boekte Agfa-Gevaert in het tweede kwartaal een nettowinst van 668 miljoen euro. De opbrengst van de verkoop houdt Agfa bij. Ongeveer 350 miljoen euro wordt gebruikt om de pensioenregelingen te verstevigen, de rest 'om de toekomst van de onderneming veilig te stellen en om de strategieën van de divisies voort uit te voeren'

Bron: Belga

In de afdeling Digital Print & Chemicals viel de omzet in het tweede kwartaal terug met -29% ten opzichte van Q2 2019. Grootformaatprinten is een onderdeel van deze afdeling.

Agfa: Op het vlak van digital print had COVID-19 een zware impact op de grootformaatdrukactiviteiten in het tweede kwartaal. De markt kwam nagenoeg tot een stilstand tegen het einde van het eerste kwartaal omdat veel bedrijven weigerachtig staan tegenover investeringen in nieuwe drukmachines. Desondanks bereidt Agfa verscheidene nieuwe productlanceringen voor om klaar te zijn voor de post-COVID marktheropleving.

De inktverkoop bleef geleidelijk toenemen. Agfa introduceerde recent oplossingen voor nieuwe digitale drukapplicaties, zoals laminaatvloeren en leder.

De omzet van de divisie Offset Solutions daalde met 25,1% tot 155 miljoen euro. Zoals verwacht had de COVID-19-pandemie een erg sterke impact in het tweede kwartaal, bovenop de structurele achteruitgang van de offsetmarkten. De pandemie veroorzaakt een terugloop in de reclame- en commerciële activiteiten, wat leidt tot lagere drukvolumes en een kleinere vraag naar drukplaten.

Bron: Agfa

De terugval van de omzet heeft onder meer te maken met de impact van de coronapandemie, die zich vooral op de drukactiviteiten laat voelen, meldt Agfa woensdag.De COVID-19-pandemie, de problemen in de offsetdrukindustrie en de heroriëntatie op activiteiten met hogere marges in verschillende activiteitsgebieden hadden een sterke impact op de omzet van de groep', klinkt het in een persbericht. De aangepaste operationele winst (ebit) ging bijna de helft lager tot 16 miljoen euro.Agfa-Gevaert verwacht een licht herstel in het derde kwartaal, maar 'het hersteltempo zal naar verwachting nog zeer laag blijven', luidt het. Vooral in de drukindustrie kan de impact van de coronapandemie de komende kwartalen nog aanzienlijk zijn. Vooruitzichten voor het volledige jaar 2020 geeft het bedrijf niet.In mei werd de verkoop afgerond van een deel van de HealthCare IT-activiteiten aan de Italiaanse groep Dedalus voor een ondernemingswaarde van 975 miljoen. Dankzij die verkoop boekte Agfa-Gevaert in het tweede kwartaal een nettowinst van 668 miljoen euro. De opbrengst van de verkoop houdt Agfa bij. Ongeveer 350 miljoen euro wordt gebruikt om de pensioenregelingen te verstevigen, de rest 'om de toekomst van de onderneming veilig te stellen en om de strategieën van de divisies voort uit te voeren'Bron: BelgaIn de afdeling Digital Print & Chemicals viel de omzet in het tweede kwartaal terug met -29% ten opzichte van Q2 2019. Grootformaatprinten is een onderdeel van deze afdeling.Agfa: Op het vlak van digital print had COVID-19 een zware impact op de grootformaatdrukactiviteiten in het tweede kwartaal. De markt kwam nagenoeg tot een stilstand tegen het einde van het eerste kwartaal omdat veel bedrijven weigerachtig staan tegenover investeringen in nieuwe drukmachines. Desondanks bereidt Agfa verscheidene nieuwe productlanceringen voor om klaar te zijn voor de post-COVID marktheropleving. De inktverkoop bleef geleidelijk toenemen. Agfa introduceerde recent oplossingen voor nieuwe digitale drukapplicaties, zoals laminaatvloeren en leder.De omzet van de divisie Offset Solutions daalde met 25,1% tot 155 miljoen euro. Zoals verwacht had de COVID-19-pandemie een erg sterke impact in het tweede kwartaal, bovenop de structurele achteruitgang van de offsetmarkten. De pandemie veroorzaakt een terugloop in de reclame- en commerciële activiteiten, wat leidt tot lagere drukvolumes en een kleinere vraag naar drukplaten.Bron: Agfa