Hoe zal het de volgende drupa vergaan? Als gevolg van de coronapandemie werd de editie van 2020 al naar 2021 verschoven, waarna Xerox en Bobst afhaakten. Sindsdien hebben nog andere constructeurs hun deelname geannuleerd. Zo hebben Heidelberg, Komori en manroland in juli meegedeeld dat ze niet aan de drupa die voor april 2021 gepland is, zullen deelnemen. De beslissing om niet aan de beurs deel te nemen, steunt op de blijvende verspreiding van covid-19 en op het risico van een tweede besmettingsgolf.

Als compensatie plant de Japanse constructeur Komori de lancering van een gamma nieuwe producten en diensten via opendeurdagen en via een actieve aanwezigheid op regionale beurzen.

Algemeen directeur van de groep Manroland Sheetfed, Rafael Penuela-Torres, verklaarde op zijn beurt dat een deelname aan de drupa of aan gelijk welke andere beurs helemaal geen zin heeft tijdens de huidige coronapandemie. "Het is jammer want op de beurs hadden we demonstaties kunnen geven met de Roland 900 Evolution, de pers die we onlangs uitgebracht hebben, en met de nieuwe Roland 700 Evolution Elite. Maar in de huidige omstandigheden is dat jammer genoeg niet haalbaar. In plaats daarvan organiseren we in de herfst een reeks van live seminaries via het internet."

De desertie van de Duitse constructeur Heidelberg, nog altijd de grootste persenbouwer ter wereld, is een echte mokerslag voor drupa. In deze onzekere tijden plaatst Heidelberg overigens vraagtekens bij alle internationale beurzen die in 2021 gepland zijn. In de plaats daarvan schuift Heidelberg nieuwe concepten voor virtuele beurzen en regionale evenementen naar voren.

Bij de exposanten die blijven, hebben sommigen hun aanwezigheid teruggeschroefd. Zo neemt HP, de reus van de digitale druk, een stand in die nog maar half zo groot is als anders - en gewoonlijk is HP toch de exposant met de grootste stand die de hele zaal 17 in beslag neemt.

Die annuleringen doen vragen rijzen over de toekomst van het evenement en voeden de vrees voor een domino-effect. Tot op vandaag is Koenig & Bauer de enige grote speler uit de offsetdruk die zijn aanwezigheid op drupa 2021 bevestigd heeft.

Hoe zal het de volgende drupa vergaan? Als gevolg van de coronapandemie werd de editie van 2020 al naar 2021 verschoven, waarna Xerox en Bobst afhaakten. Sindsdien hebben nog andere constructeurs hun deelname geannuleerd. Zo hebben Heidelberg, Komori en manroland in juli meegedeeld dat ze niet aan de drupa die voor april 2021 gepland is, zullen deelnemen. De beslissing om niet aan de beurs deel te nemen, steunt op de blijvende verspreiding van covid-19 en op het risico van een tweede besmettingsgolf.Als compensatie plant de Japanse constructeur Komori de lancering van een gamma nieuwe producten en diensten via opendeurdagen en via een actieve aanwezigheid op regionale beurzen.Algemeen directeur van de groep Manroland Sheetfed, Rafael Penuela-Torres, verklaarde op zijn beurt dat een deelname aan de drupa of aan gelijk welke andere beurs helemaal geen zin heeft tijdens de huidige coronapandemie. "Het is jammer want op de beurs hadden we demonstaties kunnen geven met de Roland 900 Evolution, de pers die we onlangs uitgebracht hebben, en met de nieuwe Roland 700 Evolution Elite. Maar in de huidige omstandigheden is dat jammer genoeg niet haalbaar. In plaats daarvan organiseren we in de herfst een reeks van live seminaries via het internet."De desertie van de Duitse constructeur Heidelberg, nog altijd de grootste persenbouwer ter wereld, is een echte mokerslag voor drupa. In deze onzekere tijden plaatst Heidelberg overigens vraagtekens bij alle internationale beurzen die in 2021 gepland zijn. In de plaats daarvan schuift Heidelberg nieuwe concepten voor virtuele beurzen en regionale evenementen naar voren.Bij de exposanten die blijven, hebben sommigen hun aanwezigheid teruggeschroefd. Zo neemt HP, de reus van de digitale druk, een stand in die nog maar half zo groot is als anders - en gewoonlijk is HP toch de exposant met de grootste stand die de hele zaal 17 in beslag neemt.Die annuleringen doen vragen rijzen over de toekomst van het evenement en voeden de vrees voor een domino-effect. Tot op vandaag is Koenig & Bauer de enige grote speler uit de offsetdruk die zijn aanwezigheid op drupa 2021 bevestigd heeft.