Vorige week organiseerde Bobst in Italië een vierdaags Labels & Packaging Innovation evenement. Daar presenteerde ze een innovatieve oplossing voor een van de onzekere factoren in het flexo drukproces: de inktvoering.

Allereerst neemt het nieuwe Ink-on-Demand (IoD) systeem afscheid van de traditionele inktbakken en kamerrakels. De inkt wordt nu vanuit een inktreservoir aangevoerd via een korte slang. De toevoer beweegt over de breedte van de inkrol en zorgt voor slechts een klein maar altijd constant volume aan inkt tussen inktrol en anilox-cilinder. Het systeem kan eenvoudig automatisch worden gereinigd en snel van kleur worden gewisseld. Het IoD-systeem kan bovendien worden uitgebreid tot het nieuwe DigiColor-systeem voor persen die met een gestandaardiseerde reeks van zeven kleuren (CMYK plus oranje, groen en violet) drukken. Elk van die zeven druktorens wordt dan uitgerust met twee inktreservoirs, met daarin een lichte en een donkere variant van de drukkleur. Op basis van inline kleurmeting kan de samenstelling van de inktstroom richting de drukplaat worden aangepast zodat het gewenste eindresultaat wordt bereikt.

Binnenkort publiceert Grafisch Nieuws een uitgebreid verslag, met daarin ook meer aandacht voor de digitaliseringsslag bij Bobst en de aangekondigde nieuwe hybride flexo-inkjet labelpers die later dit jaar ook op Labelexpo in Brussel te zien zal zijn.

Vorige week organiseerde Bobst in Italië een vierdaags Labels & Packaging Innovation evenement. Daar presenteerde ze een innovatieve oplossing voor een van de onzekere factoren in het flexo drukproces: de inktvoering.Allereerst neemt het nieuwe Ink-on-Demand (IoD) systeem afscheid van de traditionele inktbakken en kamerrakels. De inkt wordt nu vanuit een inktreservoir aangevoerd via een korte slang. De toevoer beweegt over de breedte van de inkrol en zorgt voor slechts een klein maar altijd constant volume aan inkt tussen inktrol en anilox-cilinder. Het systeem kan eenvoudig automatisch worden gereinigd en snel van kleur worden gewisseld. Het IoD-systeem kan bovendien worden uitgebreid tot het nieuwe DigiColor-systeem voor persen die met een gestandaardiseerde reeks van zeven kleuren (CMYK plus oranje, groen en violet) drukken. Elk van die zeven druktorens wordt dan uitgerust met twee inktreservoirs, met daarin een lichte en een donkere variant van de drukkleur. Op basis van inline kleurmeting kan de samenstelling van de inktstroom richting de drukplaat worden aangepast zodat het gewenste eindresultaat wordt bereikt.Binnenkort publiceert Grafisch Nieuws een uitgebreid verslag, met daarin ook meer aandacht voor de digitaliseringsslag bij Bobst en de aangekondigde nieuwe hybride flexo-inkjet labelpers die later dit jaar ook op Labelexpo in Brussel te zien zal zijn.