Boektopia, de boekenbeurs die nog tot en met zondag 6 november loopt in Kortrijk Xpo, focust dit jaar op jeugdboeken. Dat gebeurt met een specifiek aanbod voor de jeugd in een speciaal daarvoor ingerichte hal. Zo is er een 'voorleesbos' met daarin doorlopend voorleessessies en zijn er tal van doe-activiteiten en voorstellingen met bekende experten en jeugdauteurs. "Dat is meer dan ooit nodig", klinkt het bij de organisatoren. "In tien jaar tijd zijn er ruim een miljoen minder kinderboeken en strips over de toonbank gegaan." Dat blijkt uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau GfK.

Lezen in het Engels populair

Ook de algemene boekenverkoop zit al een tijd in dalende lijn. Volgens de meest recente cijfers (op basis van gegevens van het marktonderzoeksbureau GfK België) is de boekenverkoop in de eerste negen maanden van 2022 met 4,6 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is zichtbaar over alle genres heen, maar het sterkst bij non-fictie, kinderboeken en strips.

"Als die trend zich verder doorzet, stevenen we af op drie miljoen minder verkochte boeken ten opzichte van tien jaar geleden. Een daling van twintig procent", stelt Boektopia. Grootste slachtoffers van die dalende verkoop zijn de kinderboeken en strips. "Ondanks een lichte heropleving tijdens de coronapandemie, zien de cijfers er allesbehalve rooskleurig uit. Dit voorjaar ging de verkoop van kinderenboeken er met zes procent op achteruit."

Een andere trend is dat het aandeel Nederlandstalige boeken blijft dalen (opnieuw -9%) en dat lezen in het Engels blijft stijgen (+27%): 82 procent van de verkochte boeken dit jaar waren Nederlandstalig; vijf jaar geleden was dit nog 92 procent. "Eind dit jaar zullen er naar alle waarschijnlijkheid bijna vijf miljoen minder verkochte Nederlandstalige boeken zijn. Een daling van dertig procent in tien jaar tijd", stelt de Boektopia-organisatie vast.

Boektopia is een initiatief van Borgerhoff & Lamberigts, Clavis, Daphne, Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep en Yoyo Books. Ook GAU (Groep Algemene Uitgevers) sluit zich aan als stem van de kleinere uitgeverijen en boekendistributeurs.

Boektopia, de boekenbeurs die nog tot en met zondag 6 november loopt in Kortrijk Xpo, focust dit jaar op jeugdboeken. Dat gebeurt met een specifiek aanbod voor de jeugd in een speciaal daarvoor ingerichte hal. Zo is er een 'voorleesbos' met daarin doorlopend voorleessessies en zijn er tal van doe-activiteiten en voorstellingen met bekende experten en jeugdauteurs. "Dat is meer dan ooit nodig", klinkt het bij de organisatoren. "In tien jaar tijd zijn er ruim een miljoen minder kinderboeken en strips over de toonbank gegaan." Dat blijkt uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau GfK.Ook de algemene boekenverkoop zit al een tijd in dalende lijn. Volgens de meest recente cijfers (op basis van gegevens van het marktonderzoeksbureau GfK België) is de boekenverkoop in de eerste negen maanden van 2022 met 4,6 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is zichtbaar over alle genres heen, maar het sterkst bij non-fictie, kinderboeken en strips."Als die trend zich verder doorzet, stevenen we af op drie miljoen minder verkochte boeken ten opzichte van tien jaar geleden. Een daling van twintig procent", stelt Boektopia. Grootste slachtoffers van die dalende verkoop zijn de kinderboeken en strips. "Ondanks een lichte heropleving tijdens de coronapandemie, zien de cijfers er allesbehalve rooskleurig uit. Dit voorjaar ging de verkoop van kinderenboeken er met zes procent op achteruit."Een andere trend is dat het aandeel Nederlandstalige boeken blijft dalen (opnieuw -9%) en dat lezen in het Engels blijft stijgen (+27%): 82 procent van de verkochte boeken dit jaar waren Nederlandstalig; vijf jaar geleden was dit nog 92 procent. "Eind dit jaar zullen er naar alle waarschijnlijkheid bijna vijf miljoen minder verkochte Nederlandstalige boeken zijn. Een daling van dertig procent in tien jaar tijd", stelt de Boektopia-organisatie vast.