De brutowinst van de Groep groeide van 710 miljoen euro (32,4% van de omzet) in 2018 tot 729 miljoen euro (32,6% van de omzet). De Agfa-Gevaert Groep boekte een nettoverlies van 48 miljoen euro (inclusief IFRS 16). Behalve Offset Solutions leverden alle divisies onderliggende winstgroei. Er werd eenwaardeverminderingsverlies van 66,7 miljoen euro geboekt ten gevolge van de evolutie in de offsetindustrie. Het nettoresultaat kwam uit op 19 miljoen euro exclusief waardeverminderingsverlies en - 48 miljoen euro inclusief waardeverminderingsverlies (inclusief IFRS 16).

Maatregelen om uitdagingen in offsetindustrie aan te pakken

De tegenwind in de drukindustrie zette Agfa ertoe aan om een voorzichtigere houding aan te nemen m.b.t. zijn toekomstige offsetactiviteiten en om een waardeverminderingsverlies van 66,7 miljoen euro te boeken.

De divisie Offset Solutions is actief in een markt die gekenmerkt wordt door veelvuldige uitdagingen, waaronder een sterke achteruitgang in de vraag voor analoge drukvoorbereidingstechnologie, dalende volumes voor kranten en commercieel drukwerk, prijsdruk door een intense concurrentiestrijd en hoge aluminiumkosten.

Aangezien een groot deel van de drukplaten van de divisie in China geproduceerd wordt, zal de recente uitbraak van het coronavirus waarschijnlijk ook een impact op de business hebben. De supply chain in China is verstoord en de virusuitbraak vertraagt ook de verdere implementatie van de offsetalliantie met Lucky HuaGuang Graphics. Deze alliantie werd in 2018 getekend en in 2019 verder geïmplementeerd. Het is een industrieel partnership dat tot doel heeft Agfa's productieapparaat te optimaliseren om zo de concurrentiekracht te vergroten. Voorts omvat de alliantie ook de implementatie van een gezamenlijk verkoopplatform voor de Chinese markt.

Een van de voornaamste prioriteiten van de Agfa-Gevaert Groep is de implementatie van een omvangrijk plan ter verbetering van de rendabiliteit van de divisie Offset Solutions.

Groei Digital Print & Chemicals

Op basis van de sterke prestaties van de kernactiviteiten, groeide de omzet van de divisie Digital Print & Chemicals in 2019 met 5,5%. In het inkjet-segment boekten de inktproducten een volume- en omzetgroei. De verkoop van grootformaatmachines steeg eveneens op basis van het succes van de high end-systemen zoals de Jeti Tauro H3300 LED.

In het Industrial Films and Foils-segment presteerde het Synaps Synthetic Paper-gamma goed, ook omdat Agfa's papiergamma verdeeld wordt in een toenemend aantal geografieën. Het Orgacon Electronic Materials-gamma van het Electronic Print-segment rapporteerde eveneens goede omzetcijfers. Voorts boekt de divisie vooruitgang in een aantal veelbelovende gebieden. Zo leidt de opkomst van de waterstofeconomie bijvoorbeeld tot een groeiende interesse in Agfa's membranen voor alkaline waterelektrolyse.

De brutowinst van de Groep groeide van 710 miljoen euro (32,4% van de omzet) in 2018 tot 729 miljoen euro (32,6% van de omzet). De Agfa-Gevaert Groep boekte een nettoverlies van 48 miljoen euro (inclusief IFRS 16). Behalve Offset Solutions leverden alle divisies onderliggende winstgroei. Er werd eenwaardeverminderingsverlies van 66,7 miljoen euro geboekt ten gevolge van de evolutie in de offsetindustrie. Het nettoresultaat kwam uit op 19 miljoen euro exclusief waardeverminderingsverlies en - 48 miljoen euro inclusief waardeverminderingsverlies (inclusief IFRS 16).Maatregelen om uitdagingen in offsetindustrie aan te pakkenDe tegenwind in de drukindustrie zette Agfa ertoe aan om een voorzichtigere houding aan te nemen m.b.t. zijn toekomstige offsetactiviteiten en om een waardeverminderingsverlies van 66,7 miljoen euro te boeken.De divisie Offset Solutions is actief in een markt die gekenmerkt wordt door veelvuldige uitdagingen, waaronder een sterke achteruitgang in de vraag voor analoge drukvoorbereidingstechnologie, dalende volumes voor kranten en commercieel drukwerk, prijsdruk door een intense concurrentiestrijd en hoge aluminiumkosten.Aangezien een groot deel van de drukplaten van de divisie in China geproduceerd wordt, zal de recente uitbraak van het coronavirus waarschijnlijk ook een impact op de business hebben. De supply chain in China is verstoord en de virusuitbraak vertraagt ook de verdere implementatie van de offsetalliantie met Lucky HuaGuang Graphics. Deze alliantie werd in 2018 getekend en in 2019 verder geïmplementeerd. Het is een industrieel partnership dat tot doel heeft Agfa's productieapparaat te optimaliseren om zo de concurrentiekracht te vergroten. Voorts omvat de alliantie ook de implementatie van een gezamenlijk verkoopplatform voor de Chinese markt. Een van de voornaamste prioriteiten van de Agfa-Gevaert Groep is de implementatie van een omvangrijk plan ter verbetering van de rendabiliteit van de divisie Offset Solutions.Groei Digital Print & ChemicalsOp basis van de sterke prestaties van de kernactiviteiten, groeide de omzet van de divisie Digital Print & Chemicals in 2019 met 5,5%. In het inkjet-segment boekten de inktproducten een volume- en omzetgroei. De verkoop van grootformaatmachines steeg eveneens op basis van het succes van de high end-systemen zoals de Jeti Tauro H3300 LED.In het Industrial Films and Foils-segment presteerde het Synaps Synthetic Paper-gamma goed, ook omdat Agfa's papiergamma verdeeld wordt in een toenemend aantal geografieën. Het Orgacon Electronic Materials-gamma van het Electronic Print-segment rapporteerde eveneens goede omzetcijfers. Voorts boekt de divisie vooruitgang in een aantal veelbelovende gebieden. Zo leidt de opkomst van de waterstofeconomie bijvoorbeeld tot een groeiende interesse in Agfa's membranen voor alkaline waterelektrolyse.