Jan Jambon (N-VA) schuift in de beleidsnota een aantal punten naar voren die een nieuw tijdperk inluiden voor de kaart die de Belgen op zak hebben. Die wijzigingen moeten volgens Jambon vervalsingen voorkomen, maar moeten vooral het gebruiksgemak van de doorsnee burger vergroten.

Uit de beleidsnota blijkt ook dat het mogelijk moet zijn om zich te identificeren via smartphones, tablets en online. In de praktijk zal het er op neerkomen dat elke Belg (als hij of zij dat wil) een digitale kopie van zijn identiteitskaart krijgt. Daarmee kunnen ze online aan de slag.

"Eén van de minder praktische aspecten aan bijvoorbeeld tax-on-web is dat er een kaartlezer voor nodig is", zegt het kabinet-Jambon. "Die zijn niet voor iedereen eenvoudig om te gebruiken. Met een mobiele identiteitskaart zou het mogelijk zijn om tax-on-web in te vullen vanaf de tablet."

Maar ook aan het kaartje zelf zou er een en ander veranderen. De lay-out zou in de toekomst zelfs om de drie jaar worden gewijzigd om vervalsers op het verkeerde been te zetten. En de informatie die op de chip van de identiteitskaart staat, wordt beter versleuteld met nieuwe algoritmes. De chip zelf verandert ook helemaal en zal toelaten dat de informatie erop vanop een afstand(je) wordt gelezen. (bron: Belga, Datanews)

Jan Jambon (N-VA) schuift in de beleidsnota een aantal punten naar voren die een nieuw tijdperk inluiden voor de kaart die de Belgen op zak hebben. Die wijzigingen moeten volgens Jambon vervalsingen voorkomen, maar moeten vooral het gebruiksgemak van de doorsnee burger vergroten.Uit de beleidsnota blijkt ook dat het mogelijk moet zijn om zich te identificeren via smartphones, tablets en online. In de praktijk zal het er op neerkomen dat elke Belg (als hij of zij dat wil) een digitale kopie van zijn identiteitskaart krijgt. Daarmee kunnen ze online aan de slag."Eén van de minder praktische aspecten aan bijvoorbeeld tax-on-web is dat er een kaartlezer voor nodig is", zegt het kabinet-Jambon. "Die zijn niet voor iedereen eenvoudig om te gebruiken. Met een mobiele identiteitskaart zou het mogelijk zijn om tax-on-web in te vullen vanaf de tablet."Maar ook aan het kaartje zelf zou er een en ander veranderen. De lay-out zou in de toekomst zelfs om de drie jaar worden gewijzigd om vervalsers op het verkeerde been te zetten. En de informatie die op de chip van de identiteitskaart staat, wordt beter versleuteld met nieuwe algoritmes. De chip zelf verandert ook helemaal en zal toelaten dat de informatie erop vanop een afstand(je) wordt gelezen. (bron: Belga, Datanews)