Agfa laat Grafisch Nieuws desgevraagd weten dat het gaat om "een oefening om op de korte termijn de focus op het verbeteren van de rendabiliteit van Offset, en om op de lange termijn ons de nodige flexibiliteit te geven om in te spelen op wijzigingen in de markt". Ook het portfolio zal worden gestroomlijnd, maar: "Er zijn nog geen concrete zaken over producten en dergelijke beslist."

De Offset Solutions-divise is goed voor ruim 40 procent van de totale omzet van Agfa. Ze werd hard getroffen door de gevolgen van de corona-pandemie en zag in het derde kwartaal van 2020 de omzet in offsetplaten met 18,5 procent teruglopen naar 168 miljoen euro. Ook de bruto winstmarge van de divisie daalde met ruim 20 procent. Offset Solutions eindigde het kwartaal met een verlies van 7 miljoen euro.

Agfa probeert al langer de platen-activiteiten weer op het spoor te krijgen. Vorig jaar sloten de platenfabrieken in Pont-à-Marcq (Frankrijk) en Leeds (VK) om de winstgevendheid van de divisie te verbeteren. Eerder al, in 2018, ging Agfa een strategische samenwerking aan met Lucky HuaGuang Graphics. De Chinese partner stelt aan Agfa capaciteit ter beschikking en produceert, met gebruikmaking van Agfa-technologie, offsetplaten voor de Chinese markt.

De verzelfstandiging van de Offset Solution-divisie binnen Agfa maakt ook de weg vrij naar een eventuele verkoop van de activiteiten. Concrete plannen daartoe lijken er niet te zijn, maar de nieuwe structuur zorgt wel voor extra flexibiliteit "indien een strategische optie ons pad zou kruisen", stelt de woordvoerster in een reactie aan Trends.

Behalve Offset Solutions telt de Agfa Groep nog de divisies Radiology Solutions, Digital Print & Chemicals en HealthCare IT. Van die laatste divisie werd vorig jaar nog een deel verkocht, voor bijna 1 miljard euro.

Agfa laat Grafisch Nieuws desgevraagd weten dat het gaat om "een oefening om op de korte termijn de focus op het verbeteren van de rendabiliteit van Offset, en om op de lange termijn ons de nodige flexibiliteit te geven om in te spelen op wijzigingen in de markt". Ook het portfolio zal worden gestroomlijnd, maar: "Er zijn nog geen concrete zaken over producten en dergelijke beslist."De Offset Solutions-divise is goed voor ruim 40 procent van de totale omzet van Agfa. Ze werd hard getroffen door de gevolgen van de corona-pandemie en zag in het derde kwartaal van 2020 de omzet in offsetplaten met 18,5 procent teruglopen naar 168 miljoen euro. Ook de bruto winstmarge van de divisie daalde met ruim 20 procent. Offset Solutions eindigde het kwartaal met een verlies van 7 miljoen euro.Agfa probeert al langer de platen-activiteiten weer op het spoor te krijgen. Vorig jaar sloten de platenfabrieken in Pont-à-Marcq (Frankrijk) en Leeds (VK) om de winstgevendheid van de divisie te verbeteren. Eerder al, in 2018, ging Agfa een strategische samenwerking aan met Lucky HuaGuang Graphics. De Chinese partner stelt aan Agfa capaciteit ter beschikking en produceert, met gebruikmaking van Agfa-technologie, offsetplaten voor de Chinese markt.De verzelfstandiging van de Offset Solution-divisie binnen Agfa maakt ook de weg vrij naar een eventuele verkoop van de activiteiten. Concrete plannen daartoe lijken er niet te zijn, maar de nieuwe structuur zorgt wel voor extra flexibiliteit "indien een strategische optie ons pad zou kruisen", stelt de woordvoerster in een reactie aan Trends.Behalve Offset Solutions telt de Agfa Groep nog de divisies Radiology Solutions, Digital Print & Chemicals en HealthCare IT. Van die laatste divisie werd vorig jaar nog een deel verkocht, voor bijna 1 miljard euro.