Antalis introduceert het Green Star System dat met nul tot vijf sterren in één oogopslag inzichtelijk maakt hoe milieuverantwoord papiersoorten zijn.

Eerder dit jaar lanceerde Antalis met Arjowiggins Graphic de Eco-calculator, een online hulpmiddel om de impact van papieraankopen op het milieu te berekenen.

Het Green Star System is een eenvoudig visueel instrument voor iedereen die verantwoordelijk wil omgaan met papier, waarbij scores worden toegekend op basis van milieuprestaties. Daarmee volgt het bedrijf de trend voor bijvoorbeeld elektronica en hotelovernachtingen.

Het aantal sterren geeft aan in hoeverre de producten voldoen aan een aantal internationaal erkende criteria met betrekking tot de herkomst van grondstoffen en het productieproces (fabrikant). Dat betekent bijvoorbeeld dat producten die gemaakt zijn van minimaal 50% gerecycleerd papier en het EU Ecolabel hebben vijf sterren ontvangen. Producten die aan minder strenge voorwaarden voldoen krijgen minder of geen sterren toegekend.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Milieubewust inkopen is voor veel organisaties een vanzelfsprekend onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De keuze voor producten, waaronder papier, wordt bepaald door diverse criteria zoals prijs, kwaliteit en milieuvriendelijkheid. Er zijn echter verschillende manieren om te bepalen of en in welke mate papier verantwoord is, er zijn namelijk certificeringen en labels in overvloed. Dat maakt het soms lastig dit te beoordelen. Papierdistributeur Antalis maakt het haar klanten gemakkelijk door aangeboden producten zichtbaar te beoordelen met nul tot vijf sterren op basis van milieuprestatie.

Rosette Lauwers, Business Manager Office & Packaging bij Antalis: "We signaleren steeds meer behoefte aan maatschappelijk- en milieuverantwoord inkopen. Voor grotere organisaties is dit onderdeel van hun inkoopbeleid. Antalis heeft daarvoor een duidelijke 'white-paper' geschreven over de papierindustrie en redenen waarom papier geïntegreerd zou moeten worden binnen haar duurzaamheidsbeleid.

Gezien de eenvoud van het sterrensysteem wordt het nu ook voor bedrijven en consumenten makkelijker een verantwoorde keuze te maken zonder de inspanningen die een intensief inkoopbeleid vergt. Classificeren met een aantal sterren visualiseert hoe verantwoord een product is qua productieproces en samenstelling. In een speciale groene brochuremap en op onze website is te zien aan welke strenge eisen een product moet voldoen om de sterren te verdienen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat producten met drie tot vijf sterren milieuverantwoord zijn."

Meer informatie over het Green Star System is te vinden op de website van Antalis. Daar kunt u ook het filmpje "Wist u dat?" bekijken, met daarin 12 mythes en feiten over de papierindustrie.

Antalis introduceert het Green Star System dat met nul tot vijf sterren in één oogopslag inzichtelijk maakt hoe milieuverantwoord papiersoorten zijn. Eerder dit jaar lanceerde Antalis met Arjowiggins Graphic de Eco-calculator, een online hulpmiddel om de impact van papieraankopen op het milieu te berekenen.Het Green Star System is een eenvoudig visueel instrument voor iedereen die verantwoordelijk wil omgaan met papier, waarbij scores worden toegekend op basis van milieuprestaties. Daarmee volgt het bedrijf de trend voor bijvoorbeeld elektronica en hotelovernachtingen.Het aantal sterren geeft aan in hoeverre de producten voldoen aan een aantal internationaal erkende criteria met betrekking tot de herkomst van grondstoffen en het productieproces (fabrikant). Dat betekent bijvoorbeeld dat producten die gemaakt zijn van minimaal 50% gerecycleerd papier en het EU Ecolabel hebben vijf sterren ontvangen. Producten die aan minder strenge voorwaarden voldoen krijgen minder of geen sterren toegekend.Maatschappelijk verantwoord ondernemenMilieubewust inkopen is voor veel organisaties een vanzelfsprekend onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De keuze voor producten, waaronder papier, wordt bepaald door diverse criteria zoals prijs, kwaliteit en milieuvriendelijkheid. Er zijn echter verschillende manieren om te bepalen of en in welke mate papier verantwoord is, er zijn namelijk certificeringen en labels in overvloed. Dat maakt het soms lastig dit te beoordelen. Papierdistributeur Antalis maakt het haar klanten gemakkelijk door aangeboden producten zichtbaar te beoordelen met nul tot vijf sterren op basis van milieuprestatie. Rosette Lauwers, Business Manager Office & Packaging bij Antalis: "We signaleren steeds meer behoefte aan maatschappelijk- en milieuverantwoord inkopen. Voor grotere organisaties is dit onderdeel van hun inkoopbeleid. Antalis heeft daarvoor een duidelijke 'white-paper' geschreven over de papierindustrie en redenen waarom papier geïntegreerd zou moeten worden binnen haar duurzaamheidsbeleid. Gezien de eenvoud van het sterrensysteem wordt het nu ook voor bedrijven en consumenten makkelijker een verantwoorde keuze te maken zonder de inspanningen die een intensief inkoopbeleid vergt. Classificeren met een aantal sterren visualiseert hoe verantwoord een product is qua productieproces en samenstelling. In een speciale groene brochuremap en op onze website is te zien aan welke strenge eisen een product moet voldoen om de sterren te verdienen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat producten met drie tot vijf sterren milieuverantwoord zijn."Meer informatie over het Green Star System is te vinden op de website van Antalis. Daar kunt u ook het filmpje "Wist u dat?" bekijken, met daarin 12 mythes en feiten over de papierindustrie.