Agfa kondigt de drukvoorbereidingssoftware SolidTune aan. Die is ontwikkeld om het inktverbruik bij de productie van verpakkingen te verminderen. De software past een algoritme toe op volle kleurvlakken en op tekst, nadat het raster aangebracht is en voor de platen vervaardigd worden. Volgens Agfa vermindert het procedé de inkthoeveelheid die nodig is gemiddeld met drie procent. De software voorziet ook in een unieke bescherming van de randen: dat wil zeggen dat de randen van kleurvlakken behouden blijven wat een zuivere en duidelijke druk oplevert. "Dat kenmerk maakt het mogelijk om betere 1-bits-bestanden te creëren om verpakkingen in offset te drukken waarbij steunkleuren vaak vol gedrukt worden", aldus Agfa.

SolidTune neemt essentiële elementen over van de drukvoorbereidingssoftware InkTune en PressTune, die uitgewerkt werden om de productiekosten bij offset te verminderen en die in 2021 op de markt gebracht werden. Andy Grant, global head of software bij Agfa: "SolidTune is een nieuwe innovatie die Agfa aan zijn ECO3-programma toevoegt om het inktverbruik maximaal te verminderen en om meer toegevoegde waarde te creëren, meer bepaald door de best mogelijke drukkwaliteit te bieden".

Snellere productie

Door het inktverbruik te verminderen, dalen ook de productietijden omdat de dunnere inktlaag die met SolidTune gecreëerd wordt, sneller droogt en minder energie verbruikt. Omdat het drukwerk sneller droog is, kan ook de afwerking sneller van start gaan. "De invoering van SolidTune in de productiestroom verbetert de spreiding van de inkt en vermindert het probleem waarbij inkt van het éne gedrukte vel op het andere wordt overgezet. Bovendien oefent het inktsysteem minder kracht uit op de drager waardoor vermeden wordt dat vezeltjes in de bovenste laag van het papier loskomen. Dat probleem ligt vaak aan de basis van kwaliteitsverlies in het drukbeeld en kan ertoe leiden dat het drukwerk afgekeurd wordt", stelt Agfa.

De software SolidTune wordt onder licentie aangeboden in de drukvoorbereidingssystemen Apogee en Amfortis. De fabrikant deelt ook nog mee dat de software compatibel is met elke rastertechnologie, onder andere Agfa SPIR@L.

Agfa kondigt de drukvoorbereidingssoftware SolidTune aan. Die is ontwikkeld om het inktverbruik bij de productie van verpakkingen te verminderen. De software past een algoritme toe op volle kleurvlakken en op tekst, nadat het raster aangebracht is en voor de platen vervaardigd worden. Volgens Agfa vermindert het procedé de inkthoeveelheid die nodig is gemiddeld met drie procent. De software voorziet ook in een unieke bescherming van de randen: dat wil zeggen dat de randen van kleurvlakken behouden blijven wat een zuivere en duidelijke druk oplevert. "Dat kenmerk maakt het mogelijk om betere 1-bits-bestanden te creëren om verpakkingen in offset te drukken waarbij steunkleuren vaak vol gedrukt worden", aldus Agfa.SolidTune neemt essentiële elementen over van de drukvoorbereidingssoftware InkTune en PressTune, die uitgewerkt werden om de productiekosten bij offset te verminderen en die in 2021 op de markt gebracht werden. Andy Grant, global head of software bij Agfa: "SolidTune is een nieuwe innovatie die Agfa aan zijn ECO3-programma toevoegt om het inktverbruik maximaal te verminderen en om meer toegevoegde waarde te creëren, meer bepaald door de best mogelijke drukkwaliteit te bieden".Door het inktverbruik te verminderen, dalen ook de productietijden omdat de dunnere inktlaag die met SolidTune gecreëerd wordt, sneller droogt en minder energie verbruikt. Omdat het drukwerk sneller droog is, kan ook de afwerking sneller van start gaan. "De invoering van SolidTune in de productiestroom verbetert de spreiding van de inkt en vermindert het probleem waarbij inkt van het éne gedrukte vel op het andere wordt overgezet. Bovendien oefent het inktsysteem minder kracht uit op de drager waardoor vermeden wordt dat vezeltjes in de bovenste laag van het papier loskomen. Dat probleem ligt vaak aan de basis van kwaliteitsverlies in het drukbeeld en kan ertoe leiden dat het drukwerk afgekeurd wordt", stelt Agfa.De software SolidTune wordt onder licentie aangeboden in de drukvoorbereidingssystemen Apogee en Amfortis. De fabrikant deelt ook nog mee dat de software compatibel is met elke rastertechnologie, onder andere Agfa SPIR@L.