Australische regering moedigt drukken van zonnepanelen aan

28/11/16 om 00:20 - Bijgewerkt om 07:39

De Australische regering moedigt bedrijven, waaronder drukkerijen, aan om gedrukte zonnepanelen te ontwikkelen voor commercieel gebruik. Het ziet Australië als marktleider in een business die vandaag geschat wordt op 250 miljoen Australische dollar per jaar.

Australische regering moedigt drukken van zonnepanelen aan

© Getty Images/iStockphoto

De federale regering investeerde eerder 1,6 miljoen dollar in een project voor de ontwikkeling van goedkopere, draagbare gedrukte zonnepanelen. Het onderzoek is een samenwerking tussen de drukkerij Norwood Commercial uit Melbourne, CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) en de start-up Solafast. "De studie die over een periode van twee jaar loopt, moet de kost van fotovoltaïsche zonnecellen naar beneden halen en een milieuverantwoord bouwmateriaal opleveren dat de architecturale integriteit niet aantast," zegt Greg Hunt, de Minister van industrie, innovatie en wetenschappen.

De gedrukte zonnecellen waarvan sprake, worden gemaakt door het drukken van speciale inkten met industriële productiepersen op plastiek filmrollen. De zonnepanelen zijn dun, flexibel en erg licht waardoor ze kunnen gebruikt worden in objecten en structuren op een manier die niet met conventionele zonnepanelen mogelijk is. Graham Dancey van Norwood Commercial zegt dat de zonnepanelen in massaproductie goedkoop kunnen worden gefabriceerd ten opzichte van traditionele siliconen zonnepanelen. "Ze kunnen verstuurd worden naar plaatsen waar zich een natuurramp heeft voorgedaan om er de energievoorziening te helpen herstellen." De zonnecellen kunnen ook worden ingebouwd in materialen voor dakbedekking en gevelbekleding. Dat is een andere beloftvolle toepassing.

Bron: Australian Printer

Lees meer over: