Onafhankelijke EU-consultants van het Deense Ramboll deden onderzoek naar de milieu-impact van het gebruik van eenmalig papieren tafelgerei versus herbruikbaar serviesgoed in fastfood restaurants. Volgens branchevereniging EPPA (European Paper Packaging Association), die de bevindingen van het rapport eerder deze maand publiceerde, bestaat bij veel mensen namelijk het idee dat herbruikbaar duurzamer is dan wegwerp-servies: "Maar dat blijkt niet waar."

Uit het Life Cycle Assessment (LCA) onderzoek blijkt dat herbruikbaar serviesgoed een grotere impact op het milieu heeft, vanwege het telkens moeten afwassen en drogen. Het veroorzaakt daardoor bijvoorbeeld 177 procent meer CO2 uitstoot dan de papieren alternatieven, verbruikt 267 procent meer water, en zorgt voor 132 procent meer fijnstof.

De studie maakt geen vergelijk met plastic wegwerp-servies. Zo'n 14 jaar geleden bleek uit Nederlands onderzoek al eens dat ook het gebruik van eenmalig bruikbare plastic bekertjes in veel gevallen minder schadelijk is voor het milieu dan het hergebruik van mokken van porcelein of aardewerk. Europese wetgeving heeft bepaald dat single use plastic (SUP) in de vorm van bijvoorbeeld bestek en borden in de loop van 2021 wordt verboden. Het gebruik van plastic bekers moet in 2026 flink zijn teruggedrongen.

Beeld: Stora Enso

Onafhankelijke EU-consultants van het Deense Ramboll deden onderzoek naar de milieu-impact van het gebruik van eenmalig papieren tafelgerei versus herbruikbaar serviesgoed in fastfood restaurants. Volgens branchevereniging EPPA (European Paper Packaging Association), die de bevindingen van het rapport eerder deze maand publiceerde, bestaat bij veel mensen namelijk het idee dat herbruikbaar duurzamer is dan wegwerp-servies: "Maar dat blijkt niet waar."Uit het Life Cycle Assessment (LCA) onderzoek blijkt dat herbruikbaar serviesgoed een grotere impact op het milieu heeft, vanwege het telkens moeten afwassen en drogen. Het veroorzaakt daardoor bijvoorbeeld 177 procent meer CO2 uitstoot dan de papieren alternatieven, verbruikt 267 procent meer water, en zorgt voor 132 procent meer fijnstof.De studie maakt geen vergelijk met plastic wegwerp-servies. Zo'n 14 jaar geleden bleek uit Nederlands onderzoek al eens dat ook het gebruik van eenmalig bruikbare plastic bekertjes in veel gevallen minder schadelijk is voor het milieu dan het hergebruik van mokken van porcelein of aardewerk. Europese wetgeving heeft bepaald dat single use plastic (SUP) in de vorm van bijvoorbeeld bestek en borden in de loop van 2021 wordt verboden. Het gebruik van plastic bekers moet in 2026 flink zijn teruggedrongen.Beeld: Stora Enso