Tijdens het tweede kwartaal realiseerde Agfa-Gevaert een omzet van 441 miljoen euro. Dat is 11,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de coronacrisis nog volop woedde. Zonder het negatieve effect van wisselkoersen gaat het om een stijging van 13,5 procent. Alle divisies knoopten aan met groei, mede dankzij de doorgevoerde prijsverhogingen.

Inflatoire druk

De beeldvormingsgroep verwacht een herstel van de volumes in de tweede helft van het jaar. "Verwacht wordt dat de aangepaste EBITDA van de groep in die periode zwaarder beïnvloed zal worden door de inflatoire druk en de structurele achteruitgang in de divisie Offset Solutions", duidt Agfa. Bij Offset Solutions steeg de omzet met 17,8 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2020. Ondanks die toename keerde de grootste divisie van Agfa niet terug naar het pre-Covid-niveau. "Om de rendabiliteit te verbeteren en om de achteruitgang van de marktvraag aan te pakken, herbekijkt Agfa zijn businessmodel voor offset", stelt de groep.

Agfa verwacht dat de grondstofkosten de komende kwartalen een grotere impact zullen hebben. "De komende maanden zullen we het prijsmanagement voortzetten en zelfs intensifiëren", zegt Pascal Juéry. "Voor sommige activiteiten zit er echter een vertraging op de prijsacties door contractuele mechanismen."

Inkten en grootformaat

In de divisie Digital Print & Chemicals, die sinds mei 2021 wordt geleid door Vincent Wille, rapporteert Agfa dat de inktproductgamma's voor sign- en displaytoepassingen het goed doen, met een terugkeer naar of zelfs een overtreffing van de pre-Covid-niveaus. De activiteiten op het vlak van grootformaatdrukapparatuur herstellen zich van de zware corona-impact. "Het lagere marktsegment - dat Agfa bedient met zijn Anapurna-gamma - herstelt zich trager dan de high-end systemen", stelt de groep.

Agfa's recent geïntroduceerde Jeti Tauro H3300 UHS LED-systeem - de snelste Jeti Tauro-printer tot nu toe - sloeg volgens het bedrijf meteen aan. In het tweede kwartaal introduceerde Agfa ook de Avinci CX3200, een rol-naar-rol sublimatieprinter die productiviteit en een consistente drukkwaliteit biedt op een brede waaier van op polyester gebaseerde stoffen. De machine drukt zowel direct als via transferpapier.

Ook de verkoop van inkten voor industriële toepassingen bleef sterk groeien, deels dankzij de oplossingen voor nieuwe digitale druktoepassingen, zoals laminaatvloeren en -meubelpanelen en lederdecoratie.

Tijdens het tweede kwartaal realiseerde Agfa-Gevaert een omzet van 441 miljoen euro. Dat is 11,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de coronacrisis nog volop woedde. Zonder het negatieve effect van wisselkoersen gaat het om een stijging van 13,5 procent. Alle divisies knoopten aan met groei, mede dankzij de doorgevoerde prijsverhogingen.De beeldvormingsgroep verwacht een herstel van de volumes in de tweede helft van het jaar. "Verwacht wordt dat de aangepaste EBITDA van de groep in die periode zwaarder beïnvloed zal worden door de inflatoire druk en de structurele achteruitgang in de divisie Offset Solutions", duidt Agfa. Bij Offset Solutions steeg de omzet met 17,8 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2020. Ondanks die toename keerde de grootste divisie van Agfa niet terug naar het pre-Covid-niveau. "Om de rendabiliteit te verbeteren en om de achteruitgang van de marktvraag aan te pakken, herbekijkt Agfa zijn businessmodel voor offset", stelt de groep.Agfa verwacht dat de grondstofkosten de komende kwartalen een grotere impact zullen hebben. "De komende maanden zullen we het prijsmanagement voortzetten en zelfs intensifiëren", zegt Pascal Juéry. "Voor sommige activiteiten zit er echter een vertraging op de prijsacties door contractuele mechanismen."In de divisie Digital Print & Chemicals, die sinds mei 2021 wordt geleid door Vincent Wille, rapporteert Agfa dat de inktproductgamma's voor sign- en displaytoepassingen het goed doen, met een terugkeer naar of zelfs een overtreffing van de pre-Covid-niveaus. De activiteiten op het vlak van grootformaatdrukapparatuur herstellen zich van de zware corona-impact. "Het lagere marktsegment - dat Agfa bedient met zijn Anapurna-gamma - herstelt zich trager dan de high-end systemen", stelt de groep.Agfa's recent geïntroduceerde Jeti Tauro H3300 UHS LED-systeem - de snelste Jeti Tauro-printer tot nu toe - sloeg volgens het bedrijf meteen aan. In het tweede kwartaal introduceerde Agfa ook de Avinci CX3200, een rol-naar-rol sublimatieprinter die productiviteit en een consistente drukkwaliteit biedt op een brede waaier van op polyester gebaseerde stoffen. De machine drukt zowel direct als via transferpapier.Ook de verkoop van inkten voor industriële toepassingen bleef sterk groeien, deels dankzij de oplossingen voor nieuwe digitale druktoepassingen, zoals laminaatvloeren en -meubelpanelen en lederdecoratie.