Corona heeft een positieve invloed gehad op de verkoop van boeken in Vlaanderen, die al jaren in dalende lijn lag: in 2020 werd 4,7 procent meer boeken verkocht dan het jaar voordien en in 2021 nog eens 3,2 procent meer. Dat bracht de boekenverkoop weer op het niveau van vijf jaar geleden.

De GAU formuleert wel enkele bedenkingen bij de positieve cijfers tijdens de coronapandemie. "In 2021 werden er wel nog steeds 2,5 miljoen minder boeken verkocht in Vlaanderen in vergelijking met tien jaar geleden, een daling van 15 procent", zegt directeur Patrick Boeykens. "Sommige genres blijven dalen, zoals de kinderboeken: dit voorjaar opnieuw min vijf procent na een lichte heropleving tijdens de coronaperiode, maar vooral in 2021 nog steeds min vijf procent tegenover 2016 en min tien procent tegenover 2011."

Stijgende onlineverkoop

Het aandeel Nederlandstalige boeken steeg door de coronacrisis, maar in 2021 werden toch 3,8 miljoen Nederlandstalige boeken minder verkocht dan tien jaar geleden. Op het geheel van aantal verkochte boeken nemen Nederlandstalige boeken 82 procent in, vijf jaar geleden was dit nog 92 procent. "Dat is natuurlijk deels ook te wijten aan de stijgende onlineverkoop", zegt Boeykens. "Tien jaar geleden werd 6 procent van het aantal verkochte boeken online gekocht, in februari 2020 al 23 procent en vandaag meer dan 33 procent. Het zijn vooral de boekhandelsketens en supermarkten die hun aandeel fors zien dalen. De boekhandels nemen natuurlijk ook een stuk onlineverkoop voor hun rekening, maar toch zijn het daar vooral buitenlandse spelers die de kapers zijn."

De eerste vier maanden van dit jaar genereerde de Vlaamse boekenmarkt een totale omzet van 58,6 miljoen euro, vergeleken met 2021 is dit een daling van 2,8 procent. De afzet bedroeg 3,804 miljoen exemplaren, een daling van 2,9 procent. (Belga)

Campagne 'Zomerlezen' moet aanzetten tot boeken kopen en lezen

De Vlaamse regering en de vereniging van Vlaamse boekenwinkels, Boekhandels Vlaanderen, slaan de handen in elkaar voor een generieke boekencampagne. Die campagne wordt gespreid over een jaar en bestaat uit vier luiken. De actie 'Zomerlezen' is het eerste luik en moet mensen tijdens de zomermaanden verleiden om naar de boekhandel te gaan, boeken te kopen en ze te lezen.

Voor veel mensen zijn de zomermaanden het ideale moment om bij te lezen. Mensen hebben dan vaak eindelijk de tijd om hun stapeltje boeken aan te pakken. Toch is er soms nog een extra duwtje nodig om daadwerkelijk in een boek te duiken. Dat duwtje wil de campagne 'Zomerlezen' geven met de centrale vraag: "Welk boek lees jij deze zomer?". Wie deelneemt, maakt kans op een boekenbon van 10 euro.

De zomercampagne is nog maar het begin van een generieke boekencampagne die een jaar lang zal duren. Die boekencampagne is als opdracht aan de beheersovereenkomst van literatuurorganisatie Literatuur Vlaanderen toegevoegd. De vereniging Boekhandels Vlaanderen en de Vlaamse regering pompen elk 300.000 euro in het initiatief.

De campagne moet het boek promoten, leesbevordering stimuleren en vooral lezers aanmoedigen om (terug) naar de lokale boekhandel te gaan. "Die heeft immers nood aan een boost na de gezondheidscrisis en het structureel stijgende marktaandeel van digitale internationale spelers", klinkt het. (Belga)

Corona heeft een positieve invloed gehad op de verkoop van boeken in Vlaanderen, die al jaren in dalende lijn lag: in 2020 werd 4,7 procent meer boeken verkocht dan het jaar voordien en in 2021 nog eens 3,2 procent meer. Dat bracht de boekenverkoop weer op het niveau van vijf jaar geleden.De GAU formuleert wel enkele bedenkingen bij de positieve cijfers tijdens de coronapandemie. "In 2021 werden er wel nog steeds 2,5 miljoen minder boeken verkocht in Vlaanderen in vergelijking met tien jaar geleden, een daling van 15 procent", zegt directeur Patrick Boeykens. "Sommige genres blijven dalen, zoals de kinderboeken: dit voorjaar opnieuw min vijf procent na een lichte heropleving tijdens de coronaperiode, maar vooral in 2021 nog steeds min vijf procent tegenover 2016 en min tien procent tegenover 2011."Het aandeel Nederlandstalige boeken steeg door de coronacrisis, maar in 2021 werden toch 3,8 miljoen Nederlandstalige boeken minder verkocht dan tien jaar geleden. Op het geheel van aantal verkochte boeken nemen Nederlandstalige boeken 82 procent in, vijf jaar geleden was dit nog 92 procent. "Dat is natuurlijk deels ook te wijten aan de stijgende onlineverkoop", zegt Boeykens. "Tien jaar geleden werd 6 procent van het aantal verkochte boeken online gekocht, in februari 2020 al 23 procent en vandaag meer dan 33 procent. Het zijn vooral de boekhandelsketens en supermarkten die hun aandeel fors zien dalen. De boekhandels nemen natuurlijk ook een stuk onlineverkoop voor hun rekening, maar toch zijn het daar vooral buitenlandse spelers die de kapers zijn."De eerste vier maanden van dit jaar genereerde de Vlaamse boekenmarkt een totale omzet van 58,6 miljoen euro, vergeleken met 2021 is dit een daling van 2,8 procent. De afzet bedroeg 3,804 miljoen exemplaren, een daling van 2,9 procent. (Belga)