BVDM: prijsverhogingen papier zetten druk op drukkerijen

25/06/18 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:06

De Duitse federatie van Drukkerijen en de Media (Bundesverband Druck und Medien, BVDM) zegt in een recent persbericht dat de sterke stijgingen van de papierprijzen en tekorten bij veel drukkerijen en mediabedrijven aanzienlijke productieverstoringen en onzekerheid in de productieplanning veroorzaken.

BVDM: prijsverhogingen papier zetten druk op drukkerijen

© Getty Images/iStockphoto

Sterke stijging papierprijzen

Volgens gegevens van het Bundesamt für Statistik zijn de prijzen van in Duitsland geproduceerd grafisch papier en karton sinds oktober 2017 sterk gestegen. Sinds begin 2018 registreerden zij een verhoging met meer dan 5 procent. Ook de producentenprijzen voor krantenpapier stegen in april 2018 met 6,3 procent - dit in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar. Tegelijkertijd stegen volgens de cijfers van maart 2018, de invoerprijzen voor papier met 10,6 procent voor krantenpapier en 6,3 procent voor ander grafisch papier. Samen met grote prijsaanpassingen door de papiergroothandel zou dat leiden tot prijsverhogingen van 15 procent.

Verkoopprijzen drukwerk stagneren

Volgens BVDM stagneert de verkoopprijs van drukwerkproducten of -diensten (+ 0,8 procent, april 2018), wat een aanzienlijke druk legt op de resultaten van drukkerijen en mediabedrijven. Ook zijn er berichten over leveringstekorten, voor bijvoorbeeld dundrukpapier en houtvrij gestreken papier, en over onduidelijke voorwaarden over de reservering van papierquota. Dat kan de afgesproken leveringstermijnen voor drukorders in gevaar brengen, stelt de federatie nog.

Het BVDM adviseert drukkerijen en mediabedrijven om hun klanten uitgebreid te informeren, in de hoop prijsverhogingen voor drukwerk gemakkelijker te kunnen doorrekenen en begrip te verwerven over laattijdige leveringen van drukwerk waarvoor de productiebedrijven geen schuld treft.

Bron: Deutscher Drucker