Op zoek naar de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie. Waar Escher dit op papier deed, doet Gijs Van Vaerenbergh dit aan de hand van ruimtelijke installaties. In het Kunstmuseum Den Haag komen deze twee werelden samen tijdens 'Escher - Andere Wereld'. Voor de indeling van deze dubbeltentoonstelling koos het duo voor de door Escher geliefde tegenstelling van dag en nacht. De installaties schijnen nieuw licht op Escher, 125 jaar na zijn geboorte.

Zaaloverzicht van installatie Gijs Van Vaerenbergh en prenten van Escher in zaal Natuur.

Kunstenaarsduo

Het opvallende werk van het duo Gijs Van Vaerenbergh ligt op het snijvlak van kunst en architectuur. Arnout Van Vaerenbergh en Pieterjan Gijs vonden elkaar tijdens hun studie Architectuur aan de KU Leuven in hun zoektocht naar een nieuwe beleving van de ruimte.

De eigenzinnige kunstwerken van Gijs Van Vaerenbergh zijn continu in beweging en veranderen per standpunt. Wat bijvoorbeeld van veraf een herkenbare constructie lijkt, zoals een kerk, molen of doolhof, blijkt van dichtbij te bestaan uit allerlei kleine elementen, en ontdoet zich zo van een permanente vorm. Zo speelt het duo met het oog van de toeschouwer en diens ervaring van de omgeving.

Zaaloverzicht van installatie Gijs Van Vaerenbergh en prenten van Escher in zaal Mogelijke architectuur.

Den Haag: stad van Escher

In 2023 staat Den Haag in het teken van Nederlands beroemdste graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972): de kunstenaar die water omhoog laat stromen, vogels in vissen verandert en handen elkaar laat tekenen. Op 17 juni 2023 is het 125 jaar geleden dat Escher werd geboren.

Op zoek naar de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie. Waar Escher dit op papier deed, doet Gijs Van Vaerenbergh dit aan de hand van ruimtelijke installaties. In het Kunstmuseum Den Haag komen deze twee werelden samen tijdens 'Escher - Andere Wereld'. Voor de indeling van deze dubbeltentoonstelling koos het duo voor de door Escher geliefde tegenstelling van dag en nacht. De installaties schijnen nieuw licht op Escher, 125 jaar na zijn geboorte.Het opvallende werk van het duo Gijs Van Vaerenbergh ligt op het snijvlak van kunst en architectuur. Arnout Van Vaerenbergh en Pieterjan Gijs vonden elkaar tijdens hun studie Architectuur aan de KU Leuven in hun zoektocht naar een nieuwe beleving van de ruimte.De eigenzinnige kunstwerken van Gijs Van Vaerenbergh zijn continu in beweging en veranderen per standpunt. Wat bijvoorbeeld van veraf een herkenbare constructie lijkt, zoals een kerk, molen of doolhof, blijkt van dichtbij te bestaan uit allerlei kleine elementen, en ontdoet zich zo van een permanente vorm. Zo speelt het duo met het oog van de toeschouwer en diens ervaring van de omgeving.