De belangengroep MLPS (Medical Leaflet = Patient Safety), een onderdeel van de Europese ECMA-federatie, liet een studie uitvoeren naar het kostenplaatje van de nieuwe plannen omtrent de medische bijsluiter.

Wie zal de kosten dragen?

"De geschatte totale kosten van POD-bijsluiters in heel Europa variëren van 1,7 miljard tot 3,5 miljard euro per jaar, afhankelijk van het feit of de folders worden afgedrukt in zwart of in vierkleuren. Het is onduidelijk wie deze kosten zal dragen", stelt MLPS. Vandaag worden de drukkosten gedragen door de farmaceutische industrie.

De berekening van de eenheidskost per POD-bijsluiter bestaat uit verschillende componenten waaronder papier, inkt, afschrijving van printers, arbeidskosten en houdt rekening met de huidige digitale vaardigheden van de bevolking en het aantal apotheken in de EU. Volgens de studie is de kostenimpact van print on demand in apotheken twee tot drie keer groter dan de huidige totale kosten voor medische bijsluiters.

De belangengroep MLPS (Medical Leaflet = Patient Safety), een onderdeel van de Europese ECMA-federatie, liet een studie uitvoeren naar het kostenplaatje van de nieuwe plannen omtrent de medische bijsluiter."De geschatte totale kosten van POD-bijsluiters in heel Europa variëren van 1,7 miljard tot 3,5 miljard euro per jaar, afhankelijk van het feit of de folders worden afgedrukt in zwart of in vierkleuren. Het is onduidelijk wie deze kosten zal dragen", stelt MLPS. Vandaag worden de drukkosten gedragen door de farmaceutische industrie.De berekening van de eenheidskost per POD-bijsluiter bestaat uit verschillende componenten waaronder papier, inkt, afschrijving van printers, arbeidskosten en houdt rekening met de huidige digitale vaardigheden van de bevolking en het aantal apotheken in de EU. Volgens de studie is de kostenimpact van print on demand in apotheken twee tot drie keer groter dan de huidige totale kosten voor medische bijsluiters.